Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


Kína fővárosa

Útikalauzunkban hasznos információkat talál a világ egyik legnagyobb metropoliszáról, Pekingről és Peking nevezetességeiről. Bár pontos adatot nem tudunk mondani, körülbelül húsz millióan laknak a Kínai Népköztársaság fővárosában. A Peking szó kínai megfelelője Beijing, amelynek jelentése: észak fővárosa. Yongle, Ming császár helyezte ide a székhelyét a 15. században és azóta Peking Kína fővárosa. Sajnos Peking időjárása, azaz a szennyezett levegője miatt szerepel a napi hírekben, azonban ettől sokkal fontosabb dolgok is megtalálhatóak itt. A pekingi látnivalók, nevezetességek ugyanis lenyűgözőek, néhol meghökkentőek. Az eddig csak képeken, vagy filmekben látott kínai kultúrát élőben megcsodálni garantáltan hatalmas élmény lesz minden ide látogató számára. A Mao iránti tisztelet, az ősi kínai császárok épületei, vagy éppen a világ legnagyobb tere mind – mind mutatja, hogy Peking nevezetességei mennyire színesek és nagyszerűek. És ha már Peking nevezetességei, akkor mindenképpen meg kell említenünk a Kínai Nagy Falat, amelynek egyes részei nem messze fekszenek a várostól. Pekingi útikalauzunkban megtudhatja, milyenek a Peking városában élő kínai emberek, hogyan alkudjon a pekingi piacokon és, hogy milyen területeken fontos a fokozott körültekintés, de természetesen a pekingi kacsa rejtelmeibe is bevezetjük.

 

Reméljük, hogy hasznos információkat talál az utazása előtt, miközben elolvassa az útikalauzunkban található tudnivalókat! Kattintson a linkekre, ha kíváncsi Peking nevezetességeire, a kínai vízum ügyintézésre, vagy épp a tömegközlekedésre.

 

Megjegyzés: Előfordulhat, hogy váratlanul le szólítják kínai hölgyek vagy éppen férfiak. Ne lepődjön meg, ha az első kérdésük az lesz, hogy honnan jött, végül pedig el akarják majd hívni Önt kávézni, vagy teázni. Azt tanácsoljuk, hogy NE MENJEN EL SEMMI ESETRE SEM! Sajnos a pénzét akarják kiszedni Öntől, különböző módszerekkel. Higgye el, bármennyire is kedves Önnel valaki Pekingben, nagy valószínűséggel a pénzére vadászik.


Peking látnivalók
Kínai Nagy Fal
Peking időjárás
Pekingi piac, vásárlás
Repülőtér és közlekedés
Kínai vízum
Pekingi kacsa
Peking térkép
Tickair - útikalauzok Tickair - utazási iroda

Peking látnivalók és káprázatos kínai nevezetességek

 

Tian’anmen tér

 

Tian’anmen tér

A Tian’anman tér a világ legnagyobb köztere, Kína szimbóluma, valamint a világ politikailag legérzékenyebb ingatlana. A helyiek Kína szemének is nevezik. Éppen ezért mondhatjuk, hogy Peking látnivalói közül ez a legfontosabb. A teret Mao Ce-tung pártelnök építette a forradalom után, a moszkvai Vörös tér mintájára. Híres és hírhedt épületek sorakoznak körben: a Parlament, Kína Történelmének és Forradalmának Múzeuma és Mao Ce-tung Maozóleuma. Északon a Mao Ce-tung képével díszített Tian’anmen kapuja áll, amely a Tiltott város bejárata is egyben. Innen kiáltotta ki Mao Ce-tung 1949-ben a Kínai Népköztársaságot. Itt hangzott a híres mondat: „Kína felkelt!”. A régi időkben a császárok is innen mondták el a népnek a rendeleteiket. A téren két hatalmas led fal vetít nekünk szebbnél szebb képeket. Látható még egy hatalmas, gránitból készült, 38 méter magas emlékmű is, az 1949-es „szabadságharc” hősei emlékére. Hajnalban és alkonyatkor az emberek összegyűlnek megnézni a zászló felvonást és levonást. Sokak számára azért vált hírhedtté a Mennyei béke tere, mert 1989-ben a kínai értelmiség, egyetemisták, tanárok, diákok több százezren tüntettek a kormány elnyomása ellen. A kommunista párt hadserege erre tüzet nyitott a fegyvertelen diákokra. A Tian’anmen téri vérengzés több ezer ember életét követelte. Végigsétálva a téren, biztosan arra a megállapításra jutunk, hogy lehet, hogy ez a legfontosabb a pekingi látnivalók között, de az biztos, hogy nem a legszebb.

A teret éjszaka lezárják.

A Tian’anmen kapujának nyitva tartása:
 08:30 – 16:00

Jegyár:
 15 yuan

Ingyenes:
 65 év felett és 120 cm alatt

Eljutás:
 Metró: 1-es vonal: Tiananmen East/West megálló, 2-es vonal: Qianmen megálló

 

 


Mao Ce-tung Maozóleuma

 

Mao Ce-tung Maozóleuma

Bátran kijelenthető, hogy ez a legellentmondásosabb, legfurcsább nevezetesség Peking látnivalói közül. Végig nézve azt a jelenetet, amint Mao hatalmas márványszobra előtt az emberek virágot visznek és ott mélyen meghajolnak, biztosan mindenkiben felvetődik egy kérdés: hogyan lehet 37 év után is ilyen kultusza a világ egyik legkegyetlenebb emberének? Több mint 30 millió ember halt meg annak következtében, mert Kína élelmiszert adományozott a Szovjetuniónak, cserébe az onnan érkező gyárakért és ipari technológiákért. A „kulturális forradalom” nevű programnak köszönhetően a fanatizált nép számos gyönyörű műemléket megsemmisített, régi könyvet elégetett, a szórakozást megtiltotta. Egyetemek bezárása, valamint az értelmiségnek és mindenkinek, aki veszélyt jelentetett a hatalomra, megölése. Annak ellenére, hogy a vezér megsemmisített sok épületet a pekingi látnivalók között és a társadalom mély válságba zuhanása, Mao Ce-tung remekül felépített személyi kultuszának köszönhetően a mai napig sokak számára ő Kína Nagy Kormányosa. A Maozóleum előtt szinte mindig nagy a sor, de ne ijedjen meg, gyorsan halad. Ne felejtse el, hogy táska és fényképező nem vihető be, azt kint kell hagynia. A belépés előtt át fogják világítani. A márványszobor után beléphet a terembe, ahol Mao Ce-tung teste erőt sugárzóan fekszik, betakarva a kínai zászlóval. Valószínűleg el fog gondolkozni azon, hogy vajon tényleg őt látta-e, nem csak valami viaszmásolatot? A válasz az, hogy nem tudjuk. Állítólag halála után az orvosok elrontották a tartósítást és gyorsan készítettek róla egy viaszmásolatot. Senki sem tudja, hogy melyik van kiállítva.

Nyitva tartás:

– Október – Június: 08:00 – 12:00
– Július – Augusztus: 07:00 – 11:00

 

 


Tiltott város

 

Tiltott városAz 1420-ban befejezett Tiltott város, vagy Palota Múzeum a Peking látnivalók oldalon találhatóak közül talán a leglátványosabb. Ez a 3 km2 alapterületű város a 24 Ming és Qing dinasztiabeli császár legendás otthona volt. A tiltott város építészete a hatalom és a megfélemlítés eszköze volt. A nagyközönség előtt csak az 1920-as években nyitották meg, de a 60-as évek végén néhány évre újra bezárták, ugyanis a Mao Ce-tung kulturális forradalmától fellelkesült csőcselék meg akarta semmisíteni a Tiltott várost, de a miniszterelnök által kivezényelt hadsereg megállította őket. A Mennyei béke kapuján áthaladva bejutunk a Forbidden Citybe. A kapu mögött a belső város lenyűgöző látványa fogad. Itt minden azt az üzenetet próbálja hirdetni, hogy a császár nem más, mint Isten fia. A középső, mai napig lezárt lépcsőkön csak a császár közlekedhetett. A kapukon lévő 9 sorból és oszlopból álló dísz a hatalom és az erő szimbóluma. A színek is beszédesek: a sárga egy tradicionális császári szín és magát Kínát jelenti, a vörös pedig a virágzást és a jó szerencsét. A város összes épülete közül, és talán Peking látnivalói közül is, a legismertebb (főleg filmekből) a Legfelsőbb Összhang csarnoka. Ott található a sárkánytrón, ahol a császár trónolt (amely még mindig tiltott), az előtte levő téren pedig a császári palota több ezer tagja gyűlt össze. A császári érkezésekor a hivatalnokok felkiáltottak, majd térdre borultak és kilencszer meghajoltak előtte. A császári uralom 1911-ig tartott, amikor Yuan Shikai lemondatta a gyermek Qing uralkodót, ezzel létrehozva a Kínai Köztársaságot.

A pénztár mellett vásárolhat 40 yuanért magyar nyelvű Automatic Audio Guide-ot. Egy beépített GPS érzékeli, hogy merre jár és ez alapján számol be nekünk az adott hely nevezetességeiről.

Jegyár:

– Április – Október: 60 yuan
– November – Március: 40 yuan

Ingyenes:
 120 cm alatt

Nyitva tartás:

– Április – Október: 08:30 – 17:00 (utolsó belépés 16:00)
– November – Március: 08:30 – 16:30 (utolsó belépés 15:30)

 

 

Mennyek temploma

 

Mennyek temploma

A Temple of Heaven a legszentebb templom együttes Peking, sőt egész Kína területén, ezért egy kínai turista számára vallási szempontból minden bizonnyal ez a legszentebb park Peking látnivalói közül. Nagyjából a Tiltott várossal egy időben építette Yongle császár. A leghíresebb építmény a Jó termés csarnoka, ahova a téli napforduló idején jöttek imádkozni a császárok a jó termésért és a békés kormányzásért. A kék szín és a kör alakú formák a mennyet jelképezik. A császár ebben az épületben tartott szertartása azt erősítette, hogy ő mennyek fia. De a legfontosabb rituálé helyszíne a kerek oltár volt. Ezen a helyen a császár, mint a mennyek fia, közvetített a menny és föld között. Az oltár első szintje a Földet, a második szint az embereket jelképezte. A harmadik szint pedig az égboltot. A harmadik szint az erőteljes jang szám fényében épült: 9 kör vezet el az oltár közepéhez, és a szélső körben 81 kő van. Ha középre megyünk, ott van az a pont ahol a menny és a föld találkozik. A középen kissé kiemelkedő kövön állt a császár és beszélt több ezer emberhez.

Nyitva tartás:

– Április – Október: 08:00 – 17:30 (utolsó belépés: 17:00)
– November – Március: 08:00 – 17:00 (utolsó belépés: 16:30)


Jegyár:
 Kombinált jegy (a kerek oltárhoz és a Jó termés csarnokához is belépést biztosít): 30 yuan

Ingyenes:
 120 cm alatt

Eljutás:

Busz:
– Keleti kapu: 6, 25, 34, 35, 39, 41, 43, 60, 116, 525, 610, 614, 684, 685, 686, 687, 707, 723, 827, 829, 957, 958
– Déli kapu: 3, 11, 12, 36, 53, 102, 120, 122, 525, 610, 614, 958
– Nyugati kapu: 2, 7, 11, 17, 20, 30, 35, 36, 69, 71, 105, 106, 110, 120, 504, 626, 692, 707, 729
– Északi kapu: 6, 34, 35, 106, 110, 687, 707

 

 

Érdekes Peking látnivalók egyike: a Hutongok

 

Peking városában rengeteg utcatáblán láthatjuk a „Hutong” szót. Ez nem más, mint a régi Peking. Ugyanis sok száz éven keresztül az épületek nem lehettek magasabbak, mint a Tiltott város legmagasabb épülete. Így a hutongok, azaz keskeny utcák, ennek köszönhetően alakultak ki. A Houhai tó melletti hutongok talán Peking leghíresebb hutongjai, így érdemes szétnézni, a nyugodt, autóktól mentes, utcán kártyázó emberek között.

 

 

Nyári Palota

 

Nyári Palota

A Nyári Palota Peking központjától nem messze található, metróval könnyedén megközelíthető. A kínai építészet remekműve, épp ezért elengedhetetlen a megtekintése a pekingi látnivalók között.

 

A több mint 300 hektáros parkban található egy hatalmas, mesterséges tó, a Kunming – tó. Télen fakutyázók, nyáron pedig vízi biciklizők százait láthatjuk a partról. A tó mellett emelkedik a Hosszú Élet hegye, amelynek legszembetűnőbb épülete a Foxiang Ge templom. Ebben a templomban található egy 5 méter magas, ezerkezű Guanyin buddhista isten szobra. Kínában ő az erényesség és a jószívűség istennője. A tó mellett és hegy lábánál fut végig a 728 méter hosszúságú Hosszú folyosó, amely a világ egy leghosszabb szabadtéri folyosója. Több mint 14000 festménye harcokat és egyéb történelmi eseményeket és személyeket örökít meg. A palota a császárok és császárnék kedvenc nyári pihenőhelyeként szolgált.

Nyitva tartás:

– Április – Október: 08:30 – 17:30
– November – Március: 08:30 – 16:30

Jegyár:

– November – Március: 20 yuan
– Április – Október: 30 yuan
– A jegy csak a parkba való belépést biztosítja. A Foxiang Ge templom együttesébe (10 yuan) való, belépéshez, a Suzhou útra (10 yuan), és a Wenchang Galériába (20 yuan) való belépéshez külön jegy szükséges.

Ingyenes:
 120 cm alatt

Eljutás:

– Metró: 4-es vonal: Beigongmen megálló
– Busz: 375, 394, 718, 732, 801, 808, 907

 

 

Wangfujing, Ízek utcája

 

Ízek utcája Ízek utcája

A Wangfujing a belváros közepén, a Tian’anmen tértől 10 perces sétára található. Igazi modern, ázsiai sétálóutca. Hat emeletes pláza és milliónyi bolt igazán hangulatossá és lenyűgözővé teszi ezt a helyet. Azt is hozzá kell tennünk ez egy nagyon drága utca Pekingben, tehát ne itt vásárolja meg magának a ruhákat, vagy az ajándékokat, azokat majd inkább a pekingi piacon. Ezen az utcán található Peking egyik legjobb étterme is, ahol igazi pekingi kacsát kóstolhatunk! A sétálóutcáról nyílik az úgynevezett ízek utcája, ahol mindent megkóstolhatunk, amit szeretnénk a skorpión keresztül a selyemhernyó-bábon át. Ilyeneket ritkán kóstolhat Európában, ezért nem érdemes megfosztania magát egy ilyen élménytől az előítéletei miatt.

Eljutás:
 Metró: 1-es vonal: Wangfujing megálló

 


Láma templom

 

Peking legszebben felújított láma templomában megcsodálhatunk egy 26 méteres Buddha szobrot. A park itt is jelentős méretekkel rendelkezik, tehát érdemes pár órát rászánni erre a pekingi látnivalóra. A templom előtti parkolóban utcai árusok árulnak tradicionális gesztenye süteményt. Ínyenceknek külön ajánlott egy szelet belőle!Nyitva tartás:

– Április – Október: 09:00 – 16:30
– November – Március: 09:00 – 16:00

Jegyár:
 25 yuan

Ingyenes:
 120 cm alatt

Eljutás:
 Metró: 2-es, 5-ös vonal: Yonghegong Lama Temple megálló

 

 

 

Ming sírok

Ming sírok

 

Ehhez a nevezetességhez nem tudunk eljutni Peking közlekedési eszközeivel, hiszen kívül esik a várostól. Ahogy a neve is mutatja, ebben a gyönyörű völgyben 13 Ming császár sírja. A tradicionális kínai épületek természetesen itt is megtalálhatóak, de sajnos nagyon kevés sír látogatható.

 

Érdekesség, hogy az uralkodó halálakor a császár összes feleségét megölték és együtt temették el az uralkodóval. Nekünk, magyaroknak külön megjegyzendő, hogy némi utalást találhatunk Kína rettegett ősi ellenségére, a hunokra. Általában az egynapos túrák a Ming sírokat a Kínai Nagy Falat és az olimpiai falut foglalja magában, így ez esetben kihagyhatatlan Peking látnivalói közül ezt is megtekintenünk.

 

 


Olimpiai falu, Madárfészek stadion

 

Olimpiai falu, Madárfészek stadion

A 2008-as pekingi olimpiára rengeteg gyönyörű létesítmény épült fel, amelyeket mai napig használnak. Az olimpiai faluba ingyenes a belépés, de ha be szeretnék lépni a mindenki által ismert stadionba is (ahol most egy sí központ található), az természetesen pénzbe kerül. Mindenesetre már csak egy fénykép a Vizes csarnok és a Madárfészek stadion előtt is megéri, hogy elmenjünk a pekingi látnivalók legújabbikához.

Nyitva tartás:

– Március – Október: 09:00 – 18:00
– November – Február: 09:00 – 17:30

Jegyár (belépés a stadionba):
 50 yuan

Ingyenes:
 70 év fölött és 120 cm alatt

Eljutás:
 Metró: 8-as vonal: Olympic Sports Center megálló

 

 


Zhengyangmen és Qianmen

 

Zhengyangmen és Qianmen Zhengyangmen és Qianmen

Peking két ikonikus tornya a Tian’anmen déli részén található egymás mögött. Több mint 600 éve beletartozik a belváros látképébe ez a két gyönyörű épület. A Zhengyangmen torony alapvető funkciója egy kapu volt, de a 1949-ben a hadsereg elfoglalta és ez az épület szolgált helyőrségként több mint 30 évig. Ezután megnyílt a nagyközönség számára is, ahol onnantól galériákat is nyitottak és múzeumot rendeztek be. A másik épület egy íjász torony, ma már az egyik legszebb sétáló utcának a bejárata. Ez a két torony azon ritka épületek közé tartozik, amelyeket Mao nem akart leromboltatni, így igazi ritkaság számban megy a peking látnivalók között.

Eljutás:
 Metró: 2-es vonal: Qianmen megálló

 

 


Beihai Park


Beihai ParkEz a gyönyörű és hatalmas park a legrégebbi a pekingi látnivalók közül. Több mint 1000 évre nyúlik vissza a történelme. A tavon nyáron csónakáznak, télen pedig korcsolyáznak vagy fakutyáznak az emberek, tehát kihasználják, az egyébként zord pekingi időjárást. A parkban gyönyörű pavilonokat is megcsodálhatunk. Leghíresebb épülete a hófehér Bai Ta buddhista templom, amely már messziről látszódik. Ide látogatva kiszakadunk a város forgatagából és megpihenhetünk kicsit.

Nyitva tartás:

– Április – Október: 06:00 – 22:00
– November – Március

Jegyár:

– Április – Október: 10 yuan
– November – Március: 5 yuan

Ingyenes:
 120 cm alatt

Eljutás:
 Metró: 4-es vonal: Xisi megálló

 

 

Jingshan Park

Jingshan Park
Ennek a parknak az a nevezetessége, hogy tiszta időben gyönyörű a kilátás. A Tiltott város és a Beihai Park is remekül látható innen, nem is beszélve Peking felhőkarcolóiról. A legmagasabb pontján egy hatalmas arany Buddha szobrot is láthatunk. Ezen kívül megfigyelhetjük a kínai embereket, amint kártyáznak, meditálnak, vagy egyéb játékkal játszanak.

Nyitva tartás:

– November – Március: 06:30 – 20:00
– Április – Október: 06:00 – 21:00

Jegyár:
 2 yuan

Ingyenes:
 120 cm alatt

Eljutás:
 Metró: 4-es vonal: Xisi megálló

Kínai Nagy Fal

 

A Kínai Nagy Fal az ország legnépszerűbb turista látványossága. Kevés ember szalasztaná el azt a lehetőséget, hogy ha már Pekingben jár, kihagyja a világ egyik leghíresebb nevezetességét. A Kínai Nagy Falról mindenki tud valamilyen információt. Mindenesetre azt a tévhitet, hogy az űrből is látszódik, sajnos le kell lepleznünk: ez nem igaz. Kína olyan, mint az emberek, akik ott élnek: fallal veszik magukat körül, zárkózottak. A falat a nomád népek betörései miatt látták szükségesnek megépíteni. A császár ugyanis nem volt hajlandó kereskedelmi szövetséget kötni a nomádokkal, így hát, hogy a mongolok ne haljanak éhen, fosztogatni kezdtek. A sárkány trónja annyira magasztos dolog volt, hogy a császár, aki Isten fiának gondolta magát, elképzelni sem tudta volna, hogy szövetséget kössön egy barbár néppel. Éppen ezért a 14. században a Ming dinasztia megkezdte a téglafal építését. Pénzt és energiát nem sajnálva építették meg a végül kb. 6000 km hosszú védelmi vonalak rendszerét.

 

Vajon hány ember veszthette életét építés közben és hány embert tettek tönkre a fal építése miatt egekig emelkedő adóterhek? Végül 200 év múlva a Kínai Nagy Fal elérte teljes hosszát. Sehol a világon nincs még egy hasonló építmény. Nem véletlenül választották be a világ hét csodája közé. Állítólag a Kínai Nagy Fal építésnél felhasznált téglamennyiségből ötször körbe lehetne rakni a földet az egyenlítő körül! A Kínai Nagy Fal felépítésének következtében a Ming dinasztia eljutott az addigi legmélyebb válságába. Már nem tudta megvédeni a Kína jelképe őket a mandzsuk betörésétől, akik elfoglalták a sárkány trónt és létrehozták a Quin dinasztiát. A Kínai Nagy Fal nagyon meredek, és rengeteg lépcső található itt ezért készüljön fel egy nagyon fárasztó túrára.

 

A Tickair tippje: A Kínai Nagy Fal melyik szakaszára menjen?

 

Nyáron a Badaling falszakaszon rengeteg ember van, ezért ajánlanánk a kicsit drágább, de nem annyira felkapott Mutianyu falszakaszt, amely azért különleges, mert sok helyen találkozhat nem felújított részekkel is, amely igazán hangulatossá teszi a túráját.

 

Ha Peking időjárása megengedi, tiszta időben menjen, hogy messzire elláson, úgy nyújt igazi élményt!

 

Kínai Nagy FalMegjegyzés: A Tian’anmen téren közlekedve néhány embertől fog kapni olyan szórólapot, amely szervezett túrát hirdet a Ming sírokhoz, a Kínai Nagy Falhoz és az Olimpiai faluhoz, tehát fontosabb pekingi látnivalókhoz. Ezekben a túrákban általában az úgynevezett shopping is szerepel. Amennyiben nem szeretne vásárolni menni, többet kell fizetni.

Mi mégis azt ajánljuk, hogy menjen el vásárolni, mert ott megfigyelheti, hogyan készül a selyemhernyóból paplan, vagy részt vehet egy Tea ceremónián. Azonban ne vásároljon semmit, mert ezeken a helyeken minden a többszöröse a pekingi piacon elérhető áraknak. Általában az utcai árusok sokkal olcsóbban kínálják a túrákat, mint a hotelekben. Ennek azonban nem érdemes bedőlni. A reális ár az, hogy vásárlással egybekötve a belépőjegyekkel és ebéddel együtt kb. 200 yuan/fő. Ez alatti árnál valószínűleg ott fog rádöbbenni, hogy ki akarják fizettetni a jegyét, vagy nincs ebéd.

 

A Kínai Nagy Falhoz kapcsolódó pekingi útibeszámlónk 3. részében is talál hasznos információkat!

Peking időjárás

 

Peking időjárása nem túl barátságos. A telek nagyon hidegek, szelesek és szárazak, ami azt jelenti, hogy a -10 fok sem kizárt fényes nappal. A nyarak pedig melegek, párásak és csapadékosak. Június és szeptember között négyszer annyi eső hullik, mint a többi hónapban együttvéve, a középhőmérséklet pedig 25 fok, amely azt jelenti, hogy éjszaka sem hűl le a levegő. Ez a szélsőséges pekingi időjárás a monszunnak köszönhető.

 

De ettől is nagyobb problémát jelent a pekingi időjárásban a hihetetlen méreteket öltő szmog!Szakemberek szerint egy téli nap az utcán annyi kárt okoz, mint ha egy doboz cigarettát szívott volna el! A gyárak füstje, a környezetvédelmi előírások hiánya és az egyre nagyobb számban előforduló széntüzelés mind-mind “hozzásegítette” Kína fővárosát ahhoz, hogy 2013 januárjában olyan méreteket öltött az egy köbméterben lévő szmog koncentráció, hogy elérte a 700 mikrogrammot (300 fölött már veszélyesnek számít). Nyáron természetesen, ahogyan Peking időjárása, úgy a levegő szennyezettsége is javul, de nem árt az óvatosság!

 

Közvetlenül miután leszállt Peking repülőterén valószínűleg meg fogja csapni az orrát ez a szúrós, poros levegő: a pekingi szmog. Eleinte valószínűleg nagyon zavaró lesz a helyiek köpködése és krákogása, de pár nap utána majd megérti: ezt a szmogos levegő teszi. Allergiásoknak, gyenge egészségi állapotúaknak különösen fontos a maszk használata.

 

Ha gyakran folyik az orra, vagy esetleg vérzik is, ne ijedjen meg, ez a pekingi szmog hatása, amint kiér az országból, elmúlik. Egy – két hét eltöltése valószínűleg nem fog maradandó károkat okozni a szervezetünkben, azonban az elővigyázatosság fontos. Peking városában divatot csináltak a maszkokból. Ezernyi színű és mintájú közül választhatunk éppen a ruhánknak megfelelően. Tehát ha itthon nem szerezte be, ott biztosan sikerülni fog. A viselését pedig ne tartsa kellemetlennek. Az emberek 30 – 40 százaléka hord Peking városában ilyen maszkot, mindenféle korcsoportból és sokuk közülük turista, ami nem meglepő, figyelembe véve Peking időjárását.

 

Az egészségünk megőrzése is kulcskérdés az út előtt. Nem lenne szerencsés a hotel négy fala között feküdni, a pekingi időjárás, vagy a pekingi szmog miatt. A Tickair Ügynökség azt ajánlja Önnek, hogy az út előtt töltse fel a szervezetét a szükséges vitaminokkal és pihenje ki magát. Az oltás kérdése nagyon megosztó téma. Sokak szerint nem szükséges a H1N1 elleni oltás, sokak szerint igen. Egy biztos: az időseknek, és a gyerekeknek fokozottan kell ügyelniük az influenzára. A pekingi útibeszámolónkban egy ilyen helyzetről is olvashat!

 

Még arról említenénk pár szót, hogy ne igyon a csapból, inkább vásároljon nagy kiszerelésű, 5 literes ásványvizet. Vigyázzon az árra, ugyanis Peking városában szeretik a turisták zsebéből a lehető legtöbb pénzt kicsalni, ahogy a pekingi piac, vásárlás oldalunkon is olvashat erről. A víz esetében például lehet, hogy az egyik boltban 25 yuanért árulják ugyanazt a vizet, amit a mellette levő kisboltban 11 yuanért is megkapna. Keressen inkább olyan boltot, ahol fel vannak tüntetve az árak, így nem érheti majd a fizetésnél meglepetés.

 

Az is hasznos, ha visz magával itthonról alkoholt. A Pekingben elfogyasztott ételek ugyanis nem biztos, hogy a legtisztábbak, kivéve a minőségi éttermekben elfogyasztott pekingi kacsát! De egy kevés pálinka vagy whisky megoldja a problémát, ezek után nyugodtan ehet az utcai árusoktól is, ha gondolja. A humor kedvéért azt azért megjegyeznék, hogy vigyázzon, nehogy az alkohol a pekingi látnivalók rovására menjen.

Pekingi piac, vásárlás

 

Peking Kína leggazdagabb városa. Helyenként az árak is igencsak borsosak lehetnek. De az ár gyakran tőlünk is függ, ugyanis itt nagyon fontos, hogy tudjunk alkudni. A legjobb módszer az, ha nem vesszük meg rögtön az első helyen azt, amit kinéztünk. Ez még egy egyszerű gyümölcsre, vagy üdítőre is érvényes, a ruhákról és ajándéktárgyakról nem is beszélve!

 

Ugyanis az egész Pekingben igaz, hogy a turistákat be akarják csapni. Érdemes előbb olyan boltokba elmenni, ahol fix árak vannak. Így olyan helyeken, ahol lehet alkudni, tudni fogjuk, hogy mennyi az az ár, amennyitől többet biztosan nem adnánk érte. Sokszor azonban az is nehéz lehet, hogy ne vegyük meg az első helyen, mert az eladók nagyon erőszakosak és ügyesen rá tudják beszélni az embert. Fontos ezekre előre felkészülni, hogy bírjuk a megpróbáltatásokat. Egy „közkedvelt” módszer az is, amikor megkérdezzük az árat és ők azt mondják, hogy „fifteen” (15). Ezek után, mikor ki szeretnénk fizetni, el akarnak kérni még 35 yuant, mondván, hogy ők azt mondták, hogy „fifty” (50). Ezért itt is fontos előre megállapodni. Mindenhol akad egy nagyméretű számológép, ahova be lehet ütni az árat. Ha rábólint az árus, akkor nem tud minket átverni.

 

 

Silk Market

Pekingi piac: Silk Market

 

A nevével ellentétben, ebben a 7 emeletes pekingi piacban nem (csak) selymeket árulnak, hanem mindent: ruhákat, ajándéktárgyakat, teákat, elektronikai cikkeket és még sorolhatnánk.

 

Ez merőben eltér az általunk elképzelt, hagyományos piactól. Ki sem kell jönnünk a metró aluljáróból a szabadba, mert amint felmegyünk a lépcsőkön, elénk tárulnak az üvegfallal elválasztott kulturált kinézetű boltok.

 

Kinézetre akár úgy is érezhetnénk, hogy egy plazában vagyunk, de természetesen itt nem erről van szó, ez egy tipikus pekingi piac, amely főleg az európaiaknak készült. Az a mondás ugyanis, hogy „mennyit engedsz a feléből”, itt nem érvényes. Ettől sokkal többet is engednek! Ne lepődjön meg, ha egy elsőre 3000 yuanos ruhadarabból, végül 100 yuan lesz a pekingi piacon.

 

Silk Market

Persze nem mindenből lehet ennyit alkudni, de azt néhány bolt alapján már érezni lehet, hogy bizonyos árucikknek mennyi a minimum ára.

 

Készüljön fel: ha egy boltba bemegy, nagyon nehéz üres kézzel kijönni. Legyen erős és határozott, mert az eladók mindent el fognak követni, hogy náluk vásároljon.

 

A Silk Market nevű pekingi piac bejárására egy egész napot ajánlunk, de talán előnyösebb, ha kétszer fél napra jön el.

 

Ha kíváncsi a pekingi piaccal kapcsolatos élményekre a pekingi útibeszámolónkban erről is olvashat.

Peking repülőtér és közlekedés

 

Peking repülőtér: Nemzetközi reptér

Távolság Peking központjától: 30 km

 

A várost hat, szinte teljesen szabályos körgyűrű veszi körbe. A szélső gyűrűn helyezkedik el a Peking repülőtér, pontosabban a Peking Fővárosi Nemzetközi Repülőtér. Miután leellenőrizték az útlevelünket, illetve a vízumunkat, remek festményeken láthatjuk Peking látnivalói közül a legfontosabbakat, mint a Kínai Nagy Falat, vagy a Tian’anmen kaput. A repülőtérről Peking központja gyorsan, kb. fél óra alatt elérhető, de ha elkapunk egy dugót, akkor akár 2 óráig is tarthat. Ezért amikor Pekingből szeretnénk kijutni a repülőtérre, ezzel fontos számolni, nehogy a közlekedés miatt lekéssük a repülőgépet. Három módon juthatunk be Peking központjába, illetve onnan a repülőtérre: busszal, vonattal, taxival. A Peking repülőtér pontos helyét a Peking térkép oldalunkon is megtalálja, megkönnyítve ezzel a bejutást.

 

Busz

 

A helyi 359-es busz mindösszesen 2 yuanért elvisz minket a pekingi repülőtérről a Dongzhimen megállóhoz, ahonnan a 2-es és 13-as vonalakra tudunk felszállni, amely Peking látnivalói közül jó néhánynál megáll.

 

Menetidő: forgalom függő, 30 perctől 2 óra

 

 

Vonat

 

Az Airport Express pillanatok alatt beröpít minket a Peking repülőteréről a városba. Kényelmes, gyors és megbízható. A vonaton biztos, hogy nem fogunk forgalmi dugóba kerülni, vagy lerobbanni. A végállomás ugyancsak a Dongzhimen megálló, ahonnan a 2-es és 13-as vonalakra tudunk felszállni, amely Peking látnivalói közül jó néhánynál megáll.

 

Menetidő: 20 perc

 

Jegyár: 6 yuan

 

 

Taxi

 

Nyilvánvalóan a legkényelmesebb megoldás, ha beülünk egy autóba, ami egyenesen a szállodánál tesz le minket. Ilyenkor a nem túl barátságos pekingi időjárás sem lesz hátráltató tényező. Ha minden részletre odafigyelünk, akkor valószínűleg a legjobb megoldás ez lesz arra, hogy bejussunk Peking belvárosába.

 

A pekingi érkezésről és repülőtérről a pekingi útibeszámolónkban is olvashat.

 

Fontos lépések a pekingi repülőtéren mielőtt beszáll a taxiba:

– Miután lefoglalta a hotelt, nyomtassa ki kínai betűkkel a nevét és a címét, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a taxis nem tud angolul.

 

– Az árban előre állapodjon meg. Sohasem szabad olyan taxiba beszállni, ahol azt mondják, hogy majd a végén az óra megmutatja, hogy mennyibe fog kerülni.

 

– Lehetőleg hivatalos taxiba szálljunk be. Ez ugyanis olcsóbb és biztosabb, mint egy ál-taxi.

 

– Az árban úgy állapodjon meg, hogy kb. 120-150 yuan az elfogadható ár egy fuvarért. Ha jelentősen több, akkor nézzen más taxi után, vagy alkudjon.

 

 

Peking közlekedés

 

A közlekedés Pekingben kiváló! Nem csak gyors és kiterjedt, hanem modern, tiszta és olcsó. Peking belvárosában 12 metró vonal közlekedik. De természetesen, Kína folyamatos fejlődésére tekintettel, ezt is nagymértékben szeretnék bővíteni, megduplázni a vonalak számát. A metró az összes főbb helyen megáll Peking látnivalói közül. Egy plasztik kártyát fog kapni a jegy vásárlásakor. Ezt őrizze meg az utazás végéig, csak így tud kijutni az aluljáróból. A pekingi metrók körülbelül 05:30-tól közlekednek, de ez minden vonalon változó. Az aluljárókban általában sokat kell gyalogolni hogy át tudjon szállni egyik vonalról a másikra.

 

Fontos odafigyelni a táblákra, mert ha rossz lépcsőn jövünk ki az aluljáróból, akkor nagyon sokat kell gyalogolni, hogy elérjük a célunkat. Ezért nagyon körültekintően figyelje meg a térképeket, hogy épp az A, B, vagy az E kijáraton hagyja-e el az aluljárót. Peking közlekedésénél mind a metrón, mind a buszon érvényes az, hogy a beszállni készülő utasok nem várják meg a kiszálló utasokat, ezért egy kis lökdösődés, tolakodás mindennapos. A buszjegyet a buszon kell megvenni a jegyárustól.

 

Metró jegyár: 2 yuan

 

Busz jegyár: 1 yuan

Kínai vízum

 

Információk, hasznos teendők

 

A Kínai Népköztársaság terültére csak érvényes kínai vízum felmutatásával lehet bejutni. Ellentétben más vízum köteles országokkal, a kínai vízum kifejezetten kedvező árúnak mondható! Azt ajánljuk, hogy az ügyintézést, érdemes minél hamarabb elkezdeni, hiszen bármilyen probléma merülne fel, az még időben orvosolható. De azt is meg kell jegyeznünk, hogy ma már lényegesen enyhültek a szigorítások, így nagyon nagy rá az esély, hogy mindenféle probléma nélkül megkapja az Ön számára szükséges papírokat!

 

Kínai vízum igénylés, lépések:

 

Kínai vízum1. lépés: Töltse le az internetről a vízum igénylő lapot! Ilyen nyomtatványt egyébként a Kínai Nagykövetségen is kaphat. Ebben a nyomtatványban be kell számolnia arról, hogy milyen célból szeretne Kínába utazni: letelepedési, üzleti célból, esetleg rokonok miatt, vagy egyszerű turistaként. Azt is fel kell tüntetni, hogy hol fog tartózkodni a kint léte során, például melyik hotelben. Arra is kíváncsiak, hogy Önnek milyen munkája van Magyarországon. Ne felejtsen el igazolvány képet csináltatni magáról, ezt ugyanis az igénylő lapra kell ragasztani.

2. lépés:
 Az érvényes útlevelével, valamit a repülőjegye visszaigazolásával menjen be a nagykövetségre és adja be a papírokat!

3. lépés:
 A kínai vízum beadása után kapni fog egy csekket, amelyet Önnek be kell fizetni és utána pedig bemutatni akkor, mikor az útlevelekért megy, benne a megadott vízummal!

 

Az kínai vízum elkészítése kb. hét-nyolc nap. Ezután be kell menni ismét a nagykövetségre, és a befizetett csekk felmutatása után megkapja az útlevelébe ragasztott kínai vízumot. Sok utazási iroda felajánlja, hogy plusz költség ellenében elintézi a vízummal kapcsolatos ügyeket, azonban itt is érdemes az elővigyázatosság. Ha megoldható, inkább Ön személyesen intézze ezt a folyamatot.

 

A kínai vízum ára: 8000 Ft/fő

 

A kínai vízummal kapcsolatos ügyekről és az előkészületekről a pekingi útibeszámolónkban is olvashat részletesebben.

Pekingi kacsa

 

Pekingi kacsa

Először is az éttermek anyagi részével foglalkoznánk. Ugyanis itt is fontos a körültekintés. Bár itt nem lehet alkudni, könnyen előfordulhat, hogy többet kell fizetnünk, mint amire számítunk. Ha nem az étlapról, hanem képekről kérünk ételt, vagy esetleg extra dolgokat kérünk hozzá, akkor biztos, hogy jelentősen megdrágul a pekingi kacsa, vagy más kínai étel. Ezért fontos megkérdezni még a rendelés előtt mindennek az árát. Lehetőleg csak olyan kifőzdékben egyen, ahol van angol étlap.

Természetesen mit is ajánlhatnánk, mint kínai ételeket! Könnyen megeshet, hogy nem fog számunkra ízleni, mert a Kínában készült kínai nagyon eltér az itthon készült kínaitól. De ettől függetlenül ezt nem szabad kihagynunk! Tipikus ázsiai jellegzetesség a gőzgombóc, angolul dumpling. A gombóc tölteléke lehet zöldséges vagy húsos, a bárányostól a gyömbéresig.

 

 

Pekingi kacsa bemutatása, ajánlott étterem

 

Pekingi kacsa

Peking legnagyobb gasztronómiai különlegessége mi is lehetne más, mint a pekingi kacsa! A mondás szerint, aki nem látta a Kínai Nagy Falat, még nem járt Kínában. Szerintünk pedig aki nem evett pekingi kacsát, még nem járt Pekingben! Az elkészítése nagyon körülményes, de a végeredmény annál finomabb. A kacsát apró szeletekre vágják. Fogyasztása úgy történik, hogy egy palacsintát megkenünk szójaszósszal, belerakunk néhány szelet húst, póréhagymát és uborkát. Összetekerjük és megkóstoljuk, remek! A kiszárított, ropogós, sütés előtt mézzel bekent bőrt megcukrozva, vagy szójaszószba mártva fogyasztjuk. Azonban nagyon fontos, hogy melyik étteremben eszünk pekingi kacsát. Mi a Wangfujingon található hatalmas Quanjude éttermet ajánljuk. A város legjobb sétálóutcája kb. fél kilométerre található a Tian’anmen tértől és egy metró megállóra, így könnyen megközelíthető Peking közlekedési eszközeivel. Ebben a több emeletes étteremben remek a kiszolgálás, nagyon finom a pekingi kacsa és ráadásként egy plakettet is kapunk, amely tanúsítja, hogy mi hivatalos, hamisítatlan pekingi kacsát fogyasztottunk. Bár a pekingi kacsa és a hozzávalók ára elég borsos (350 yuan), de ezen talán nem érdemes spórolni. Kijelenthető, a pekingi kacsa megkóstolása a fontos pekingi látnivalók közé tartozik!

 

Az étterem pontos helye a Peking térképen is megtalálható.

 

A pekingi kacsa élményeiről a pekingi útibeszámolónkban is olvashat.

Peking térkép

 

Peking útikalauzunk ezen oldalán megjelöltük a város nevezetességeit, amelyeket a Peking látnivalók oldalon taglaltunk részletesen. Ez a Peking térkép nagy segítség lehet az Ön utazása során, hiszen igyekeztünk megjelölni minden lényeges látnivalót, Peking repülőterét és egy remek pekingi piacot, de még egy éttermet is, ahol a specialitás a pekingi kacsa! Bár a városban kétszer annyian laknak, mint Magyarországon és akkora területen található, mint egész Belgium, Peking térképpel könnyedén el tud tájékozódni a városban. A kék jelölések jeleznek egy-egy fontos pekingi pontot.

 

 

Peking térképén a következő pontokat jelöltük meg:

1. Pekingi repülőtér – ide fog érkezni
2. Selyem Piac – minden turistának kötelező elfoglaltság! Itt minden ajándékot megvehet, csak ügyesen kell alkudni.
3. Mennyek temploma – a kínai nép egyik legszentebb helye
4. Qianmen – Peking egyik legrégebbi épülete és egyik legszebb tornya
5. Mao Ce-tung Maozóleuma – A híres diktátor körüli kultusz mai napig tanulságos lehet mindenki számára
6. Tian’anmen tér – a világ legnagyobb köztere
7. Tiltott város – a császár otthona, egy teljesen másik világ
8. Beihai Park – Kína legrégebbi parkja, a császárok pihenő helye
9. Jingshan Park – gyönyörű kilátás nyílik a Tiltott városra
10. Houhai hutong – tradicionális pekingi utcák
11. Láma templom – a legnagyobb és Buddhista templom Pekingben
12. Nyári Palota – a világörökség része, gyönyörű park
13. Quanjude étterem – ha pekingi kacsa, akkor Quajude
14. Madárfészek stadion, Olimpiai falu – a modern Kína szimbóluma
15. Ming sírok – a császárok sírjaiÚtikalauzaink felkeltették érdeklődésedet?
írj nekünk és elintézzük, hogy eljuss a legszebb helyekre a világon!
Rábukkantál arra a helyre, ahova leginkább húz a szíved? Okvetlenül részese szeretnél lenni a táj gyönyörű látványnak? Szeretnéd közelebbről is megismerni az ottani kultúrát? Mire vársz még? Kelj útra! Vedd fel velünk a kapcsolatot, Mi segítünk Neked abban, hogy gond nélkül eljuss a legszebb helyekre, legyen az bárhol a világon! Amennyiben a választott úticélod nem szerepel a listánkon, akkor se csüggedj! Írj Nekünk és Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Te mihamarabb útra kelhess!

Az ajánlatkéréshez elengedhetetlen, hogy a csillaggal* jelölt mezőket kitöltsd. A megfelelő helyre add meg Nekünk ez elérhetőségeidet (név, telefonszám, e-mail címe), majd röviden fogalmazd meg, hogy milyen szándékkal fordultál hozzánk!
Kérem a legjobb ajánlatot!


Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata