Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


Az örök város

Az ókori világbirodalom egykori, Olaszország jelenlegi fővárosa Róma, amely egyben Itália legnagyobb és legnépesebb városa. A története már több mint 2000 éve íródik! Róma színes, kaotikus és nagyon vallásos. Ez nem is véletlen, hiszen Róma központjában található a világ legkisebb szuverén országa, a pápa otthona, a katolikus világvallás feje, a Vatikán. Az ókor utazói szerint kétféle ember él a világon: aki már látta Róma városát, és aki még nem. A turisták rohama a középkor óta nem lanyhul, sőt! Százezrek érkeznek évről évre a világ minden tájáról, hogy megismerkedjenek a múlt örökségével. A történet szerint, aki egy napot tölt Rómában, az lát valamit a városból, aki két hetet, az sokat megismer belőle, de aki itt él, sohasem ismeri meg. Mi megpróbáltuk a lehetetlent!

 

A következőkről lesz szó: Igyekeztünk minden olyan fontos római látnivalóról írni, amelyet egy nagyjából egy hetes látogatás során érdemes megtekinteni. Róma tömegközlekedése is egy külön oldalon szerepel, jegyárak és bérlet típusok, valamint tömegközlekedési eszközökről is beszámolunk Önnek útikalauzunkban. A következő fontos téma egy római utazás során a bejutás Róma repülőtereiről. A bejutási alternatívák és annak árai, valamit a Tickair Utazási Iroda által preferált közlekedési típusok leírása. Jó ha tisztában van egy adott város városkártyáival, ezért nálunk talál információkat a Róma kártyáról is. Ha megéhezne, római ételek és éttermek leírása is az Ön rendelkezésére áll.

 


Római látnivalók
Római ételek, éttermek
Róma tömegközlekedése
Római repülőterek és bejutás
Róma kártya
Római látnivalók térképen
Tickair - útikalauzok Tickair - utazási iroda

Róma látnivalók, ókori emlékek

 

Angyalvár

 

AngyalvárA Castel Sant’Angelo hatalmas, kerek épületéről ma már kevesen tudják, hogy ez nem egy középkori erőd, hanem eredetileg Hadrianus császár mauzóleuma volt. Az Angyalvárat aztán fokozatosan átépítették erődítménnyé. Használták például a barbár betörések idején. De az avignoni fogságból hazatérő pápák is az Angyalvárat tették menedékükké, melyet egy titkos folyosóval össze is kötöttek a Vatikánnal. A nevét az erődítmény tetején található angyalszoborról kapta. Az Angyalvár ma fegyver- és festménygyűjteményeknek ad helyet, egyben az én személyes kedvencem a római látnivalók közül. A kettősséget jól tükrözi, hogy a pápa dísztermei mellett megtekinthető a pincében lévő kínzókamra is.

 

Az Angyalvárhoz vezető hidat, a Ponte Sant’Angelot sokan Róma legszebb hídjának tartják. A hidat Péter, és Pál apostol szobra, valamint tíz angyal díszíti.

 

Jegyár:
– Felnőtt: 14 EUR
– 18 – 25 év között: 7 EUR
– 18 év alatt ingyenes!

 

Nyitva tartás: 09:00 – 19:30 (pénztár zárás: 18:30)

 

Zárva: December 25, Január 1, Május 1

 

Eljutás:
– Metró: A vonal: Lepanto megálló
– Busz: 23, 40, 62, 271, 982, 280: Piazza Pia megálló; 49, 87, 990: Piazza Cavour / via Crescenzio megálló;

 

 

Colosseum

 

ColosseumA circusokban kocsi- és lóversenyeket, a teátrumokban színi előadásokat, míg az amfiteátrumokban gladiátor viadalokat adtak elő. Római szokás szerint az építmények építtetőik nevét viselték, így ezt Amphiteatrum Flaviumnak nevezték. A Colosseum nevet a nép ragasztotta a szomszédságában álló 30 méteres Néró szobor után, melyet Colossusnak hívtak. Vespasianus kezdte el építtetni i.sz. 69-ben egy mesterséges tó helyén. A hely elsődlegesen a gladiátorharcoknak és más játékoknak adott otthont, de színhelye volt a kora-kereszténység idején a nyilvános kivégzéseknek is. A rendkívül ésszerűen megtervezett építmény becslések szerint körülbelül 70 ezer ember befogadására volt alkalmas, a zavartalan áradatukat pedig 80 bejárat biztosította. A Colosseum belsejében az eredeti ülések és a padlózat nagy része i.sz. 217-ben, egy hatalmas tűzvészben megsemmisült. Ezt követően 1320-ra a déli része teljesen leomlott, köveit más, újabb épületek építésére elhordták. „Amíg a Colosseum áll, Róma is állni fog, amikor ledől, Róma is elpusztul. S ha Róma pusztul, a világ is elenyészik.” Beda híres mondása is rámutat, hogy Róma látnivalói közül a Colosseum az Örök Város jelképe. Itt tartózkodásunk alatt este, a kivilágított Colosseumot semmiképpen ne hagyjuk ki!

 

Nyitva tartás:
– Október utolsó vasárnapja – Február 15: 08:30 – 16:30
– Február 16. – Március 15: 08:30 – 17:00
– Március 16. – Március utolsó szombatja: 08:30 – 17:30
– Március utolsó vasárnapja – Augusztus 31: 08:30 – 19:15
– Szeptember: 08:30 – 19:00
– Október 1. – Október utolsó szombatja: 08:30 – 18:30

 

Zárva: Január 1, December 25.

 

Jegyár (Kombinált jegy: Colosseum, Forum Romanum, és Palatinus múzeum):
– Felnőtt: 12 EUR
– 18-24 év között: 7.5 EUR
– 18 év alatt ingyenes!

 

Ha előre szeretné lefoglalni a jegyet és elkerülni a sorban állást, a jegy itt is megvásárolható (ez 2 EUR plusz költséget jelent személyenként).

 

Eljutás:
– Metró: B vonal: Colosseo megálló
– Busz: Terminitől, Vatikántól: 64-es: Piazza Venezia megálló

 

TICKAIR TIPP:

Érdemes a Palatinusnál megvenni a jegyet, mert nincs akkora sor, mint a Colosseum előtt, és az itt megvásárolt jegy soron kívüli bejutást biztosít a Colosseumba.

 

 

Constantinus diadalíve

Constantinus diadalíve

A diadalívek építése azon az ősi babonaságon alapul, hogy ha valaki átkel két szikla között egy fedett szoroson, az elveszíti hibáit, rossz tulajdonságait. A rómaiak valószínűleg már csak a hagyományt követték, nem a babonaságuk miatt építették. Constantinus diadalívét 312-ben kezdték el építeni, amikor Róma nagysága már hanyatlott, de dicső múltja még magával ragadta az emberek képzeletét. A szenátus és a nép I. Constantinus tiszteletére akarta megépíteni, a Maxentius felett aratott győzelem emlékére. A 21 méter magas, és 26 méter széles, három nyílású diadalív mindössze három év alatt elkészült. Nem tudni az okát, de amíg a Forum Romanumon álló többi diadalív már igencsak roskadozik, addig ez a diadalív kitűnő állapotban van.

 

 

Palatinus domb

 

Palatinus dombEz a domb a legősibb Róma látnivalói közül. Ugyanis a földművelő és állattenyésztő latinok és szabinok Palatinus dombjain küzdöttek a fennmaradásért. Ez az egyik Róma hét dombja közül. A dombhoz számos monda fűződik. Úgy tartják, hogy itt ölte meg Romolus Remust, és határozta el, hogy megépíti Rómát. Akkoriban a Forum Romanum területe még egészségtelen és járhatatlan mocsaras vidék volt. A legszebb panorámát és a leggyönyörűbbeket Róma látnivalói közül a Palatinusról nézhetjük meg. Számos ókori rom és ház fedezhető fel a dombon úgy, mint a Flavius-palota, Augustus palotája, Lívia háza, vagy Cybele temploma.

 

Jegyár (Kombinált jegy: Colosseum, Forum Romanum, és Palatinus múzeum):
– Felnőtt: 12 EUR
– 18-24 év között: 7,50 EUR
– 18 év alatt ingyenes!

 

Ha előre szeretné lefoglalni a jegyet és elkerülni a sorban állást, a jegy itt is megvásárolható (ez 2 EUR plusz költséget jelent személyenként).

 

Eljutás:
– Metró: B vonal: Colosseo megálló
– 5 perc gyaloglással a Piazza Veneziától

 

 

Pantheon

 

PantheonA Piazza della Rotondán áll egy újabb lenyűgöző épület, a Pantheon. Ahogy a homlokzaton található szöveg („M AGRIPPA L F COS TERTIUM FECIT”) is bizonyítja, a templomot Marcus Agrippa építtette i. e. 27-ben. A célja egy olyan templom létrehozása volt, mely valamennyi isten közös tiszteletére szolgál. Később a Pantheont egy tűzvész elpusztította. Hadrianus császár állíttatta helyre eredeti méreteiben. A Pantheon kupolájának átmérője 43 méter, melynek megépítése lenyűgöző technikai bravúr volt abban az időben. A kupola magassága, átmérőjével azonos, így belső tér megközelíti a gömböt, melyet a tökéletesség megtestesülésének tartanak. Különös a kupola közepén vágott 9 méteres kör alakú nyílás, melyet nem fed semmi. A fény így akadálytalanul jut be és világítja meg a Pantheon belső terét. De bizony, ha az eső esik, annak sem szab gátat semmi. A templomban uralkodók és pápák mellett számos művész kapott végső nyughelyet. Itt van eltemetve II. Vittorio Emanuele király, valamint Raffaello is.

 

A Pantheonból kilépve a város egyik legnyüzsgőbb terén találjuk magunkat, a Piazza della Rotondán. Ha már kicsit kimerültünk Róma látnivalóinak a megcsodálásában, érdemes kicsit megpihenni a templom lépcsőin vagy valamelyik kávéházban.

 

Jegyár: A belépés ingyenes!

 

Nyitva tartás:
– Hétfő – Szombat: 09:00 – 19:30

– Vasárnap: 09:00-18:00

– Ünnepnapokon: 09:00-13:00

 

Zárva: December 25, Január 1, Május 1

 

Eljutás: Busz: 62, 64, 492: Largo Argentina megálló

 

 

Forum Romanum

Forum Romanum

Bár a Forum Romanum a 21. században csak rommezőnek tűnik, ahol a régészek magyarázatai segítségével próbálják felidézni a hajdan volt nagyságot, régebben azonban ez volt Róma legnagyobb és legpompásabb köztere, melyet bazilikák, templomok, emlékművek öveztek, és itt volt a város társadalmi élete. A dombokon lakók itt jöttek össze, kicserélték felesleges termékeiket és megbeszélték közös dolgaikat. A Forum Romanumon számos különböző istennek (Saturnus, Vesta) szentelt templom állt. Itt volt a szenátus helye, a kivégző tér, ezeken felül palotamaradványok, és négy diadalív romja található itt. Ide látogatva megtekinthetjük a legrégebbi római látnivalókat, az ókori város szívét és elképzelhetjük, hogy milyen lehetett az akkori élet. A Forum különböző részeit a Via Sacra, a szent út köti össze, melynek még látható az eredeti kövezete.

 

Jegyár (Kombinált jegy: Colosseum, Forum Romanum, és Palatinus múzeum):
– Felnőtt: 12 EUR
– 18-24 év között: 7,50 EUR
– 18 év alatt ingyenes!

 

Ha előre szeretné lefoglalni a jegyet és elkerülni a sorban állást, a jegy itt is megvásárolható (ez 2 EUR plusz költséget jelent személyenként).

 

Nyitva tartás: 08:30 – 16:30 (Április – Szeptember: 19:00-ig)

 

Zárva: Január 1, Május 1, December 25.

 

Eljutás: Metró: B vonal: Circo Massimo megálló

 

 

Capitolium

 

CapitoliumRóma hét dombja közül a Forum Romanum, és a Campus Martius között található a Capitolium. A Capitolium Róma legnagyobb tiszteletnek örvendő dombja volt. Az antik korban itt volt a vallási élet központja. A tér a harmonikus képét Michelangelonak köszönheti, aki III. Pál pápa kívánságára készítette el a terveket. A Piazza del Campidogliora vezető impozáns lépcsősor aljában oroszlánok ülnek. A tér közepén álló lovas szobor Marcus Aurelius szobra. Ez a szobor valódi ókori alkotás. Eredetileg be volt aranyozva, de az évszázadok során lekopott. Egymással szemben két palotát építettek fel, amelyek ma a Capitoliumi Múzeum egy-egy épületei. A múzeumban találhatunk római, görög, egyiptomi szobrokat, de itt őrzik a híres, bronzból készült Romulus és Remus szobrot is. Itt van többek között Cupido és Psyché szobra.

 

Jegyár:
– Felnőtt: 15 EUR
– 6 – 25 év között és 65 év felett: 11 EUR
– 6 éven aluliak számára ingyenes!

 

Nyitva tartás:
– Minden nap: 09:30-19:30
– December 24.-én és 31.-én 14:00-ig
(a pénztárak egy órával korábban zárnak)

 

Zárva: Január 1., Május 1., December 25.

 

Eljutás: Metró: B vonal: Colosseo megálló

 

 

Piazza Navona

 

Piazza NavonaBernini három szökőkutat helyezett el a téren. A Fontana dei Fiumi szoborcsoportjának figurái a négy földrész, négy nagy folyóját, a Dunát, a Nílust, a Gangeszt és a Rio de la Platát szimbolizálják. Róma legszebb terén korábban piac működött, de ma is ez a tér ad helyet a karácsonyi vásárnak. 1653-ban X. Ince pápa rendeletére a Piazza Navonát minden augusztusi hétvégén vízzel árasztották el. Ezt a 19. század elejéig minden nyáron megtartották. Ma ez a tér ad helyet a karácsonyi vásároknak. A tér kávézóiban szinte soha nem lehet ülőhelyet találni. A Piazza Navonát esténként ellepik az utcai festők, zenészek, mutatványosok. A vidám, nyüzsgő forgatagban semmi sem utal arra, hogy itt körülbelül 1000 évig egy 15000 ember befogadására alkalmas stadion állt, ahol kivégzéseket és mészárlásokat is tartottak.

 

Eljutás:
– Busz: 30, 62, 64, 70, 81, 87, 492, 628
– Villamos: 8 (Argentina megálló)

 

 

Piazza del Popolo

 

Piazza del PopoloAz északról Róma városába érkező utasoknak a Piazza del Popolon keresztül vezetett az út a városba. Ez a tér Róma óvárosának kapuja, pontosabban ez a kapu, azaz a Porta del Popolo. A tér évszázadokon keresztül kivégzések helyszíne volt, az utolsót 1826-ban hajtották végre. Közepén áll Róma második legrégibb obeliszkje, melyet Augustus császár hozatott Egyiptomból a Circus Maximusba. A Piazza del Popolo bal oldalán a Santa Maria del Popolo templom áll. Bár kívülről nem tűnik igazán fontosnak Róma látnivalói közül, a templomot a művészettörténészek mégis nagyra tartják. Kevés olyan templom van, amely így bevezetne a római építészetbe és művészetbe. Kápolnáiban többek között Caravaggio, Bernini, és Raffaello művei találhatók A Santa Maria dei Miracoli és a Santa Maria dei Montesanto kupolás temploma méltó lezárást ad a térnek. Kívülről szinte teljesen egyformának tűnik a két templom. Gyönyörűek a téren található szökőkutak. Nyár estéken a téren fény- és hangjátékokat adnak elő.

 

Eljutás: Metró: A vonal: Flaminio állomás

 

 

Piazza Venezia

 

Piazza VeneziaRóma tömegközlekedési csomópontja, valamint egyik legforgalmasabb tere a Piazza Venezia. Minden út Rómába vezet és ott pedig minden út a Piazza Veneziához. Itt áll Róma legmegosztóbb látnivalója, a II. Vittorio Emanuele emlékmű. Az emlékmű 1925-ben épült fel, Róma egyesítésének az okán. II. Vittorio Emanuele királynak, és természetesen Garibaldinak, hatalmas érdemei vannak, hogy az addig darabokból álló Itáliát sikerült egységesíteni.


Az emlékmű közepén található egy I. világháborúban elesett, ismeretlen katona sírja, amelyet díszőrség és örök láng őriz folyamatosan.

 

Eljutás: A Piazza Venezia nagy, zsúfolt tömegközlekedési csomópont, szinte minden buszjárat megáll itt.

 

 

Piazza di Spagna és a Spanyol lépcső

 

Piazza di Spagna és a Spanyol lépcsőA központban elhelyezkedő, elegáns Piazza di Spagna, a közelben lévő spanyol nagykövetségről kapta a nevét. Ez a tér azért egyedülálló Róma, sőt Európa látnivalói közül is, hiszen ez a kontinens legnagyobb kültéri lépcsője, mind szélességben, mind hosszúságban. A lenyűgöző díszlépcsőt Francesco De Sanctis tervezte XV. Lajos király számára. A 138 lépcsőfok tetejére érve a Trinita dei Monti templomhoz, illetve egy újabb egyiptomi obeliszkhez érünk. A piazzán egy gyönyörű, Bernini által tervezett szökőkutat is találunk. A monumentális és gyönyörű tér hangulata magával ragadó: nem csak a turisták által szeretett térről beszélünk, hanem a helyi fiatalok, szerelmesek kedvenc találkozó helye is a Piazza di Spagna.

 

Eljutás:

– Metró: A vonal: Spagna megálló
– Busz: 119: Spagna megálló

 

 

Circus MaximusCircus Maximus

 

Valószínűleg mindenki látta a Ben Hur című film látványos kocsiversenyét. Így már könnyebb lehet elképzelni, hogy milyen lehetett fénykorában a Circus Maximus, mert látni bizony nem sokat lehet belőle. Egykor negyedmilliós nézősereg szurkolt itt, a hajtóknak. A Circus Maximus a római látnivalók közül azért is különleges, mert ez volt Róma első és legnagyobb arénája.

 

 

Trevi kút

 

Trevi kútKi ne emlékezne Federico Fellini Édes élet című filmjének arra a jelenetére, melyben Anita Ekberg megfürdött a Trevi kútban. Talán a világ legszebb, és leghíresebb szökőkútja.

 

A barokk szökőkút középső részében a görög-római mitológia tengeristene áll. A monda szerint, ha háttal állva pénzérmét dobunk a Trevi kútba, visszatérünk Róma városába.És mivel az örök városba visszatérni örök kívánság, nem is meglepő, hogy a pénzérmékből naponta több ezer euró gyűlik össze, amelyet a nap végén begyűjtenek.

 

Eljutás:
– Metró: A vonal: Spagna, Barberini megálló
– Busz: 119: Fontana di Trevi

 

 

Trastevere

Trastevere

 

Ha picit ráuntunk az ókori római látnivalók között sétálni és kíváncsiak vagyunk az igazi, hamisítatlanul mediterrán olasz életre, akkor ezt rendkívül hangulatos városnegyedet, Trasteverét ajánljuk.

 

A római ételek ízvilágát ne hagyja ki! Az utcák tipikusan szűkek, a ruhák felettünk száradnak a köteleken, az utcákon vadul mutogatva beszélgetnek a helyiek egymással. Ide betérve nagyon kedves élményekben lehet részünk.

 

Egy helyi étterembe mindenképp üljünk be!

 

 

 

Vatikán

 

Vatikán

A 19 km hosszú és 7 méter magas várfal bástyáin keresztül haladva belépünk a Vatikánba. Ez a világ legkisebb területű szuverén állama. Alapterülete alig haladja meg a 0,4 km2-t, mégis a világ egyik legbefolyásosabb államáról beszélünk. Mindössze egy óra alatt körbejárhatjuk a Vatikánt. Római látnivalók – és egyben a Vatikán látnivalói – között említhetjük a Szent Péter Bazilikát, a világ egyik legnagyobb templomát és egyben az egyik legnagyobb kiterjedésű palotaépítményt is, amely mintegy ezer helyiségből áll. A téren elhelyezkedő múzeumokban található többek között a Laokoon szoborcsoport, valamint a Sixtusi kápolna is itt tekinthető meg.

 

 

A Vatikán honlapja

 

 

Szent Péter tér

 

A Szent Péter templom már állt, amikor az akkori pápa kívánságára méltó előteret kellett tervezni hozzá. A tervező, Giovanni Lorenzo Bernini, úgy érezte, hogy a templomnak ki kell nyújtania a karjait a hívei felé. Így született meg az elliptikus, 284 dór oszloppal körülvett tér ötlete. A közepén állították fel az Alexandriából származó, 26 méter magas obeliszket, melyet Caligula hozatott Egyiptomból. Róma látnivalói közül ezen az 1 km2-en, annyi nevezetesség van, hogy akár egy teljes napot is szánhatunk a teljes Vatikán felfedezésére.

 

 

Szent Péter Bazilika

 

Szent Péter Bazilika

1989-ig ez volt a világ legnagyobb katolikus temploma, amely 60 000 ember befogadására képes. A mennyország kulcsával ábrázolt bronz Szent Péter szobor a főoltár mellett látható. Az épület dísze a 133 méter magasságú, 42 méter átmérőjű hatalmas kupola, amelybe lifttel is fel lehet menni. A Szent Péter Bazilikában 229 márványoszlop, 360 szobor és 44 oltár található. A templom legjelentősebb szobra, a bejárat után rögtön jobbra, Michelangelo Piétája, amelyet a művész még fiatalon készített. A Szent Péter Bazilika Michelangelo tervezte kupolájába lifttel, majd pedig 537 lépcsőfok megmászásával fel lehet jutni.

 

Nyitva tartás:
– 07:00-18:00 (Április – Szeptember: 19:00-ig)
– Kupola: 08:00- 17:00 (Április – Szeptember: 18:00-ig)

 

Jegyár:
– A belépés ingyenes, a kupola azonban belépőköteles!
– A kupola lépcsőn (551 lépcső): 8 EUR
– A kupola lifttel+lépcsőn (320 lépcső): 10 EUR

 

 

Vatikáni Múzeum és a Sixtusi-kápolna

 

A Citta dei Vaticani 10 méter magas városfalán nyílik a Vatikáni Múzeum bejárata. Művészetkedvelők milliói minden kényelmetlenséget vállalva akár egész napon át is sorban állnak, hogy lássák e múzeum felbecsülhetetlen értékű műkincseit. A Vatikán múzeumai a római katolikus egyház pazar gyűjteményét mutatják be. Évente több mint 4 millió látogatóval büszkélkedhetnek. A múzeumokat, és a több mint 50000 műtárgyat megtekintve az embernek páratlan élményben lehet része. Hogy a számos műtárgy között el lehessen igazodni, és a turisták meg tudják tekinteni a legjelentősebbeket, színes utakat hoztak létre: ibolya, bézs, zöld, és sárga utak vannak, az első másfél, míg az utolsó öt órás, és mindegyik út Róma látnivalói közül az egyik leghíresebb nevezetességbe, a Sixtus-kápolnába vezet. A belépő igencsak megéri az árát: 14 múzeum, és szintén 14 palota / lakóház tekinthető meg. Kiemelendő, többek között a művészeti galéria, olyan művészek munkáival, mint Raffaello, Leonardo, Caravaggio, vagy Bernini. A Museo Pio Clementino a világ legnagyobb ókori gyűjteményét tartalmazza, görög és római remekekkel.

 

Nyitva tartás:
– Hétfő – Szombat: 09:00 – 18:00 (pénztárzárás: 16:00)
– Minden hónap utolsó vasárnapján: 09:00 – 14:00 (belépés 12:30-ig)

 

Zárva:
– Vasárnaponként, kivéve minden hónap utolsó vasárnapja
– Január 1, Február 11, Március 19, Húsvét, Május 1, Június 29, Augusztus 14, 15, November 1, December 8, 25, 26.

 

Jegyár:
– Felnőtt: 17 EUR
– 26 éven aluli diák: 8 EUR

 

A Vatikáni Múzeumokban és a Sixtus-kápolnában egyaránt érvényes jegy csak a vásárlás napjára szól.

 

Ha térképen szeretné megtekinteni az említett nevezetességeket, kattintson a Római látnivalók térképen oldalunkra!

 

 

A megadott információk tájékoztató jellegűek. A belépőjegyeket a Tickair Utazási Irodán keresztül nem tudja megvásárolni. A pontos információkért, kérjük látogasson el a hivatalos weboldalakra.

Római ételek, éttermek

 

Ugyan ki ne ismerné a római ételek közül a jellegzetes olasz pizzát? De fontos odafigyelni, mert könnyen előfordulhat, hogy csalódott lesz miután távozott egy híres és drága ristorantéből. Készüljön fel, hogy az íze teljesen más lesz, mint az itthon megszokotté.

 

TICKAIR TIPP: Montecarlo

 

Montecarlo a turisták, és a helyiek körében is népszerű, ismert és hangulatos pizzéria. Az árak megfizethetőek.

A római ételek közül a tipikusan olasz és tradicionális ennivalókat kínálja a vendégei számára!

Ajánljuk Önnek, hogy látogasson el, ha arra jár!

Címe: Vicolo Savelli 13

Nyitva tartás: 12:00 – 01:00

Zárva: Hétfőn

 

 

Caffé Greco

 

A Piazza di Spagnatól néhány métere találhatjuk, a via Condotti utcában a Caffé Grecot, amely állítólag Olaszország legrégebbi kávézója. Az írók közül például rendszeres visszatérő volt Johann Wolfgang von Goethe, Hans Christian Andersen, Henrik Ibsen, James Joyce, Byron, Shelly és Keats. A zeneszerzők közül Liszt Ferenc, Wagner és Bizet tért be gyakran a Grecoba. Egyéb hírességek is jártak ide, pl. Casanova, vagy a háborodott elméjű bajor Lajos király.

 

 

 

La Pergola – a legdrágább római ételek

 

Sokak szerint a La Pergola étterem Róma legjobb étterme. Ez természetesen az árakon is meglátszódik, talán ez Róma legdrágább ristorantéja. A Monte Mario domb csúcsán nem csak nagyon finom ételeket ehet, hanem megcsodálhatja Róma látnivalóit, hiszen az éjszakai panoráma csodás.
Helyfoglalás szükséges.

 

Nyitva tartás: 19:30 – 23:30

Zárva: Hétfőn és vasárnap, Augusztus 4-26.

Cím: 101 Via di Alberto Cadlolo (a Cavalieri Hiltonban, Monte Marion)

Róma tömegközlekedése - eszközök és jegytípusok

 

A római tömegközlekedés térképe.

 

Róma mai városközpontja nem nagy, körülbelül 3 km, ezért a legtöbb nevezetesség gyalog is elérhető. Tekintse meg a Római látnivalók térképen oldalunkon kinagyítva, hogy valóban nem nagyok a távolságok a főbb látványosságok között! Azonban ha mégsem szeretne túl sokat sétálni, Róma tömegközlekedési hálózata nagyon kiterjedt, így minden elérhető tömegközlekedéssel is.

 

TICKAIR TIPP: Metró

 

Rómában két metróvonal, az A és a B vonal van, amelyek a Termini vasútállomásnál keresztezik egymást (Rómában nagyon nehéz a földalatti építkezés, mert mindig találnak ókori római leleteket). Hétfőtől csütörtökig, és vasárnap 05:30 és 23:30 között járnak a metrók, pénteken és szombaton pedig 05:30 és 00:30 között.

 

Róma tömegközlekedése: A római metróvonalak térképe.

 

 

Busz, villamos hálózat

 

Bár mi inkább a metrókat ajánljuk, ezen kívül kb. 240 buszjárat és 6 villamosjárat is közlekedik a városban.

 

 

Éjszakai buszok

 

0 :30 és 05:30 között buszjáratok segítik a római tömegközlekedést. Általában félóránként indulnak a Terminitől, illetve a Piazza Veneziaról. A megállók könnyen felismerhetőek, a tábla tetején egy bagoly látható, valamint az éjszakai buszok számozásában szerepel az N betű.


Róma tömegközlekedés: Az éjszakai járatok térképe.

 

110-es busz

 

Másik nevén Trambus. 08:30 és 20:30 között, negyedóránként közlekedik a Termini állomástól, és érinti a legfontosabb római látnivalókat. A buszról bármelyik megállónál le lehet szállni, majd ugyanazzal a jeggyel egy másik 110-es buszra felszállni.

 

Jegyár: 20 EUR

 

 

Főbb jegy és bérlet típusok

 

BIT

Az érvényesítéstől számított 75 percen belül érvényes korlátlan számú utazásra a buszokon, a metrón és a villamoson. Azonban a a metró aluljárót nem szabad elhagyni a 75 percen belül sem.

Jegyár: 1.50 EUR

 

BIG - Napi jegy

Ezáltal bármennyit utazhatunk valamennyi római tömegközlekedési eszközön, az érvényesítés napján, éjfélig.

Jegyár: 6 EUR

 

BTI - Három napos jegy

Az érvényesítés napja az első nap és érvényes a harmadik nap éjfélig. Ezáltal bármennyit utazhatunk valamennyi római tömegközlekedési eszközön.

Jegyár: 16.50 EUR

 

CIS - Heti jegy

Az érvényesítéstől számított hetedik nap éjfélig érvényes. Ezáltal bármennyit utazhatunk valamennyi római tömegközlekedési eszközön.

Jegyár: 24 EUR

 

 

A megadott információk tájékoztató jellegűek. A jegyeket a Tickair Utazási Irodán keresztül nem tudja megvásárolni. A pontos információkért, kérjük látogasson el a római tömegközlekedési társaság hivatalos weboldalára.

Róma repülőtér és bejutás

 

1. Róma repülőtér: Fiumicino, Leonardo da Vinci

 

Távolság Róma központjától: 33 km

 

Fiumicino egy aranyos kisváros Róma határában. Sok nagyvárossal ellentétben, a bejutás gyors, kényelmes és viszonylag olcsó. Legnagyobb erénye az, hogy a leszállástól számított egy órán belül már Róma látnivalói között sétálhatunk, megcsodálva a több ezer éves épületeket. Ha este indul a repülőgépe haza, ajánljuk, hogy korábban induljon el Róma belvárosából. Fiumicino városa ugyanis tipikus olasz kisváros, nem mellesleg pedig egy tengerparti kikötőváros. A parton sétálva halárusok, hatalmas hálók és fantasztikus tengeri ételek várnak minket.

 

 

Busz

 

Terravision

 

A Terravision modern és kényelmes buszaival könnyen és kényelmesen tudunk bejutni a Fiumicino Róma repülőtér megállójából. A Terravision folyamatosan szállítja az utasokat a reptér és a római Termini vasútállomás között, így nem kell sokat várakoznunk a következő buszra! Menetjegyet a repülőtéren található Terravision pultoknál vásárolhat.

 

Róma Fiumicino repülőtér: Terravision online jegyvásárlás.

 

Jegyár:
– egy irányba: 5.80 EUR
– oda-vissza: 11.60 EUR
– 0-4 éves korig ingyenes

 

Menetidő: 55 perc

 

 

Vonat

 

Leonardo Express

 

A vonattal a Róma Termini vasútállomásra érkezünk, ahonnan metróval is tovább tud utazni. A vonatok 30 percenként indulnak. A 12 éven aluli gyermekeknek ingyenes az utazás, szülői kíséret mellett. A jegyek megvásárolhatók a Róma Fiumicino repülőtéri vasútállomáson, a Tabacceriákban.

 

Jegyár: 14 EUR

 

Menetidő: 31 perc

 

Metropolitan Train Fr1

 

A Róma Fiumicino repülőtérről negyedóránként indul a városba ez a vonat. Előnye, hogy olcsóbb. Hátránya viszont, hogy sok helyen megáll, így hosszabb a menetidő, valamint estefelé az utazó közönség összetétele miatt érdemes meggondolni, hogy ezt a vonatot választjuk-e. A vonat megáll az Ostiense, Tuscolana, és Tiburtina állomásokon is. Ezeken az állomásokon át tudunk szállni a metróra és be tudunk jutni a belvárosba, Róma látnivalói közé.

 

Jegyár: 8 EUR-tól

 

 

Taxi

 

A taxik az érkezési szint elől indulnak. Lehetőség szerint a fehér, taxiórával rendelkező autókat vegyük igénybe.

 

Jegyár: 60 EUR (többlet költséget jelenthetnek a csomagok, illetve a hétvégi és éjszakai utazások)

 

Menetidő: kb. 45 perc

 

 

 

2. Róma repülőtér: Ciampino

 

Távolság Róma központjától: 15 km

 

 

Busz

 

Terravision

 

A Terravision modern és kényelmes buszaival könnyen és kényelmesen tudunk bejutni Rómába. A Terravision 30-40 percenként szállítja az utasokat a Róma Ciampino repülőtér és a római Termini vasútállomás között, így nem kell sokat várakoznunk a következő buszra! Menetjegyet a repülőtéren található Terravision pultoknál vásárolhat.

 

Jegyár:
– egy irányba: 5.80 EUR
– oda-vissza: 11.60 EUR
– 0-4 éves korig ingyenes

 

Menetidő: 40 perc

 

Róma Ciampino repülőtér: Terravision online jegyvásárlás.

 

 

Taxi

 

Javasolt a nagy taxi társaságok autói közül választani.

 

Jegyár: 40 – 60 EUR

 

Menetidő: 25 – 30 perc

 

 

A megadott információk tájékoztató jellegűek. A jegyeket a Tickair Utazási Irodán keresztül nem tudja megvásárolni. A pontos információkért, kérjük látogasson el a hivatalos weboldalakra.

Róma kártya

 

Roma Pass 72 hours

 

Ez a fajta Roma Pass kártya az első érvényesítéstől számítva 72 óráig érvényes. Megvásárlásával ingyenesen használhatjuk a város tömegközlekedését. Az első két szabadon választott helyszínre ingyenes a belépés, a harmadik meglátogatott múzeumtól vagy régészeti helyszíntől kezdve pedig kedvezményes belépő váltható a Róma kártyával. A vatikáni múzeumokra nem érvényes a kártya. A Roma Pass megvásárolható bizonyos múzeumokban, valamint turistainformációs pontoknál, a Termini vasútállomáson, és a repülőtereken is. Az első múzeumba való belépéstől, vagy az első tömegközlekedési járatra felszálláskor érvényesítjük a kártyát. Fontos, hogy a Roma Pass ki legyen töltve, a névvel, és az érvényesség kezdeti idejével. A Roma Pass nem érvényes a Leonardo Expressre és a repülőtéri transzferjáratokra, de érvényes a Roma – Lidora, a tengerpartra közlekedő kisvasútra. Körülbelül 40 múzeumnál tudjuk felhasználni a kártyát, a múzeumok listája a Roma Passhoz adott füzetecskében elolvasható.

 

Ár: 38,5 EUR

Megvásárolható az említett nevezetességek pénztáraiban, vagy online, a Roma Pass hivatalos weboldalán.

 

 

Roma Pass 48 hours

 

A Róma városkártyának van egy 48 órás változata is, annyi különbséggel, hogy nem kettő, hanem egy szabadon választott helyszínre biztosít ingyenes belépést, és ahogy a nevéből is kitűnik, az érvényességi ideje 48 óra.

 

Ár: 28 EUR

Megvásárolható az említett nevezetességek pénztáraiban, vagy online, a Roma Pass hivatalos weboldalán.

 

Roma Archeologia Card – Róma kártya

 

Ez egy hét napig felhasználható Róma kártya, amellyel ingyenesen bejutunk például a Római Nemzeti Múzeumba, a Colosseumba, a Palatinusba, Caracalla fürdőjébe és sok más nagyszerű helyre Róma látnivalói közül.

 

Ár: 25 EUR

 

 

A megadott információk tájékoztató jellegűek. A kártyákat a Tickair Utazási Irodán keresztül nem tudja megvásárolni. A pontos információkért, kérjük látogasson el a hivatalos weboldalakra.

Róma látnivalói térképen

 

Az Örök Város nevezetességei egészen fantasztikusak. Olaszország fővárosába az ember nem azért utazik, hogy a legmodernebb épületeket csodálja, hanem azért, mert meg szeretné csodálni az ókor építészeti remekműveit és tiszteletét fejezze ki a múlt nagyjai előtt. Róma városának a központja nem túl nagy, a látnivalók egymást érik, tehát gyalog is könnyen bejárható ez a terület. Előnye a gyaloglásnak, hogy beleszippanthat a hamisítatlan mediterrán hangulatba, átélheti a lüktető Olaszország mindennapjait. A látnivalók zavartalan megtekintése érdekében megjelöltük és összeállítottuk Önnek a Római látnivalók térképen nevű oldalt, amelyben segíteni szeretnénk Önnek a tájékozódás területén is. Ezen a térképen az apró kék “gombostűk” mind-mind egy látnivalót, repülőteret, kávéházat, vagy múzeumot takarnak. Egy okostelefonnal és egy internet kapcsolattal együtt, biztosan külföldön is nagyon jó hasznát fogja venni ennek a térképnek a római látnivalókról. Valamint kinagyítva, aztán pedig kinyomtatva is remek segítség lehet ez Önnek.

 Római látnivalók térképen megjelölt nevezetességei

Róma nevezetességeit megtekintheti a Római látnivalók oldalunkon, amelyben részletesen összeállítottuk Önnek az összes fontos látványosságot!

 

Repülőterek:
1. Fiumicino – Leonardo da Vinci repülőtér
2. Ciampino repülőtér
3. Termini vasútállomás

 

Ókori látnivalók:
4. Colosseum
5. Constantinus diadalíve
6. Palatinus domb
7. Pantheon
8. Forum Romanum
9. Capitolium
10. Piazza Navona
11. Piazza del Popolo
12. Piazza Venezia
13. Piazza di Spagna
14. Angyalvár
15. Circus Maximus
16. Trevi kút
17. Vatikán
18. Trastevere városnegyed

 

Éttermek, kávézók:
19. Montecarlo pizzéria
20. La Pergola étterem
21. Caffé GrecoÚtikalauzaink felkeltették érdeklődésedet?
írj nekünk és elintézzük, hogy eljuss a legszebb helyekre a világon!
Rábukkantál arra a helyre, ahova leginkább húz a szíved? Okvetlenül részese szeretnél lenni a táj gyönyörű látványnak? Szeretnéd közelebbről is megismerni az ottani kultúrát? Mire vársz még? Kelj útra! Vedd fel velünk a kapcsolatot, Mi segítünk Neked abban, hogy gond nélkül eljuss a legszebb helyekre, legyen az bárhol a világon! Amennyiben a választott úticélod nem szerepel a listánkon, akkor se csüggedj! Írj Nekünk és Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Te mihamarabb útra kelhess!

Az ajánlatkéréshez elengedhetetlen, hogy a csillaggal* jelölt mezőket kitöltsd. A megfelelő helyre add meg Nekünk ez elérhetőségeidet (név, telefonszám, e-mail címe), majd röviden fogalmazd meg, hogy milyen szándékkal fordultál hozzánk!
Kérem a legjobb ajánlatot!


Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata