Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


útikalauzok: Stockholm
Skandinávia Velencéje

Stockholm “Skandinávia Velencéje”. Ez a kijelentés nem is meglepő annak tudatában, hogy Svédország fővárosa 14 szigeten terül el, amelyet 53 híd köt össze. A város kitűnő atmoszférája és remek hangulata nagyon sok turistát vonz. A varázsa leginkább abban rejlik, hogy Stockholm merőben különbözik a megszokott európai városoktól, a svéd emberek pedig teljesen mások, mint amit mi itthon róluk gondolunk: barátságosak, segítőkészek és nagyon jól tudnak angolul! Végig olvasva a Stockholm látnivalók oldalunkat és a teljes Stockholm útikalauz leírását, biztosan érzékelni fogja a kulturális különbségeket, az egészen eltérő életformát. Igyekszünk részletesen beszámolni mindenről, amelyre egy stockholmi kirándulás során szüksége lehet: Stockholm tömegközlekedése, a stockholmi nevezetességek bemutatása, valamint külön felhívjuk a figyelmet a Stockholm kártyára is, ami nagyon hasznos útitársul szolgálhat. Hiszen amilyen nagyszerű város Stockholm, olyan drága is, tehát fontos tisztában lenni a kedvezményekkel. A jobb oldalon található linkekre kattintva megtalálja az előbb említett oldalakat.


Stockholm látnivalók
Stockholm tömegközlekedés
Stockholm repülőtér
Stockholm időjárás
Stockholm térkép
Stockholm kártya
Tickair - útikalauzok Tickair - utazási iroda

Stockholm látnivalók

 

Stadshuset & Tornmuseet – Városháza & Torony Múzeum

 

Városháza & Torony Múzeum

Elsőként a város szimbólumáról olvashat, amely talán a legismertebb a Stockholm látnivalók között. Ez a Városháza, azaz a Stadshuset. Ehhez tartozik még a 100 méter magas torony, rajta a három koronával. A december 10-i Nobel díjakat a városháza Kék termében adják át. Érdekesség kedvéért megjegyezzük, hogy a városháza Kék terme vörös téglából van kirakva. Az Arany terem egészen káprázatos. Belépve úgy érezhetjük, hogy az egész terem aranyból van kirakva. Megnézhetjük ezen kívül, hogy hol szoktak ülésezni Stockholm képviselői, valamint nyáron felmehetünk a toronyba is, ahonnan lenyűgöző a kilátás. Amennyiben az egyik stockholmi repülőtérről busszal megy be a városba, a Városháza mellett található pályaudvaron lesz a végállomás.

Eljutás:

– Metró: összes vonal: T-Centralen megálló; T10, T11 vonal: Radhuset megálló
– Busz: 3, 62

Jegyár (Január – Március, November, December):

– Felnőtt: 70 SEK
– Diák, 65 év felett: 60 SEK
– 12 – 17 év között: 20 SEK

Jegyár (Április – Október):

– Felnőtt: 100 SEK
– Diák, 65 év felett: 80 SEK
– 12 – 17 év között: 40 SEK

Ingyenes:

– 11 év alatt
– Stockholm Pass kártyával

A Városháza nyitva tartása:

– Csak idegenvezetéssel látogatható
– Január – Május:, Szeptember – December: Minden nap: 10:00 – 14:00 óránként
– Június – Augusztus: Minden nap: 09:30 – 15:30 fél óránként

A Városháza zárva tart:
 Január 1, December 9, 10, 24 – 26, 31.

A Torony Múzeum nyitva tartása:

– Június – Augusztus: Minden nap: 09:00 – 17:00
– Május, Szeptember: Minden nap: 09:00 – 16:00

A Torony Múzeum zárva tart:
 Október – Április

 

 

Gamla Stan

 

Stockholm szívében terül el az óváros, a Gamla Stan. Ezen a szigeten rengeteg történelmi emlék és látványosság helyezkedik el Stockholm látnivalók közül, amelyeket részletesebben is meg fogunk említeni (pl. Királyi Palota). A Vasterlanggatanon egymást érik a boltok, szuvenír üzletek, régiség kereskedések, de a konyhafelszerelési tárgyak között is érdemes szétnézni. A Stortorgeten, Stockholm legrégebbi terén, hangulatos kávézókban pihenhetünk meg, karácsony idején a vásárban finom különlegességeket kóstolhatunk meg, és kézműves tárgyakat vásárolhatunk. Itt van a Nobel Múzeum, valamint a tér két szimbolikus épülete, a Schantzska huset és a Seyfridtzska huset. Tovább haladva a Köpmangatanon, elérkezünk Stockholm egyik leggyönyörűbb szobrához, amelynek neve Szent György és a Sárkány. Itt remek éttermekbe is betérhetünk. A Marten Trotzigs Grand Stockholm legszűkebb “utcája”. Szélessége mindössze 90 cm, 36 lépcsőfokból áll és egy német kereskedő után kapta a nevét. A város legjobb bárja a Stampen, amelyet pontosan megjelöltünk a Stockholm térkép nevű oldalunkon! Nagyon hangulatos hely, finom italokkal (a Three Towns nevű sört mindenképp kóstolja meg), szombatonként pedig lenyűgöző blues és country zenét hallgathatunk élőben, nagyon tehetséges amatőr előadóktól. Stockholm Nagytemploma a Storkyrkan, ami szó szerint azt jelenti, hogy nagy templom. A Gamla Stan legrégibb temploma. Itt kötött házasságot Viktória hercegnő és Daniel Westling herceg. A Gamla Stan gyalog is kényelmesen bejárható.

Eljutás:
 Metró: T13, T14, T17, T18, T19 vonal: Gamla Stan megálló

 

 

Kungliga Slottet – Királyi palota

 

Királyi palota

A Tre Kronor kastély 1520-tól szolgál királyi palotaként. Nevét a templomtorony csúcsdíszéről kapta, azaz a három koronáról. Egy tűz esetében azonban a kastély jelentős része leégett. Az új épületbe 1754-ben költözött be a királyi család. Az igen látványos őrségváltás a félköríves, zárt belső udvaron történik minden délben. Ünnepnapokon és hétvégéken a leglátványosabb. Bár Őfelsége jelenleg nem itt lakik, itt vannak a királyi család irodái és itt fogadják más országok hivatalos személyeit is. Néhány szobát és csarnokot a nagyközönség számára is megnyitottak.

Sajnos fényképezni nem lehet, de megtekinthetünk dolgozó szobákat, ebédlőket, hálószobákat, trónokat. A Stockholm látnivalók közül a Királyi palota természetesen kihagyhatatlan. A palotában több múzeumot is megtekinthetünk: III. Gustav gyűjteménye, Királyi kincstár, a régi Tre Kronor palota bemutatása, Királyi fegyvertár.

Eljutás:

– Metró: T13, T14, T17, T18, T19 vonal: Gamla Stan megálló; T10, T11 vonal: Kungstradgarden megálló
– Busz: 2. 43. 55. 59. 76

Jegyár
 (Királyi lakosztály, III. Gustav gyűjteménye, Királyi kincstár, Tre Kronor Múzeumot foglalja magában):
– Felnőtt: 150 SEK
– 7 – 18 év között: 75 SEK

Ingyenes:

– 7 év alatt
– Stockholm Pass felhasználásával

Nyitva tartás:

– Május 15. – Szeptember 15.: Minden nap: 10:00 – 17:00
– Szeptember 16. – Május 14.: Kedd – Vasárnap 12:00 – 16:00

Zárva:
 Január 1, Nagypéntek, December 24, 25, 31.

 

 

Tre Kronor MúzeumTre Kronor Múzeum

 

Az eredeti Tre Kronor palota jelentős része leégett 1697-ben.

 

Ez a múzeum bemutatja a kastély történetét, egészen a 900-as évektől, amikor is a vikingek egy fa védőblokádot építettek a mai kastély helyén.

 

A katasztrófa után megmaradt tárgyakat itt állították ki, valamint áthaladhatunk az épségben maradt, 5 méter széles, 1200-as évekbeli védelmi falon.

 

 

Skattkammaren – Királyi kincstár

 

Sok lépcsőt megtéve, az épület mélyén, ultra modern biztonsági rendszerrel őrzik a Svéd Királyság legfontosabb értékeit. Gustav Vasa kardja, XIV. Erik koronája, jogara és országalmája, vagy egy ezüst keresztelő is megtalálható, tehát bátran állíthatjuk, hogy a legfontosabb tárgyi nevezetességek a Stockholm látnivalók közül itt láthatóak.

 

 

Gustav III:s Antikmuseum – III. Gustav régiség gyűjteménye

 

A kastély ezen részét, azért emeljük ki a Stockholm látnivalók közül, mert ez a múzeum 1794-ben nyitotta meg kapuit, ezzel Európa egyik legrégibb múzeumáról beszélünk. III. Gustav király nagy érdeklődést mutatott a művészetek és a régiségek iránt. A 17. században az itáliai útja során sok szobrot vásárolt. Nem sokkal Őfelsége halála után úgy döntöttek, hogy a halott király tiszteletére kiállítják ezt a körülbelül 200 szoborból álló gyűjteményt.

Zárva:
 Szeptember 16. – Május 14. között

 

 

Livrustkammaren – Királyi fegyvertár

Királyi fegyvertár

A Királyi palota épület együttesében található a Királyi fegyvertár, amely Stockholm nagyszerű múzeumai közé tartozik. A gyönyörű páncélokon, katonai ruhákon és fegyvereken kívül láthatunk gyönyörű korabeli hintókat is. A múzeum befejezéseként egy nagyon aranyos helyiségbe érkezünk, ahol beöltözhetünk királynak, katonának, varázslónak, bolondnak! Ne hagyjuk otthon a fényképezőt! A múzeum bejáratánál egy ajándék bolt is található.


Jegyár:
 Felnőtt: 90 SEK

Ingyenes:

– 19 év alatt
– Csütörtökön 17:00 – 20:00 között
– Stockholm Pass kártyával

Nyitva tartás:

– Január – Április: Kedd, Szerda, Péntek – Vasárnap: 11:00 – 17:00, Csütörtök: 11:00 – 20:00
– Május: Minden nap: 11:00 – 17:00
– Június: Minden nap: 10:00 – 17:00
– Július – Augusztus 15: Minden nap: 10:00 – 18:00
– Augusztus 15 – December: Kedd, Szerda, Péntek – Vasárnap: 11:00 – 17:00, Csütörtök: 11:00 – 20:00

Zárva:
 Január 1, Március 29, Június 21, 22, December 24 – 26, 31.

 

 

Vasa Múzeum

 

Vasa Múzeum

Stockholmban 1628. augusztus 10-én a kikötő rakpartjai zsúfolásig megteltek emberekkel, amikor a Vasa elindult első útjára. A fedélzeten hatvannégy ágyú volt elhelyezve, és több mint hétszáz szoborral és dísszel ékeskedett. Orrszobra egy 4 méter hosszú, ugrani készülő oroszlán, mivel II. Gustav Adolfot észak oroszlánjának nevezték. Három évig épült és az építési költségek meghaladták az évi svéd adóbevételek öt százalékát. Alig több mint egy kilométer megtétele után egy erős széllökés megdöntötte a Vasa hajót. A nyitott ágyúlékeken keresztül víz tódult be, és a hajó elsüllyedt. Több mint ötven ember vesztette életét és alig maradtak túlélők. Később kiderült, hogy a Vasa aránytalanra sikerült. A hajón mintegy százhúsz tonna ballaszt volt. Szakértői számítások szerint több mint kétszer ennyi súlyra lett volna szüksége ahhoz, hogy stabil legyen, de ehhez nem volt elég hely. 1956-ban sikerült a régészeknek megtalálniuk a roncsot, a hajót pedig 1961-ben emelték ki. 17 éven át konzerválták és állították össze a 333 évig a víz mélyén lévő Vasát. A hajó számára egy méretre szabott, megfelelő páratartalmú, légkondicionált múzeumot építettek. A Vasa Múzeum 1990 óta a legnépszerűbb a Stockholm látnivalók közül. A múzeumban közelről csodálhatjuk meg a hajót, de a fedélzetére nem léphetünk. Azonban megépítették az ágyúfedélzet életnagyságú másolatát, amelyet bejárhatunk. Emellett makettek, panoptikum, multimédiás bemutató és filmvetítés várja a Vasa Múzeumba látogatókat.

Eljutás:

– (7-es) Villamos: Djurgarden szigetén a megállók közel vannak egymáshoz, de az első, a Nordiska Museet/Vasamuseet nevű megállóhoz van legközelebb a Vasa Múzeum.
– Busz: 44

Jegyár:
 Felnőtt: 130 SEK

Ingyenes:

– 18 év alatt
– Stockholm Pass kártyával

Nyitva tartás:
 Hétfő, Kedd, Csütörtök – Vasárnap: 10:00 – 17:00, Szerda: 10:00 – 20:00

Zárva:
 Január 1, December 23 – 25

 

 

Skanzen

 

Skanzen

A következő nevezetességről azt mondhatjuk, hogy a skanzenek ősatyja. A Djurgarden szigetén található Skansen ugyanis 1891-ben nyílt meg. Ez volt a világ első szabadtéri néprajzi múzeuma. Az ilyen létesítményeket azóta a világ minden táján skanzennak hívják. Ebben a harminc hektáros parkban gyalog, vagy fogaskerekűvel is közlekedhetünk. Van itt udvarház, templom, farmház, műhely és malom. A műhelyekben kézművesek dolgoznak. A nyomdában évszázados technikával állítják elő a skanzen programfüzetét, az üvegfúvó üzemben pedig mindig sok a nézelődő. Van itt édességbolt, vajköpülés, sajtkészítés. Posta, állatok, kávézó. Az emberek beöltözve várnak minket nagy-nagy szeretettel. A Skanzenben található épületek nyitva tartása függ a stockholmi időjárástól: ide egyértelműen nyáron javasolt menni, mert télen sok épület bezár. A Skanzenben egy állatkert is működik. Itt őshonos, skandináv állatokat láthatunk, úgy mint a rénszarvasok, farkasok és barnamedvék. Stockholm látnivalók közül ez a múzeum igényli a legtöbb időt. Körülbelül 5-6 órát érdemes tervezni.

Stockholm látnivalók: Interaktív térkép a Skansenről

SkanzenEljutás:

– (7-es) Villamos: Skansen megálló
– Busz: 44

Jegyár:

– Felnőtt: 100 SEK
– 6 – 15 év között: 60 SEK

Ingyenes:

– 6 év alatt
– Stockholm Pass kártyával

Nyitva tartás:

– Január, Február, November, December: Hétfő – Péntek: 10:00 – 15:00, Szombat, Vasárnap: 10:00 – 16:00
– Március, Április, Október: Minden nap: 10:00 – 16:00
– Május, Június, Szeptember: 10:00 – 20:00
– Július, Augusztus: 10:00 – 22:00
– December 31: 10:00 – 24:00

A Skansenben lévő épületek nyitva tartása:

– Január – Április, Október – December: 11:00 – 15:00
– Május – Szeptember: 11:00 – 17:00

 

 

Nordiska Múzeum

 

Nordiska Múzeum

A már kívülről is rendkívül impozáns Nordiska Museetben felfedezhetjük Svédország kulturális történelmét. Ebben a hatalmas épületben megnézhetjük a svéd népművészet, a divatot és berendezett szobák széles skálája vár minket, különböző korszakra osztva. Ingyenes angol vagy német nyelvű audio-tárlatvezetés, valamint remek éttermek és múzeumi boltok is találhatóak. Múzeum kedvelők körében különösen ajánlott Stockholm látnivalók közül!

Eljutás:

– (7-es) Villamos: Nordiska museet/Vasamuseet megálló
– Busz: 44, 69, 76

Jegyár:
 100 SEK

Ingyenes:

– 18 év alatt
– Szeptember és Május között szerdánként 17:00 és 20:00 között
– Stockholm Pass kártyával

Nyitva tartás:

– Január, Február, November, December: Hétfő – Péntek: 10:00 – 15:00, Szombat, Vasárnap: 10:00 – 16:00
– Március, Április, Október: Minden nap: 10:00 – 16:00
– Május, Június, Szeptember: 10:00 – 20:00
– Július, Augusztus: 10:00 – 22:00
– December 31.: 10:00 – 24:00

A Skansenben lévő épületek nyitva tartása:

– Január – Április, Október – December: 11:00 – 15:00
– Május – Szeptember: 11:00 – 17:00

 

 

Aquaria Vattenmuseum

 

Stockholm látnivalói közül a vízi múzeumok világába is érdemes bepillantani. Ha egy Stockholm kártyatulajdonosai vagyunk, akkor természetesen több lehetőség is adódik, de a Tickair Ügynökség az általa legjobbnak véltet ajánlja. A Skansen vízi múzeuma is szép, de mi az ugyancsak Djurgarden szigetén található Aquaria Vattenmuseumot ajánljuk. Bepillanthatunk az esőerdők világába, gyönyörű növények és állatok között sétálhatunk. Készüljünk fel a rendkívül magas páratartalomra!

Eljutás:

– (7-es) Villamos: Liljevalchs / Gröna Lund megálló
– Busz: 44

Jegyár:

– Felnőtt: 90 SEK
– 6 – 15 év között: 50 SEK
– 3 – 5 év között: 25 SEK
– Nyugdíjas: 70 SEK

Ingyenes:

– 3 év alatt
– Stockholm Pass kártyával

Nyitva tartás:

– Június 15. – Augusztus: Minden nap: 10:00 – 18:00
– Szeptember – Június 14.: Kedd – Vasárnap: 10:00 – 16:30

Zárva:
 Január 1, December 24, 25, 31.

 

 

Gröna Lund Vidámpark

Gröna Lund Vidámpark

 

Stockholm városában természetesen vidámpark is található. A Gröna Lund a Skansen lábánál helyezkedik el.

 

Ez a park ajánlott nagyobb gyerekeknek, fiataloknak, de akár szülőknek is. Egy szóval az egész családnak. Az egész napos nevetés, izgalom és jókedv garantált!

 

A hangulatos fa hullámvasutakat semmiképpen sem szabad kihagyni!

Eljutás:

Gröna Lund Vidámpark– (7-es) Villamos: Liljevalchs / Gröna Lund megálló
– Busz: 44

Jegyár:
 Felnőtt: 100 SEK

Ingyenes:

– 6 év alatt
– 65 év felett
– Stockholm Pass kártyával

Nyitva tartás:

– Április 27 – Szeptember 22: Minden nap: 10:00 – 23:00

 

 

 

Riddarholmen

 

Riddarholmen

Riddarholmen szigete a Gamla Stan mellett terül el. A neve azt jelenti, hogy Lovagok szigete. Főbb látnivaló között megemlíthetjük a a Parlamentet, azaz a Riddarhusetet. Ugyancsak itt található a Riddarholmskyrkan, a sziget temploma, Stockholm egyik legrégebbi épülete. Az 1200-as években épült és az idők során a svéd királyok temetkezési helyévé vált. Többek között itt nyugszik a Vasa Múzeumból ismert II. Gustav Adolf is.

Jegyár:

– Felnőtt: 40 SEK
– 7 – 18 év között: 20 SEK

Ingyenes:

– 7 év alatt
– Stockholm Pass kártyával

Eljutás:

– Metró: T13, T14, T17, T18, T19 vonal: Gamla Stan megálló
– Busz: 3, 53

Nyitva tartás:

– Május 15 – Szeptember 25: Minden nap: 10:00 – 17:00

 

 

H. M. Konungens Hovstall – Királyi Lovarda

 

A Tickair Ügynökség a Stockholm látnivalók közül a következő megállót különösen állatbarátoknak ajánlja! Itt ugyanis megtekinthetjük a király gyönyörű lovait és meg is simogathatjuk őket. Ezen kívül láthatjuk a király hivatalos hintóit, valamint gyönyörű királyi autókat is. Az idegenvezetés svéd nyelvű, így valószínűleg nem fogunk sokat érteni belőle. A túra során a létszám limitált, 30 fő.

Királyi Lovarda

Eljutás:
– Busz: 62, 69, 76
– Metró: T13, T14 vonal: Östermalmstorg megálló
– (7-es) Villamos: Nybroplan megálló

Jegyár:

– Felnőtt: 100 SEK
– 10 – 18 év között: 50 SEK

Ingyenes:

– 10 év alatt
– Stockholm Pass kártyával

Idegen vezetés:

– Január 12 – Május 2, Augusztus 17 – December 15: Szombat, Vasárnap: 14:00
– Június 24 – Augusztus 9: 13:00

 

 

Armé Museum – Hadtörténeti Múzeum

 

Hadtörténeti MúzeumAz egyik legélvezetesebb múzeum látogatásunk és az utunk során minden bizonnyal Stockholm Hadtörténeti Múzeuma lesz. Itt végigkövetheti az svéd embereket egészen a viking kortól napjainkig. Rendkívül élethű bábuk, nagyszerűen berendezett szobák! Készíthetünk fényképeket az ősemberekkel, középkori katonákkal, vagy éppen modern fegyverekkel. A múzeum nagyszerűsége abban rejlik, hogy interaktív. Nem csak megnézhetjük, de befeküdhetünk a katonák ágyába, megnézhetjük milyen nehéz a fegyver, amit viseltek.

Eljutás:

– Busz: 62, 69, 76
– Metró: T13, T14 vonal: Östermalmstorg megálló
– (7-es) Villamos: Nybroplan megálló

Jegyár:

– Felnőtt: 80 SEK
– Diák, 65 év felett: 50 SEK

Ingyenes:

– 19 év alatt
– Stockholm Pass kártyával

Nyitva tartás:

– Június – Augusztus: Minden nap: 10:00 – 17:00
– Szeptember – Május: Kedd: 11:00 – 20:00, Szerda – Vasárnap: 11:00 – 17:00

Zárva:
 Január 1, Június 24 – 26, December 24, 25, 31.

 

 

Skyview – A Globen tetejéről

 

Globen

A Globen, vagy más szóval Ericsson csarnok Stockholm látnivalói közül a legmodernebb. A világ legnagyobb gömbölyű épületén egy ultra modern rendszer segítségével feljuthatunk az épület csúcsára. A kis kapszulákban megcsodálhatjuk a Stockholm látnivalók magasabb épületeit és a lenyűgöző tájat is.

Eljutás:
 Metró: T19 vonal: Globen megálló

Jegyár:

– Felnőtt: 130 SEK
– 4 – 12 év között, 65 év felett: 100 SEK

Ingyenes:

– 4 év alatt
– Stockholm Pass kártyával

Nyitva tartás:

– Június 20 – Augusztus 28: Minden nap: 09:00 – 21:00
– Augusztus 29 – Június 19: Hétfő – Péntek: 09:30 – 19:00, Szombat, Vasárnap: 09:30 – 18:00

Zárva:
 Január 1, Június 24, 25, December 24, 25

 

 

Kaknastornet

 

Kaknastornet

A Globen után egy másik kilátó torony a Kaknastornet. Ez egy 155 méter magas tv torony a város szélén. A Globen és a Kaknastornet két, szinte teljesen más Stockholm képet nyújt. A Kaknas toronyban az említett Stockholm látnivalók láthatók: a Djurgarden és a Gamla Stan szigete. Ezt térképek segítségével el is magyarázzák nekünk, hogy éppen mit láthatunk. Az egész kilátó egy bár. Így rendkívül hangulatos Stockholm varázslatos tájképét nézve egy finom narancslevet meginni. Ráadásul sokkal olcsóbb mint az ultra-modern Globen.

Eljutás:

– Busz: 69, 69K

Jegyár:

– Felnőtt: 50 SEK
– 7 – 15 év között: 20 SEK

Ingyenes:

– 7 év alatt
– Stockholm Pass kártyával

Nyitva tartás:

– Június – Augusztus: Minden nap: 09:00 – 22:00
– Szeptember – Május: Hétfő – Szombat: 10:00 – 21:00, Vasárnap: 10:00 – 18:00

Zárva:
 Január 1, December 24, 25.

Stockholm tömegközlekedés térképek, adatok

Stockholm tömegközlekedése remek! Bárhova el tudunk jutni könnyedén. A járatok, a sűrűségnek köszönhetően, nem zsúfoltak. Ha véletlenül eltévedne, az emberek barátságosak, habár a skandináv emberekről nem ez a hír terjedt el. Nagyon jól tudnak angolul, tehát ne féljen, bátran kérjen segítséget. Stockholm tömegközlekedése azonban, csakúgy mint minden más Stockholmban, drága. Ezért érdemes nem egy útra szóló jegyet vásárolnunk. A Stockholm kártya is jó választás lehet, de vannak 24, illetve 72 órás jegyek is.

Jegyár:

– Egy útra: 36 SEK
– 24 órás: 115 SEK
– 72 órás: 230 SEK
– 7 napos: 300 SEK

 

 

Busz – Stockholm tömegközlekedés

 

Stockholm tömegközlekedése nagyon átfogó. A buszok kényelmesek és modernek. Sűrűn közlekednek. Ha véletlenül útba igazításra lenne szükségünk, a busz megállókban bátran kérdezzünk meg egy ott várakozó személyt. Több mint valószínű, hogy folyékonyan beszél angolul. Sok stockholmi repülőtérről is busszal lehet a legegyszerűbben bejutni a városba.

 

 

Villamos

 

Pontosabban 7-es villamos. Ugyanis ez az egy villamos vonal létezik Stockholm városában. Honnan is indulhatna, mint a T-Centralentől? Pontosabban az első állomás a Sergels Torg, ami kb. 100 méter a T-Centralentől. A végállomása a Djurgarden szigetén található Waldemarsudde, a Skanzentől nem messze.

Stockholm tömegközlekedés: A villamos vonal térképe.

 

 

TICKAIR TIPP: Metró

 

Hogy pontosítsunk, Stockholm városában nem metró, hanem Tunnelbana működik, ami természetesen a metró svéd megfelelője. A hét metró vonal nagyon átfogó. Sűrűn közlekednek a kocsik. Nincs tolongás, nagyon könnyű az átszállás és Stockholm időjárása sem befolyásoló tényező. Nagyon oda kell figyelni azonban, hogy melyik vonalra szállunk, mert ugyanazon a vágányon több metró vonal is közlekedik. De mindig kiírják, hogy a következő metró épp merre tart és egy jó térképpel pillanatok alatt megtudjuk, hogy felszálljunk-e.


Ide kattintva talál egy jó térképet.

 

Stockholm tömegközlekedése nagyon átfogó, könnyen eltudunk jutni bármelyik Stockholm látnivalók oldalon taglalt nevezetességhez.

Stockholm repülőtér – bejutás a városba

 


1. Stockholm repülőtér: Skavsta

Távolság Stockholm központjától: 96 km

 

 

A Tickair tippje: Busz


A Flygbussarna busztársaság járataival könnyedén és gyorsan tudunk bejutni Stockholm repülőtereiről a belvárosba.
 A Cityterminalen a stockholmi tömegközlekedés központja. Innen pár percre található Stockholm Deák Ferenc tere, a T-Centralen. Itt Stockholm mind a hét metró vonalának van megállója, tehát bármerre el tudunk indulni. A jegyeket online, a repülőtéren, valamint a buszmegálló melletti automatáknál is meg tudja vásárolni.

Jegyár:

– Felnőtt: online foglalva 139 SEK
– Felnőtt oda-vissza: online foglalva 278 SEK
– Fiatal (8 és 17 év között): online foglalva 119 SEK
– Fiatal oda-vissza: online foglalva 238 SEK


Menetrend:

Az első busz 03:30-kor indul Stockholm pályaudvaráról a Stockholm repülőtérre, a Skavstára. Stockholm felé pedig 07:00-kor indul az első busz minden nap. A Cityterminalenről minden hétköznap és 19:00-kor indul az utolsó busz a Stockholm Skavsta repülőtérre. Szombaton 15:00, vasárnap pedig 20:30-kor indul az utolsó járat. A repülőtérről hétköznap és vasárnap 00:00-kor indul az utolsó busz, a város felé pedig szombaton 23:30-kor. Általában 30 percenként indulnak járatok, de a kora délelőtti, és kora esti időszakban ritkábban. Erről természetesen a repülőtér információs pultjánál, vagy a Cityterminalennél bővebb tájékoztatást kapunk. De pontos menetrendet itt is megtalálja a “Timetable” fülre kattintva, ott kiválasztva az irányt.

Menetidő:
 kb. 80 percTaxi

Jegyár:
 kb. 1400 SEK

Menetidő:
 kb. 70 perc

Sok hotel biztosít transzfert a vendégei számára, ebben a Tickair Ügynökség szívesen nyújt segítséget Önnek. Írjon a tickair@tickair.hu e-mail címre.

 

 

 

2. Stockholm repülőtér: Arlanda

Távolság Stockholm központjától: 45 km

 

 

A Tickair tippje: Busz

ArlandaA Flygbussarna
 busztársaság járataival könnyedén és gyorsan tudunk bejutni az arlandai Stockholm repülőtér 5-ös termináljáról a belvárosba. A Cityterminalen Stockholm gyönyörű központi pályaudvara. Innen pár percre található a T-Centralen, egy fontos közlekedési csomópont. Itt Stockholm mind a hét metró vonalának van megállója, tehát bármerre el tudunk indulni megcsodálni a Stockhom látnivalók közül jó néhányat. A jegyeket online, a közeli újságosoknál, valamint a buszmegálló melletti automatáknál is meg tudja vásárolni.

Jegyár:

– Felnőtt: 99 SEK
– Felnőtt oda-vissza: 198 SEK
– Fiatal (8 és 17 év között): 89 SEK
– Fiatal (8 és 17 év között): 178 SEK

Menetrend:

Az első busz 03:45-kor indul Stockholm pályaudvaráról a Stockholm Arlanda repülőtérre. A Cityterminalenről minden nap 22:00-kor indul az utolsó busz az arlandai Stockholm repülőtérre. A repülőtérről éjjel-nappal közlekednek járatok Stockholm felé. 01:00 és 04:40 között is legalább óránként indul járat Stockholmba. Napközben pedig nagyjából negyed óránként, tehát meglehetősen sűrűn. Természetesen a repülőtér információs pultjánál, vagy a Cityterminalennél bővebb tájékoztatást kaphatunk. De pontos menetrendet itt is megtalálja a “Timetable” fülre kattintva, ott kiválasztva az irányt.

Menetidő:
 kb. 45 percVonat

A Cityterminalentől néhány lépésre található a Stockholm Centralstation, azaz a vasúti pályaudvar. Ide fut be az arlandai Stockholm repülőtérről Arlanda Express. Körülbelül 05:00 és 01:00 között közlekednek a vonatok 15 percenként, így biztosan nem kell a sokszor zord stockholmi időjárást “élveznie”. Ezt a módját a beutazásnak azért nem ajánljuk mert jelentősen drágább, mint a buszos transzfer. A vonatjegyeket a pályaudvaron vagy az LFV irodáiban tudja megvásárolni.

Jegyár:

– Felnőtt: 260 SEK
– Felnőtt oda-vissza: 490 SEK
– Fiatal (8 – 25 év) vagy idős (65 év felett): 130 SEK
– Fiatal vagy idős oda-vissza: 260 SEK
– 7 év alatt: Ingyenes

Menetidő:
 kb. 20 perc

Stockholm repülőtér: Az Arlanda Express hivatalos weboldala.

 


Taxi

Jegyár:
 kb. 500 SEK

Menetidő:
 kb. 40 perc

 

 

 

3. Stockholm repülőtér: Bromma

Távolság Stockholm központjától: 15 km

 

 

A Tickair tippje: Busz

A Flygbussarna
 busztársaság járataival könnyedén és gyorsan tudunk bejutni Stockholm belvárosába. A Cityterminalen Stockholm gyönyörű központi pályaudvara. Innen pár percre található Stockholm Deák Ferenc tere, a T-Centralen. Itt az összes metró vonalra felszállhat. A tömegközlekedési kedvezményről a Stockholm kártya oldalunkon olvashat. A jegyeket online, a közeli újságosoknál, valamint a buszmegálló melletti automatáknál is meg tudja vásárolni.

Jegyár:

– Felnőtt: online foglalva 75 SEK
– Felnőtt oda-vissza: online foglalva 150 SEK
– Fiatal (8 és 17 év között): online foglalva 59 SEK
– Fiatal (8 és 17 év között): online foglalva: 118 SEK

Menetrend:

Hétköznap az első busz 05:40-kor, szombaton 07:30-kor, vasárnap pedig 11:20-kor indul Stockholm pályaudvaráról a brommai Stockholm repülőtérre. A Cityterminalenről hétköznap 20:00-kor, szombaton 15:30-kor, vasárnap 20:30-kor indul az utolsó busz a brommai Stockholm repülőtérre. A repülőtérről Stockholm belvárosába 07:20 és 22:05, szombaton 09:25 és 16:30, vasárnap 12:20 és 22:00 között közlekednek buszok nagyjából fél óránként. Természetesen a repülőtér információs pultjánál, vagy a Cityterminalennél bővebb tájékoztatást kaphatunk. De pontos menetrendet itt is megtalálja a “Timetable” fülre kattintva, ott kiválasztva a megfelelő irányt.

Menetidő:
 kb. 20 perc

 


Taxi

Jegyár:
 kb. 250 SEK

Menetidő:
 kb. 15 perc

 

 

 

4. Stockholm repülőtér: Vasteras

Távolság Stockholm központjától: 105 km

 


A Tickair tippje: Busz

A Flygbussarna
 busztársaság járataival viszonylag könnyen és gyorsan be tud jutni a vasterasi Stockholm repülőtérről a belvárosába. A Cityterminalen Stockholm gyönyörű központi pályaudvara. Innen pár percre található Stockholm Deák Ferenc tere, a T-Centralen. Itt Stockholm mind a hét metró vonalának van megállója, tehát bármerre el tudunk indulni megcsodálni a Stockholm látnivalók közül jó néhányat. A jegyeket online, a közeli újságosoknál, valamint a buszmegálló melletti automatáknál is meg tudja vásárolni.

Jegyár:

– Felnőtt: online foglalva 139 SEK
– Felnőtt oda-vissza: online foglalva 278 SEK
– Fiatal (8 és 17 év között): online foglalva 119 SEK
– Fiatal (8 és 17 év között): online foglalva 238 SEK

Menetrend:

A vasterasi Stockholm repülőtérről a belvárosba:
– Hétfő, szerda, péntek: 16:55
– Vasárnap: 15:15
Stockholm pályaudvaráról a Vasteras repülőtérre:
– Hétfő, szerda, péntek: 13:50
– Vasárnap: 12:10
– Természetesen a repülőtér információs pultjánál, vagy a Cityterminalennél bővebb tájékoztatást kap az esetleges változásokról. De pontos menetrendet itt is megtalálja a “Timetable” fülre kattintva,, ott kiválasztva a megfelelő irányt.

Menetidő:
 kb. 80 perc

 


Taxi

Jegyár:
 kb. 1400 SEK

Menetidő:
 kb. 70 perc

Sok hotel biztosít transzfert a vendégei számára az adott Stockholm repülőtér és a szállás között, ebben a Tickair Ügynökség is szívesen nyújt segítséget Önnek. Írjon a tickair@tickair.hu e-mail címre.

Stockholm időjárás

 

A stockholmi időjárás enyhének számít, főleg ha figyelembe vesszük, hogy milyen közel található az északi sark. Ez annak köszönhető, hogy a tenger mellett helyezkedik a város, így a meleg áramlatok miatt jelentősen megnő a hőmérséklet. Nyáron akár kánikula is előfordulhat (maximum 1 hónapig egy évben). Télen természetesen hideg van, mínuszok, de sokszor pedig melegebb az idő, mint Magyarországon, köszönhetően az áramlatoknak.

 

 

Stockholm időjárás: a téli hónapok alakulása

 

Stockholm időjárása télen nem olyan ijesztő, mint ahogy először gondolnánk. Természetesen hideg van és jól fel kell öltözni, de nagyon hideg ritkán van. Még a leghidegebb téli éjszakákon is ritkán megy -10 fok alá a hőmérő higanyszála. A középhőmérséklet a 0 fok körül mozog. Átlagosan nyolc nap hullik csapadék ilyenkor, de hó esetén a svéd szakértelemnek és a jól felszerelt autóknak köszönhetően minden út jól járható.

 

 

Stockholm időjárás: tavasszal

 

Tavasszal a természet kicsit lassabban ébred, mint a déli területeken. A nappali 15 fokról legjobb esetben is csak május végén számíthatunk. Márciusban még inkább a nullához közelít, áprilisban pedig már a 10 fok is könnyen elképzelhető. A csapadék eloszlása ilyenkor a legkedvezőbb. Ilyenkor esik ugyanis a legkevesebb ideig a csapadék: körülbelül öt napig egy hónapban.

 

 

Stockholm időjárás: a skandináv nyár

 

Azok, akik nem szeretik a kánikulát és a forró, 40 fokos napokat, tökéletes hely Svédország fővárosa! A középhőmérséklet júniusban 20 fok alatt található egy kevéssel, amely természetesen azt jelenti, hogy délután felmehet akár 25 fok környékére is. A legmelegebb időszak az egész éven a július vége. Ilyenkor délután 30 fok felett is lehet a hőmérséklet. Nyáron azonban sok csapadék hullik: egy hónapban 8-9 napot is és elég kiadós mértékű esőre is lehet számítani.

 

 

Stockholm időjárása ősszel

 

Ősszel Stockholm időjárása lassabban hűl le, mint ahogy tavasszal felmelegszik. A szeptember még elég melegnek számít, ugyanakkor ilyenkor hullik a legtöbb csapadék, novemberben esik a legtöbbször, 10 napot. Az átlaghőmérséklet a szeptemberi 17 fokról ősz végére 5 fokra esik le.

Stockholm térkép a könnyebb tájékozódásért

 

Skandinávia egy igazán lenyűgöző és izgalmas világ. A stockholmi útikalaúz bevezetőjében is említettük, mennyire más kultúra és hangulat jellemzi őket. Svédország fővárosa valamivel kisebb, mint Budapest, a stockholmi látnivalók pedig egészen közel helyezkednek egymáshoz. Stockholm térképének azonban mégis jó hasznát tudja venni, a látogatása során, hiszen minden általunk fontosnak vélt nevezetességet megjelöltünk a térképen. Mint ahogy a Stockholm térképen látja is, bár közel vannak a látványosságok, mégis elengedhetetlen, hogy használja a stockholmi tömegközlekedési eszközöket. A Stockholm térképünket felnagyítva az okostelefonján, vagy kinyomtatva remek útmutatóul fog szolgálni a város forgatagában. Megjelöltük rajta a látnivalókat és a repülőtereket is. Kívánjuk, hogy legyen nagyszerű utazása, legyen jó a stockholmi időjárás és érezze nagyon jól magát ebben a gyönyörű városban!

 


 

A Stockholm térképen említett látnivalók

1. Stadshuset
2. Riddarholmskyrkan

Gamla Stan szigetének látnivalói:

3. Királyi Palota
4. Vasterlanggatan
5. Stampen
6. Marten Trotzig Grand

Djurgarden szigetének látnivalói:

7. Vasa Múzeum
8. Nordiska Múzeum
9. Skansen
10. Gröna Lund
11. Aquaria Vattenmuseum

12. Armémuseum
13. Hovstallet Királyi lovarda
14. Kaknastornet
15. Globen

A Stockholm kártya kedvezményei és árai

 

Előszeretettel ajánljuk a Stockholm kártyát. Stockholm, mint minden skandináv ország, nagyon drága. A stockholmi tömegközlekedés, a hajókázás és a stockholmi nevezetességek jegyárai igencsak borsos összegekbe kerülnek. Ezért az ott tartózkodása során, nagyon ajánlott Stockholm kártyát vásárolni. A Stockholm látnivalókoldalon felsorolt összes látványossághoz ingyenes belépést biztosít. De kap mellé egy könyvecskét, amelyben még több nevezetességet talál. Nem csak épületekbe és múzeumokba tud ingyen belépni, hanem a Stockholm kártya hajókázásra is feljogosít. A Royal Canal Tour 50 percben mutatja be a történelmi Stockholm városát. A nagyobb metró aluljárókban, újságosoknál, vagy a repülőtéren is megvásárolhatja a kártyát.

Stockholm Pass jegyár:
– 2 napos: Felnőtt – 715.50 SEK,
Gyermek (6-17 év között): 358.20 SEK
– 3 napos: Felnőtt – 895.50 SEK,
Gyermek (6-17 év között): 448.20 SEK
– 5 napos: Felnőtt – 1165.50 SEK,
Gyermek (6-17 év között): 583.20 SEK

 

Amennyiben megvásárolja mellé a Travelcardot, úgy a megadott napokon korlátlanul utazhat Stockholm tömegközlekedési eszközein!

Stockholm Pass + Travelcard:

– 2 napos: Felnőtt – 945.50 SEK,
Gyermek (6-17 év között): 498.20 SEK
– 3 napos: Felnőtt – 1125.50 SEK,
Gyermek (6-17 év között): 588.20 SEK
– 5 napos: Felnőtt – 1625.50 SEK,
Gyermek (6-17 év között): 863.20 SEK

 

A Stockholm kártya árait böngészve könnyen lehet, hogy úgy érzi, ez a városkártya nagyon drága. Azonban ha feltérképezi a stockholmi látnivalók, illetve egyéb attrakciók jegyárait, világosan kitűnik, hogy sok pénzt lehet megtakarítani a Stockholm kártya használatával. Egy három, vagy öt napos túra alatt szinte az összes nevezetességhez el lehet jutni. Látogasson el Stockholmba, vegye meg a Stockholm kártyát, nézzen meg mindent, tudja meg Svédországról a lehető legtöbb információt. Garantáltan felejthetetlen élményben lesz része!

 

A megadott információk tájékoztató jellegűek. A pontos információkért, kérjük látogasson el a hivatalos weboldalra. vagy keressen minket e-mailben, vagy telefonon.Útikalauzaink felkeltették érdeklődésedet?
írj nekünk és elintézzük, hogy eljuss a legszebb helyekre a világon!
Rábukkantál arra a helyre, ahova leginkább húz a szíved? Okvetlenül részese szeretnél lenni a táj gyönyörű látványnak? Szeretnéd közelebbről is megismerni az ottani kultúrát? Mire vársz még? Kelj útra! Vedd fel velünk a kapcsolatot, Mi segítünk Neked abban, hogy gond nélkül eljuss a legszebb helyekre, legyen az bárhol a világon! Amennyiben a választott úticélod nem szerepel a listánkon, akkor se csüggedj! Írj Nekünk és Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Te mihamarabb útra kelhess!

Az ajánlatkéréshez elengedhetetlen, hogy a csillaggal* jelölt mezőket kitöltsd. A megfelelő helyre add meg Nekünk ez elérhetőségeidet (név, telefonszám, e-mail címe), majd röviden fogalmazd meg, hogy milyen szándékkal fordultál hozzánk!
Kérem a legjobb ajánlatot!


Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata