Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


A kultúra és a divat fővárosa

Párizs városára megannyi jelző ráillik: a fények városa, a kultúra és a divat fővárosa, a szerelmesek városa. Igen, Párizs Franciaország és egyben Európa legkedveltebb úti célja. A Szajna két partján elterülő metropolisz híres kitűnő múzeumairól, elegáns sugárútjairól és remek konyhájáról. A város eleven és lüktető ereje annyira bámulatos, hogy vigyázzon: aki egyszer beleszeretett Párizs városába, mindig visszavágyik utána. Párizs nevezetességeinek a száma olyan sok, hogy az ide érkező turista hirtelen nem is tudja, merre induljon. Ezért szeretnénk Önnek segítséget nyújtani az útikalauzunkkal!

 

Párizsi útibeszámoló: 2013 nyarán hét fiatal nekivágott Párizsnak. Egy kellemes hetet töltöttek el. Az első két napról ezen az oldalon olvashat.

 


Párizs látnivalói
Disneyland, Versailles
Párizs tömegközlekedése
Párizs repülőterei
Párizsi Tickair tippek
Párizs kártya
Párizsi látnivalók térképen
Tickair - útikalauzok Tickair - utazási iroda

Párizsi látnivalók, attrakciók

 

PÁRIZS LEGFONTOSABB ÉPÜLETEI

 

Párizs Eiffel torony

 

Eiffel torony

A párizsi Eiffel torony mindenki számára ismert. Azt azonban kevesen tudják, hogy a budapesti Nyugati pályaudvart is tervező Gustave Eiffel eredetileg a magyar fővárosban akarta felállítani az alkotását, azonban Budapest nem kért belőle, ahogyan Amerikának sem kellett. A tervért csak Franciaországban lelkesedtek néhányan, de legalább annyian ellenezték is. Bármennyire hihetetlen, de a Dumas, Clemenceau és Verlaine által alapított párizsi Eiffel torony lebontásának szorgalmazására alakult bizottság még napjainkban is tevékenykedik. Egy szélhámos kétszer is eladta 1925-ben ócskavasként. A második világháborúban a németek fegyvereket akartak belőle készíteni. A két év alatt elkészült építmény 1929-ig a világ legmagasabb épülete volt a maga 327 méterével. Átfestéséhez kb. hét évente 50 tonna festéket használnak. Alapjai 5 méterrel nyúlnak a Szajna medre alá. Több mint 100 millió eddigi látogatójának csupán töredéke mászta meg az 1700 lépcsőfokot. A többiek a felvonót használták. A párizsi Eiffel torony szinte mindenhonnan látszódik a városból, de a Diadalív tetejéről készíthetjük a legszebb képeket a toronyról. Az Öreg hölgy alatti Mars mező sétányai és fasorai a helyiek és a külföldiek kedvenc pihenőhelyei.

 

Nyáron, tiszta időben akár 90 km-re is elláthatunk. A párizsi Eiffel torony kivételével (természetesen) a torony tetejéről beláthatjuk a párizsi látnivalók nagy többségét. Készüljön fel a hosszú sorban állásra, hiszen ma nincs olyan ember, aki ne nézné meg a leghíresebb nevezetességet Párizsban, vagyis ne nézné meg hogyan tart össze két és fél millió csavar 12 ezer fémdarabot. Azt hozzá kell tennünk, hogy nap közben többen állnak sorba, mint az esti órákban.
 

Az éjszakai lézer show-t még éjjel is nagyon sokan bámulják. Érdemes egyik éjszaka a Mars téren maradni, remek a hangulat olyankor! A párizsi Eiffel toronyba kétféle jegy vásárolható. Az egyik az első emeleti étteremhez és a második emeleti kilátóhoz szól. A másik jeggyel pedig a harmadik emeletre is fel lehet jutni.
 

Jegyár:

– Felnőtt:

– Fiatal (12–24 év):

– Gyerek (4-11 év):

2. emeletig lifttel

16,3 EUR

8,1 EUR

4,1 EUR

3. emeletig lifttel

25,5 EUR

12,7 EUR

6,4 EUR

                                                            
 
A második emeltig gyalog is fel lehet jutni a lépcsőkön, ez az ár lényeges kedvezőbb, mint a liftes közlekedés, kb. 70%.
 
Nyitva tartás:
– Június 14 – Augusztus: 09:00 – 00:45
– Szeptember – Június 14: 09:30 – 23:45
 
Eljutás:
– Metró: 6-os vonal: Bir Hakeim megálló, 8-as vonal: École Militare megálló
– RER: C vonal: Champ de Mars, Tour Eiffel megálló
 
Az online jegy váltása konkrét napra és időpontra szól.
 
 

A város központjában: Notre Dame

 

Notre Dame

Egykor Cité szigete volt Párizs bölcsője. Itt telepedett le azok a gall kereskedők és halászok, akiket a város alapítóinak tartanak. Itt épült Franciaország legismertebb katedrálisa a Notre Dame. Méretei lenyűgözőek: a 69 méter magas és 130 méter hosszú templomban, akár 9000 ember is belefér. Alapkövét 1163-ban tették le, így az épület román hatást tükröz. A tornyokra kupolát terveztek, de pénzhiány miatt ez nem valósult meg, még a hívek adakozása ellenére sem. Victor Hugo híres regényének megjelenése után, 1844-ben népi mozgalom indult a templom megmentésére. Aki szeretné megtekinteni valamelyik megkövült vízköpő szörnyet, annak 387 lépcsőfokot kell megmásznia.

 

A másik torony a nagyharang otthona, amely 13 tonnás és méltóság teljes óriáshoz híven csak ünnepnapokon szólal meg. A három bejárat: Végítélet kapuja, Szűz kapuja, Szent Anna kapuja. Fölöttük jellegzetes rózsaablak bontja meg a kőfalak monotóniáját. Itt emelték császárrá I. Napóleont, itt avatták Szentté Jeanne d’Arcot és itt koronázták meg a 9 éves IV. Henriket, aki szerint „Párizs megér egy misét”. A Notre Dame Párizs és az ország szíve, itt van Franciaország szó szerinti központja. Itt található ugyanis a 0 kilométerkő, ettől a ponttól számítják a Párizstól mért távolságot. A párizsi látnivalók közül az egyik legszebb épületnek a jelentése: „Mi Asszonyunk”.

 

Jegyár:
A 2019. április 15-i tűz miatt még nem látogatható.

 

Nyitva tartás:
A 2019. április 15-i tűz miatt még nem látogatható.

 

Párizs látnivalók: A Notre Dame honlapja.

 

 

Diadalív – Arc de Triomphe

 

Diadalív

Ezt a látnivalót is Napóleon nagyzási mániájának köszönhetjük. Ő rendelte el, hogy győztes hadainak dicsőségére emeljenek olyan diadalívet, mint egykor a római császároknak. Méreteit jellemzi, hogy az 50 méteres párizsi Diadalív alatt vakmerő műrepülők többször átrepültek. Egykor a Diadalív alatt haladt el Napóleon, majd Victor Hugo gyászmenete, de sajnos a náci katonák is tiszteletüket tették alatta. Az első világháború után ide helyezték az ismeretlen francia katona síremlékét. A rávésett csatajelenetek között megtaláljuk Győrt (német nyelven Raab), emlékezve az 1809-es kismegyeri csatára. Az 1325 lépcsőfok megmászása után olyan párizsi látnivalókat tudunk lefényképezni, mint az Eiffel torony, Sacra Court, az Invalidusok dómja vagy a modern negyed. Láthatjuk a 12 sugárutat is, amely mind a Diadalívhez fut és egyetlen hatalmas körforgalomban kapcsolódik össze.

 

Jegyár:
– Teljes áru: 12 EUR

 

Ingyenes:
– fogyatékkal élőknek és a kísérőnek
– 18 év alatti fiatalok számára
– 18 és 26 év közötti EU-ban élő fiatalok számára (részletesen a Párizsi Tickair tippek, tanácsok oldalon)
– Museum Pass és Paris Pass kártyával

 

Nyitva tartás:
– Április – Szeptember: 10:00 – 23:00
– Október – Március: 10:00 – 22:30

 

Zárva: Január 1, Május 1, 8, Július 14, November 11, December 25.

 

Eljutás:
– Metró: 1-es, 2-es, 6-os vonal: Charles de Gaulle – Étolie megálló
– RER: A-vonal: Charles de Gaulle – Étolie megálló

 

Párizs látnivalók: Az Arc de Triomphe weboldala.

 

 

Invalidusok palotája és dómja

 

Invalidusok palotája és dómja

A Napkirály építtette a beteg vagy sebesült katonái részére. Volt, hogy 7000 sebesült harcos lakott a közeli épületekben. Ma a város katonai kormányzóinak irodáit találjuk itt. Az épület udvarán adják át a kitüntetéseket és itt vesznek búcsút az elhunyt főtisztektől. Az invalidusok dómja az egyik legismertebb látnivaló Párizsban.

 

Maga az épület még nem tenné azzá, de Napóleon sírját szinte mindenki szeretné felkeresni. A dómban nem csak a császár nyugszik: testvérei, kedvelt hadvezérei, sőt fia is. Közepén, a kupola alatti kerek kriptában áll Bonaparte Napóleon kőkoporsója, amely méltó a világtörténelemben betöltött szerepéhez. A császár kardja a sírja mellett található, egy külön falfülkében. Mint ismert, az uralkodó Szent Ilona szigetén halt meg és 19 évvel később temették jelenlegi helyére.

 

Jegyár: 12 EUR

 

Ingyenes:
– 18 év alatt
– 18 – 26 éves EU-ban élő lakosoknak

 

Nyitva tartás:
– November – Március: 10:00 – 17:00
– Április – Október: 10:00 – 18:00

 

Zárva: Január 1, Május 1, December 25.

 

Eljutás:
– Metró: 8-es vonal: La Tour Maubourg vagy Invalides megálló, 13-as vonal: Varenne vagy Saint François-Xavier megálló
– RER: C-vonal: Invalides megálló
– Busz: 28-as: La Tour Maubourg megálló, 69-es: Esplanade des Invalides megálló, 82-es és 92-es: Vauban Hotel des Invalides megálló, 63-as, 83-as, 93-as: Invalides megálló

 

 

Montmarte, Sacré Coeur

 

Sacré Coeur

A Montmarte még napjainkban is páratlan idegenforgalmi attrakció. Párizs legismertebb, leghangulatosabb városnegyede. Az utcák a 12. századtól itt lakott apácazárda lakóinak nevét viselik. A központi téren utcai művészek festményeit csodálhatjuk.

 

A Montmarte városrész szívében, egymással szemben áll Párizs legrégebbi temploma a Szent Péter templom valamint a Sacré Coeur. A szent szívről elnevezett templomot 1873-ban kezdték el építeni, de felszentelésére 1919-ben került sor. A monumentális fehér márvány épület teraszai meredek lépcsősoron, vagy kis fogaskerekűn közelíthető meg. A görög kereszt alaprajzú, öt kupolás templomban található Franciaország legnagyobb mozaik képe: a Szent szív mozaik 475 m2-es. A 80 méter magas toronyban elhelyezett 19 tonnás harang pedig világviszonylatban is egyike a legnagyobbaknak. A bazilika kupolája kettős panorámát kínál: külső erkélyeiről a városra látni, míg a belső, a templom belsejét tárja fel.

 

A belépés ingyenes!

 

Nyitva tartás: 06:00 – 22:30

 

Eljutás:
– Metró: 2-es vonal: Anvers megálló, 12-es vonal: Abesses megálló
– A metrómegállóktól lépcsőn, Montmartrobusszal, vagy libegővel juthat fel a hegytetőre, és a Sacré Coeurhöz

 

 

Moulin Rouge

 

Moulin Rouge, a Vörös malom

 

Párizs – sok egyéb mellett – éjszakai életéről, mulatóiról is nagyon híres. A szórakoztató negyed központja a sokszor megénekelt Place Pigalle. A közeli Boulevard de Clichyn mozognak a Vörös Malom, a Moulin Rouge vitorlái.

 

Az 1889-ben megnyílt mulató az első világháborúban leégett, de a 20-as évek óta töretlen a népszerűsége. Kötelező párizsi látnivaló lett belőle.

 

Eljutás:
– Metró: 2-es vonal: Blanche megálló, 12-es vonal: Pigalle megálló

 

 

Párizs Panthéonja

 

Párizs Panthéonja

Szent Genovéva 60 méteres dombján emelkedik Párizs Pantheonja. Az építésekor a római Pantheont szerették volna utánozni. 110 méter hosszú, szélessége megegyezik a kupola magasságával (83 m). Az épületben nyugszik Voltaire és Victor Hugo. Rousseau sírjából egy fáklya nyúlik ki, hirdetve eszméinek a síron túli hatásait. Számos katonatiszt, néhány politikus és köztársasági elnök lelt itt végső nyughelyet. A bejárat korinthoszi oszlopokból áll. Felette egy domborművet láthatunk a szabadság és a haza allegorikus alakjaival. Két oldalán szobrok sorakoznak. A Panthéonnal három híres épület néz farkasszemet: az 5. kerületi városháza, az egyetem jogi karának épülete és a Szent Genovéva könyvtár, ami 700 kötetével Párizs legnagyobb gyűjteménye.

 

Jegyár: 9 EUR

 

Ingyenes:
– 18-26 éves EU-s állampolgároknak
– 18 év alatt

 

Nyitva tartás:
– Április – Szeptember: 10:00 – 18:30
– Október – Március: 10:00 – 18:00
Utolsó belépés 45 perccel zárás előtt.

 

Zárva: Január 1, Május 1, December 25.

 

Eljutás:
– Metró: 10-es vonal: Cardinal Lemonie megálló, 10-es vonal: Maubert – Mutualité megálló
– RER: B-vonal: Luxembourg megálló

 

 

Hotel de Ville – A városháza

Hotel de Ville – A városháza

 

El kell szomorítanunk mindenkit, aki ebben a lenyűgöző épületben szeretne megszállni. A Hotel de Ville ugyanis a párizsi városháza, amely a Citétől északra áll. Párizs közigazgatási központja monumentális: alapterülete 11000 m2 , reneszánsz homlokzata 155 méter hosszú. Alapkövét 1533-ban rakták le, de a városi vezetés már korábban is itt ülésezett. A téren kivégzéseket és népünnepélyeket tartottak. A nagy forradalom idején a Bastille után ezt az épületet is megrohamozták a felkelők. Szerencsére nem tettek benne nagy kárt, így ma nem csak gyönyörű párizsi látnivaló, hanem a kormány céljait is szolgálja.

 

Eljutás:
Metró: 1-es, 11-es vonal: Hotel de Ville megálló

 

 

PÁRIZS HÍRES MÚZEUMAI

 

A világhírű Louvre

 

Louvre

A következő párizsi nevezetesség a Louvre, amit a világ egyik leghíresebb múzeumaként ismerünk. Eredetileg királyi várnak épült Fülöp Ágost idején a 13. században. De maga az uralkodó nem itt élt, hanem valamelyik vidéki palotában. Aztán I. Ferenc úgy döntött, hogy beköltözik Párizs városába. Így megbízott egy építészt egy királyhoz méltó palota megtervezésével. Az évszázadok során folyamatosan bővítettek az épületen. Az egymást követő uralkodók felhalmozott műkincseiből alakult ki a Louvre műgyűjteménye. A nagyközönség számára a forradalom győzelme után, 1793 nyarán nyitották meg a párizsi Louvre Múzeumot. Aztán az 1980-as években a Louvre udvarán megépült a sokat vitatott üvegpiramis, amely a múzeum bejárata és a modern technológiát szimbolizálja.

 

A kiállított tárgyak száma mára meghaladja a négyszázezret. Tiziano, Raffaello és Michelangelo alkotásai mellett, számos németalföldi festő munkáit láthatjuk itt: Dürer, Rubens és Rembrandt vásznait. Több Leonardo da Vinci kép is található itt. Leghíresebb a Mona Lisa, amely önmagában is képes lenne arra, hogy megtöltse látogatókkal a Louvre-t. A hellenisztikus szobrászat hívei olyan kincseket tekinthetnek meg, mint Niké szobra, vagy a Milói Vénusz. Hamurapi törvényoszlopa az egyiptomi részleg egyik legféltettebb kincse. A Louvre a múzeumok királynője, mely páratlan gyűjteménnyel büszkélkedhet, így kötelező program a párizsi látnivalók között. A nyugodt körbejárásra kb. 5 órát ajánlunk. A sorban állás itt is jelentős lehet!

 

Jegyár:
– Állandó gyűjtemény: 17  EUR
– Napi jegy, egy napon belüli többszöri belépésre használható

 

Ingyenes:
– minden hónap első vasárnapján
– 18 év alatti fiatalok számára
– 18 és 26 év közötti EU-ban élő fiatalok számára
– Július 14-én
– Museum Pass és Paris Pass kártyával

 

Nyitva tartás:
– Hétfő, csütörtök, szombat, vasárnap: 09:00 – 18:00
– Szerda, péntek: 09:00 – 21:45

 

Zárva: Keddenként, Január 1, Május 1, December 25.

 

Eljutás: Metró: 1-es vonal: Palais Royal, Musée du Louvre, vagy Louvre-Rivoli megálló, 14-es vonal: Pyramides megálló

 

 

Musée de l’Armée – Hadtörténeti múzeum

 

Hadtörténeti múzeum

A Musée de l’Armée a világ legnagyobb fegyvermúzeuma. Udvarán híres régi ágyúk sorakoznak. A múzeum egyik szárnyában makettek mutatják be a franciaországi erődöket és hadi kikötőket. Az épület másik szárnyában a két világháború nemrég megnyílt emlékmúzeuma látható. Különösen az I. világháború leletanyaga igen gazdag. A negyvenezer darabos fegyvergyűjtemény alapjait még XIV. Lajos fektette le, de a későbbi uralkodók is számos relikviával gazdagították. Francia királyok és hadvezérek páncéljai, fegyverei, csatában viselt ruhái mellett külföldi ereklyék is láthatók itt, például Hunyadi Mátyás pajzsa. Napóleon relikviái külön termeket töltenek meg: itt van Szent Ilonai szobájának szinte teljes berendezése, kabátja, amelynek kivágásába előszeretettel dugta kezét és jellegzetes kalapja is! A hadi tudományok, régi csaták vagy egyszerűen csak a történelem iránt érdeklődők semmiképpen sem hagyhatják ki ezt a párizsi látnivalót.

 

Jegyár:
– 12 EUR

Napóleon kalapja
Ingyenes:
– 18 év alatt
– 18 és 26 év közötti EU-s állampolgároknak
– Paris Pass és Museum Pass kártyával

 

Nyitva tartás:
– Április – Október: 10:00 – 18:00
– November – Március: 10:00 – 17:00

 

Zárva: Január 1, Május 1, December 25.

 

Eljutás:
– Metró: 8-es vonal: La Tour Maubourg vagy Invalides megálló, 13-as vonal: Varenne vagy Saint François-Xavier megálló
– RER: C-vonal: Invalides megálló
– Busz: 28-as: La Tour Maubourg megálló, 69-es: Esplanade des Invalides megálló, 82-es és 92-es: Vauban Hotel des Invalides megálló, 63-as, 83-as, 93-as: Invalides megálló

 

 

Kifordított ház: a Pompidou központ

 

Kifordított ház: a Pompidou központ

A képen látható párizsi látnivaló egy nagyon furcsa épület, a Pompidou központ. Ez ad helyet a modern művészetek múzeumának. Sok francia szerint a Pompidou központ is egy rémálom, hasonlóan a Chatelet térhez.

 

Láthatjuk itt Picasso, Dali, Vasarely, Chagall, Matisse és Kandinsky képeit is. Az 1977-es megnyitása után hosszú éveken át több látogatót vonzott, mint az Eiffel torony és a Versailles-i kastély együttvéve. A 100 ezer négyzetméteres területhez, tartozik egy park, amely nagyon kedvelt a helyi fiatalok körében. A furcsa szökőkutak egyeseknek biztosan nagyon fognak tetszeni, másokból viszont komoly ellenérzést válthat ki.

 

Jegyár – Múzeum:
– időszaktól függően: 11 EUR-tól
– 18-25 év között: 10 EUR-tól

 

Ingyenes:
– Paris Pass és Museum Pass kártyával
– 18 éven alatt
– minden hónap első vasárnapján

 

Jegyár – Kilátó: 5 EUR

 

Ingyenes:
– 26 éven alatti EU-s polgároknak
– minden hónap első vasárnapján

 

Nyitva tartás: 11:00 – 22:00 (utolsó belépés: 20:00)

 

Zárva: Keddenként és Május 1.

 

Eljutás:
– Metró: 4-es vonal: Les Halles megálló, 11-es vonal: Rambuteau megálló, 1-es, 4-es, 7-es, 11-es, 14-es vonal: Chatelet megálló
– RER: A, B és D vonal: Chatelet-Les Halles megálló

 

 

HANGULATOS TEREK, UTCÁK, NEGYEDEK PÁRIZSBAN

 

Concorde tér

Condorde tér

 

Egy nagyvárosban mindig el lehet vitázni azon, hogy vajon mi a város központja. Ez Párizsban sincs másképp. Az egyik legesélyesebb azonban a Concorde tér. A Szajna partján fekszik és számos főútvonal keresztezi itt egymást. XV. Lajos a tér rendezésére és saját lovasszobrának méltó elhelyezésére írt ki pályázatot. A forradalom idején aztán eltávolították a szobrot és nyaktilót állítottak helyette, hogy legyen hol kivégezni XVI. Lajost. Őt Danton, Robespierre és Marie Antoinette kísérte ezen a szomorú úton. A tér neve már az egyetértést, megbékélést hirdeti. A 75600 m2-es tér közepén álló obeliszk egy egyiptomi király ajándéka volt.


A térről jól látható a Louvre, de ha a Szajna felé tekintünk az Eiffel tornyot és a Notre Dame-ot is láthatjuk és innen indul a Champs-Élysées sugárút is.

 

Eljutás:
Metró: 1-es, 8-as, 12-es vonal: Concorde megálló

 

 

Chatelet tér

Csomópont: a Chatelet tér

 

Cité szigetét a Pont au Change köti össze a Chatelet térrel, amely ma Párizs egyik legforgalmasabb átszállóhelye: négy metróvonal találkozik itt. A múltja miatt tartozik az említésre méltó párizsi látnivalók közé. A tér a középkorban igazi rémálom lehetett: nem elég, hogy itt volt a halárusok pavilonsora és a vágóhíd, de itt volt a hírhedt Morgue is. Ebben a halottas kamrában tettek közszemlére minden párizsit ha a Szajnában vagy az utcán halt meg, például az illegális párbajok áldozatai, vagy az éhen halt csavargók. A sikátorokban gyakran lesújtott az orvgyilkosok tőre. A környék lakói csak az 1800-as évek elején lélegezhettek fel. Ma a tér közepén Napóleon hatalmas győzelmi emlékoszlopa magasodik, amely az egyiptomi győzelemnek állít emléket. Itt található még a Chatelet színház és a de la Ville színház is.

 

Eljutás:
Metró: 1-es, 4-es, 7-es, 11-es, 14-es vonal: Chatelet megálló

 

 

Bastille tér

Bastille tér

 

Ezen a téren a középkori párizsi látnivalók leghírhedtebb erődítményének, a Bastille-nak nyoma sincs. Csak a tér őrzi nevét, amelyen 1370 és 1830 között állt. Ekkor döntötte le a zsarnokság ellen fellázadt párizsi nép az önkényuralom e gyűlölt jelképét. Az V. Károly rendeletére emelt erőd politikai börtönné vált, a hatalom ide zárta mindenkori ellenségeit. Itt őrizték a vasálarcost, akinek történetét Dumas írta meg. Napóleon hatalmas elefántos szökőkutat tervezett a megüresedett térre, de ez azonban nem valósult meg. Helyette a 4 méter átmérőjű, 52 méter magas Július emlékoszlop áll, melynek tetején látható a szabadság jelképe. Az emlékmű kilátó is egyben: aki megmássza a 240 lépcsőfokot, az a város keleti részére nyer rálátást. A híres Bastille-ból mindössze a vörös macskakövek jelzik a börtön egykori helyét.

 

Eljutás:
Metró: 1-es, 5-ös, 8-as vonal: Bastille megálló

 

 

Champs-Élysées sugárút

 

Champs-Élysées sugárút

Párizst nem véletlenül tartják a divat fővárosának! Mint a nyugat európai városokban mindenütt, úgy itt is igen kellemes szórakozás a shoppingolás. A Champs-Élysées-n mindig hatalmas a forgalom. Ez a diadalívhez futó 12 sugárút egyike. A világ legszebbnek tartott sugárútjától már talán csak az esti fényben tündöklő Champs-Élysées a szebb. A diadalívet a Concorde térrel köti össze. A majdnem 2 km hosszú és 70 méter széles sugárút Párizs legelőkelőbb sugárútja. A híres márkák közül szinte az összest megtalálhatjuk itt, a luxus személyautókon át, egészen a legnagyobb divatházak ruházatáig. A sugárúton a rengeteg üzlet mellett, luxus szálloda, 1. osztályú étterem, bank és bisztró, mozi, kávéház és szórakoztató komplexum is megtalálható. A Champs-Élysées jelenleg, a New Yorkban található Fifth Avenue után, a világ 2. legdrágább sugárútja. Egy 100 m2-es ingatlan éves bérleti díja, majdnem két millió dollár.

 

Champs-Élysées utca tábla

 

A sugárúton van a Tour de France befutója, és itt rendezik meg július 14-én, Franciaország nemzeti ünnepén Európa legnagyobb katonai parádéját is. A Champs-Élysées sugárútján minden évben százezrek ünneplik az újév kezdetét, és a nagyobb sportesemények (franciaországi 1998-as labdarúgó világbajnokság aranyérem) megünneplését is itt szokták megtartani. Ezen az úton sétálva kis szerencsével akár világsztárokkal is összefuthatunk. Ne mulasszuk el megnézni mi a legújabb párizsi divat.

 

Eljutás:
– Metró: 1-es vonal: a Concorde megállótól a Charles de Gaulle megállóig bármelyik, 2-es vonal: Charles de Gaulle megálló, 8-as vonal: Concorde megálló, 9-es vonal: Franklin D. Roosevelt megálló, 13-as vonal: Champs-Élysées Clemencau megálló

 

 

A város modern negyede: La Défense

 

La Défense

A Défense negyedről elmondhatjuk, hogy olyan, amilyennek a 2000-es évek Párizsát gondolták a 80-as években. A felhőkarcolók sziluettje közel 30 éve uralja Párizs horizontját. A város belső kerületei sok tekintetben megőrizték azt a városképet, amit több száz évvel ezelőtt alakítottak ki. A Défense kockája kilátóként is szolgál. Érdemes innen távcsővel, vagy teleobjektívvel visszanézni a város legendássá vált háztetőire, Párizs látnivalóira.

 

Itt található az Esplanade de la Défense metró állomás, amely egy fontos forgalmi csomópont. Innen indulnak az Orly repülőtérre a buszok, a föld alatt pedig még pályaudvart is találunk. Az innen kifutó szerelvények sokáig a föld alatt haladnak, hogy ne rontsák a városképet. Ha vonattal szeretne Versailles-be utazni, innen kell indulni.

 

Eljutás:
– Metró: 1-es vonal: La Défense megálló
– RER: A-vonal: La Défense megálló

 

 

Párizs központja, Cité szigete

 

Cité szigete

A sziget hídjai közül leghíresebb a Pont Neuf, magyarul Új híd. Ám érdekes, hogy a nevével ellentétben ez Párizs legrégebbi kőhídja, ami a 17. század elején készült. A híd építői itt gondoskodtak először járdáról, a gyalogosok számára.

 

A Conciergerie, ami az igazságügyi palota része, nem csak a nagy francia forradalom alatt volt börtön, egy része ma is gyűjtőfogház. Egyik szárnya előtt turisták tolonganak, hogy bejuthassanak, a másik szárnyból mindenáron kijönnének, akik bent vannak. Ebből a börtönből vitték a vesztőhelyre Dantont és Robespierre-t is. Az impozáns épület gyönyörű középkori termei a kihagyhatatlan párizsi látnivalók között szerepelnek. Híres órája már 1371 óta mutatja az időt a párizsiaknak. A három kerek torony egyike szolgált királyi kincstárul, de hogy melyik, azt biztonsági okokból nem árulták el. A Conciergerie körülveszi a sziget másik nevezetességét a Sainte Chapelle-t, amely üvegfestményei alapján vált világhírűvé. A história szerint a szent kápolnát azért építtette Szent Lajos francia király, hogy méltó helyre tudja elhelyezni az akkor vásárolt ereklyét, Krisztus töviskoszorúját. Cité szigetén található egy nagyon fontos épület Párizs látnivalói közül: a Notre Dame. Erről külön számoltunk be.

 

Jegyár: 10 EUR

 

Ingyenes:
– 18 év alatt
– 26 év alatti EU-s állampolgároknak
– Paris Pass kártyával

 

Nyitva tartás:
– Április - Szeptember: 09:30 – 19:00
– Október - Március: 09:00 – 17:00
Utolsó belépés 30 perccel a zárás előtt.

 

Zárva: Január 1, Május 1, December 25.

 

Eljutás:
– Metró: 4-es vonal: Cité megálló, 1-es vonal: St-Michel megálló

 

 

Tickair tipp: Szajnai hajókázás

 

Párizsban töltött napjaink vége felé semmiképp sem szabad kihagyni a hajókázást. A Tickair Utazási Iroda az esti órákat ajánlja. A Szajna minden pontjáról kitűnő kilátás nyílik Párizsra. Partjain híres párizsi látnivalók sorakoznak: a Külügyminisztérium palotája, a Nemzetgyűlés székhelye, a Becsületrend palotája (mely e kitüntetés múzeuma is egyben), az Orsay gyűjtemény (amely pályaudvarból avanzsált múzeummá), a Francia Akadémia székháza és a pénzverde épülete is. A rakpart házaiban olykor olyan híres emberek laktak mint Voltaire, Baudelaire, Oscar Wilde, Richard Wagner, vagy épp II. Rákóczi Ferenc.


Kezünkben egy pohár pezsgővel biztosan méltó és hangulatos lezárása lesz a párizsi túránknak.

 

Párizs látnivalók: Foglalja le a túrát itt!

 

 

PÁRIZS LEGSZEBB PARKJAI

 

Luxembourg kert, a helyiek kedvence

A latin negyedben található Luxembourg kert (nem messze a Panthéontól) a párizsi emberek közkedvelt helye: legyenek fiatalok, idősek, szerelmes párok, játszadozó kisgyermekek, olvasni vágyó emberek. Párizs legnagyobb körbekerített parkja gyönyörűen gondozott. A parkban több száz almafa és körtefa található, illetve egy működő méhészet is. A Luxemburg-kastély előtti tóban kacsák és hattyúk úszkálnak, a gyerekek pedig kis vitorlás hajókkal játszhatnak.


Érdekesség, hogy megtalálható itt a New York-i Szabadság szobor mása, valamint egy Medici szökőkút is. A szabadtéri színpadon is sokszor hangversenyeket és koncerteket tartanak. A sportolni vágyók teniszpályán találják meg a számukra legjobb kikapcsolódási formát. A gyermeknek pónin és szamáron is lovagolhatnak sőt, egy hatalmas játszótér is van a Luxembourg kertben.

 

Eljutás:
– Metró: 12-es vonal: Notre-Dame des-Champs megálló
– RER: B-vonal: Luxembourg megálló

 

 

Tülériák kertje

 

Tülériák kertje

A Tülériák kertje Párizs legnagyobb közparkja. A Louvre épületétől nyugatra terül el. Nevét az egykor itt dolgozó téglaégetőkről kapta. Helyiek és turisták békésen hűsölnek az örökzöldek árnyékában, vagy napoznak a kis tavak partján. A mediterrán ország kertművészetét reprezentáló park arról is nevezetes, hogy először itt adott pénzért bérbe székeket egy élelmes vállalkozó és itt működött a város első nyilvános illemhelye is. Nyáron piknikezni is lehet. Ha nem hoztunk ennivalót, vehetünk is egyet a jellegzetes francia bisztrókban. A környező irodákban dolgozók is gyakran itt töltik el az ebédszüneteiket. A gyerekek pedig az iskola után ide járnak focizni, sárkányt eregetni, kutyát sétáltatni.

 

Eljutás:
– Metró: 1-es vonal: Tulleries megálló

Párizs Disneyland, Versailles

Párizs Disneyland

 

Párizs Disneyland – Mickey egér birodalma

 

Disneyland Párizs

Naponta átlagosan negyvenezer ember zarándokol a párizsi Disneylandbe, hogy egy felejthetetlen napot töltsön el ott. A park Párizs 5. zónájában található, körülbelül 30 km távolságra a központtól. Könnyen megközelíthető, hiszen a belvárosból indulnak RER A szerelvények, így átszállás nélkül is könnyedén eljuthat a parkba. Alighanem egy több gyermekes család számára a párizsi Disneyland a legfontosabb hely a város látnivalói között. A párizsi Disneyland két nagy komplexumból áll: Disneyland Park és Walt Disney Studios. Érdemes olyan jegyet venni, amely mindkettőre belépést biztosít, hiszen mindkét park remek attrakciókat nyújt!

 

A két park között korlátlanul ingázhat, amennyiben mindkettőre jegyet váltott. A Disneyland Parkban több attrakció készült a gyermekeknek, de a felnőtteknek is akad bőven olyan szerkezet, amit érdemes kipróbálni. Belépve a belső udvarba, Csipkerózsika lenyűgöző kastélyát pillanthatja meg. Itt van a centrum: boltok, éttermek , valamint egy információs tábla is található itt, amelyen rendkívül hasznos adatok találhatóak.

 

A park öt részre van felosztva: a centrumtól balra indulva található a Frontierland (Határország), ahol vadnyugati hullámvasút, céllövölde és kísértetkastély is található, nem is beszélve a lapátkerekes gőzhajóról. A párizsi Disneyland következő része Adventureland (Kalandország), ahol Indiana Jones és a végzet templomának a hullámvasútja igazán felkavaró élményt nyújt, benne egy 360 fokos fordulattal.

Disneyland - Frontierland

 

Itt található még a Karib-tenger Kalózaiból ismert Fekete Gyöngy is, valamint egy vár, amely alatt rendkívül hangulatos hajókázásban vehetünk részt és bepillanthatunk a kalózok életébe. Fantasylandben (Fantáziaország) Csipkerózsika kastélyának másik oldala látható, ahol több mesehős is életre kel, de Pán Péterrel is összefuthatunk errefelé. Tovább haladva eljut Discoverylandbe (Felfedezőország).

 

A Párizs Disneyland ezen részén beülhet egy eszméletlen rakétakilövőbe is, de ezt csak a legbátrabbaknak ajánljuk. Itt található egy Star Warsos szimulátor, valamint Nemo kapitány Nautilusa is.

 

Walt Disney Studios - Hollywood Tower

A Walt Disney Studios nincs országokra felosztva, azonban legalább annyi fantasztikus program található meg ott is, mint a Disneylandben, különösen a felnőttek számára. Az 1-es számú stúdióban nagyszerű show-kat tekinthet meg különböző időpontokban. Része lehet annak, milyen az ha az űrhajóba becsap egy meteor, kipróbálhatja milyen érzés egy olyan hullámvasúton ülni, amely vak sötétben megy olyan tempóval, hogy még a levegő vétel is gondot okozhat helyenként. Megtapasztalhatja azt is, hogy a Nemo nyomában című animációs film alapján készült játék bizony nem is annyira csak kisgyermekeknek való. A Hollywood Towerben kipróbálhatja milyen érzés, amikor egy lift lezuhan a 13. emeletről. Emellett rengeteg attrakcióval és show műsorral szórakoztatják a látogatókat. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek élményt nyújt. A játékok zseniálisak, fantasztikusan aprólékos kidolgozással.


párizsi Disneylandbe látogatásunk egy egész napos, felhőtlen kikapcsolódás. Ide látogatva, nagyon jól ossza be az idejét, mert egy nap valószínűleg nem lesz elég mindenre. Sorban állásra mindenhol számítani kell, különböző mértékben! Ezért találták ki a Fast Pass kártyát, amely ingyenesen igénybe vehető egész nap. Azonban érdemes nagyon ésszerűen használni, nem jó olyan játéknál kérni ilyet, ahol nincs akkora sor. A Park bezárása előtti percekben megtartott záróshow-t a centrumban egyenesen tilos kihagyni. Bámulatos!

 

Napijegyek típusai:
– 1 nap / 1 park jegy: Az egy napos jeggyel el tud látogatni a Párizs Disneyland Parkba vagy a Walt Disney Studios Parkba.
– 1, 2 vagy 3 napos Party jegy: Az 1, 2 vagy 3 napos jeggyel a Párizs Disneyland Parkot és a Walt Disney Studios Parkot is megnézheti. Ha több napos jegyet vesz, a belépés akkor is érvényes, ha nem kettő vagy három egymást követő napon történik. A két park között korlátlanul ingázhat. A jegyek a nyomtatásuktól számított 1 éven belül évülnek el.

 

Disneyland Park nyitva tartása: Évszaktól függően változik. A nyitás mindenkor 10:00. A zárás nyáron 23:00, de téli hétköznapokon 19:00.

 

Walt Disney Studios Park nyitva tartása: Évszaktól, valamint hétköznap/hétvégétől függ. Nyitás: 10:00. Zárás 18:00, vagy 19:00.

 

Itt megtalálhatja a parkok nyitva tartását: Párizs Disneyland Park és Walt Disney Studios nyitva tartása.

 

Jegyár: (online)

1 nap / 2 park:

2 nap / 2 park:

3 nap / 2 park:

Felnőtt

106,43 EUR

204,4 EUR

255,2 EUR

Gyerek (3–11 év)

106,43 EUR

188,68 EUR

235,85 EUR

 

A Párizs Disneylandbe a jegyeket itt tudja lefoglalni: jegyfoglalás.

 

Eljutás: RER: A vonal: Marne la Vallée, Chessy megálló, alá ki van írva, hogy Párizs Disneyland (A RER A vonala a Vincennes megállónál elágazik, ezért mielőtt felszáll, figyeljen arra, hogy mi a végállomás. Ha Marne le Vallée, akkor arra szálljon).

 

 

Pompa és dicsőség: a Versailles-i kastély


Párizstól húsz km-re fekszik Versailles, amely Párizs tömegközlekedési eszközeivel könnyen elérhető. A RER C vonalán kb. 25 perc alatt el lehet jutni a Versailles – Chateau állomásra. A város a Napkirálynak köszönheti hírnevét, XIV. Lajos ugyanis a fényűzés megszállotja volt. Olyan királyi palotát álmodott ide, amelyhez hasonlót még nem látott Európa. A hatalmas munkát 1661-ben kezdték meg és 30 ezer ember dolgozott az építkezésen. Nem csoda, hogy a fényességes Napkirály a gyönyörű épületeken kívül tetemes adósságot is hagyott utódaira. Mindenekelőtt, az autók között XIV. Lajos lovas szobra fogad bennünket. Ezután, belépve a kapun, kétféle lehetőség közül választhat: a palotát, vagy a kertet szeretné megnézni? A kert felé jobbra kell indulni, a palotához pedig be kell állni a sorba, amely főleg kedden és szombaton nagyon hosszú (akár másfél órás sorban állással is lehet számolni). De minden várakozást megér, hiszen a különböző helységek egészen káprázatosak!

 

A palotába lépve ki gondolná, hogy egykoron ezren éltek itt, főnemesek, udvarhölgyek, apródok, szolgák. De több ezren bírálták is a királyt, hiszen ennek a káprázatos kastélynak az építése bizony pazarlásnak tűnt. Talán elmondhatjuk: most, a turizmus fellendülésével kamatoznak a befektetett milliók. A lakosztályok kialakításánál is a pompán volt a fő hangsúly. A különböző bolygókról elnevezett termek más-más dolgok miatt érdekesek.

A kastély gyöngyszeme a Tükör terem: a 17 ablakkal szemben tükröket helyeztek el, hogy az szétszórja a fényt. Itt tartották az álarcos bálokat és a királyi család esküvőit is, de itt írták alá az első világháborút lezáró békeszerződést is. Akár lovas kocsira, akár kisvasútra szálunk, vagy gyalogosan vágunk neki a kertnek, hamar megállapíthatjuk: a pénzzel itt sem spóroltak. Kertészek százai évente több százezer virágot ültetnek, a szökőkutak száma 600 feletti, a terület pedig hatalmas: legalább két óra kell, hogy lássunk belőle valamit.

 

A Nagy Trianon Palotát a kerten át, de akár azt elkerülve is elérheti, így nem kell külön a kertbe szóló belépőt megváltani. Ide érkezve biztosan mindenkit vegyes érzelmek fognak el. Ezt a Nyári rezidenciát az állam vendégeinek rendezték be. A nagyhatalmak 1920-ban a Biliárd teremben írták alá a békeszerződést Magyarország megcsonkításáról. Aki Párizsba készül, aligha mulassza el, hogy meglátogassa a párizsi látnivalók közül a Versailles-i kastélyt.

 

 

 

Nyitva tartás:
- 09:00 – 17:30

 

Jegyár:

- 18 EUR

 

Zárva: Hétfőnként, Január 1, Május 1, December 25.

 

Ingyenes: Paris Pass kártyával, illetve 26 év alatt a Palotákba való belépés.

Párizsi tömegközlekedés 2019-ben

 

Párizs metró megálló táblája

Párizs metró hálózata nagyon kiterjedt, így nagyon jó megoldás a tömegközlekedés, ha ide látogat. Párizs tömegközlekedése, hasonlóan Londonhoz, zónákból áll. A zónák száma a városközpontból indul, tehát ott 1, a külvárosok felé haladva pedig növekszik. Az 1-2. zónában az összes többi látnivaló megtalálható, amelyeket a Párizs látnivalók oldalunkon leírtunk. Az 5. zónában található Párizs Disneyland, valamint Versailles. Ezt az írásunkat is érdemes elolvasni. Párizs metró vonalain, a buszon és a villamos hálózaton kívül a RER hálózatot is meg kell említenünk. Ez azért fontos, mert a külváros és a központ között szállít utasokat, így ezáltal tud eljutni a Charles de Gaulle párizsi repülőtérre, vagy a Disneylandbe.

 

Vonaljegy (T+): 1.90 EUR

 

 

A párizsi metró gumikerekei

A normál T+ jegy használható Párizs metró és buszjáratain, valamint a RER járművein. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy ez csak az első két zónán belül érvényes. Ha messzebbre szeretne utazni, más típusú jegyet kell váltani. Tehát azt jelenti, hogy ebben az esetben 1-5. zónás jegyet kell váltani. Jegyeket minden állomáson lehet vásárolni. Vannak információs pultok, azonban automaták is vannak felállítva, ott könnyedén meg tudja vásárolni azt a típusú jegyet, amelyiket szeretné. Érdemes felkészülni arra is, hogy sok esetben csak érmét fogad el a gép, papír pénz esetében pedig maximum a 20 eurósat.

 

A T+ jegy másfél óráig érvényes. Ezalatt bármennyiszer át lehet szállni a metrón, és (Párizs tömegközlekedési határain belül) a RER-en belül is. Mondanunk sem kell, hogy Párizsban metróról RER-re, is át lehet szállni ugyan azzal a jegyet, illetve fordítva is. Természetesen a villamos és a busz között is korlátlan számban szállhatunk át a T+ jegy 90 perces érvényességi ideje alatt. Ez a jegy éjszakai járatokra is érvényes, azonban ekkor már új jegyet kell váltanunk, ha át szeretnénk szállni. Nagyon figyeljen oda, hogy a buszvezetőnél vásárolt jegy átszállásra nem használható, illetve az sem lehetséges T+ jeggyel, ha buszról metróra, buszról RER-re, vagy metróról buszra szeretne átszállni!

 

 

Párizs tömegközlekedés – TICKAIR TIPP:

 

Párizs tömegközlekedésére vásárolhat 10 db-os gyűjtőjegyet (Carnet de 10) is. Az automata darabonként fogja kiadni a jegyeket, tehát egy ilyen gyűjtőjegyet több ember is használhat! Ezekre a jegyekre pont ugyanazok a szabályok alkalmazhatóak, mint a sima T+ jegyre.

 

Jegyár:
– Felnőtt: 14.90 EUR
– 4-10 év között: 7.45 EUR

 

 

Mobilis – napijegy

A Mobilis egy olyan napijegy, amelynek köszönhetően Párizs tömegközlekedési eszközein korlátlan számban utazhatunk, illetve átszállhatunk az egész nap folyamán, attól függően, hogy melyik zónákra váltott jegyet. Ilyen napijegyet akkor érdemes váltani, ha sok utazással számol, hiszen az ára elég drágának számít, azonban mindenképp elgondolkoztató egy utazással teli nap során.

 

Jegyár:
– 1-2 zóna: 7.50 EUR
– 1-3 zóna: 10 EUR
– 1-4 zóna: 12.40 EUR
– 1-5 zóna: 17.80 EUR

 

 

Le Ticket Jeunes week-end napijegy

26 éven aluli vagy és szeretnéd megnézni Párizst? Akkor ajánljuk, hogy olvasd el a Párizsi Tickair tippek, tanácsok oldalunkon található leírásunkat, amely a 26 éven aluliaknak szóló kedvezményekről ír! A tömegközlekedésben is jó hasznát lehet venni a fiatal korodnak, hiszen szombaton és vasárnap Le Ticket Jeunes week-end napijegyet váltva kifejezetten kedvező feltételekkel utazhatsz Párizs tömegközlekedési eszközein.

 

Jegyár:
1-3 zóna: 4.10 EUR
1-5 zóna: 8.95 EUR
3-5 zóna: 5.25 EUR

 

 

Párizs tömegközlekedés: Paris Visite kártya

 

A Paris Visite kártya Párizsi tömegközlekedésére biztosít kedvezményes utazást. Kétféle kártyát vásárolhat a zónáktól függően: az 1-3 vagy 1-5 zónára érvényeset. A napok szerint pedig van 1,2,3 illetve 5 napos Paris Visite kártya. Párizs metró vonalai, az Orly és a Charles de Gaulle repülőterek, a Versailles-i kastély, valamint a Disneyland is elérhetőek ezzel a kártyával, ha az 1-5 zónásat választja.

 

Jegyár:

1 napos:

2 napos:

3 napos:

5 napos:

1-3. zóna 

12 EUR

19.50 EUR

26.65 EUR

38.35 EUR

1-5. zóna

25.25 EUR

38.35 EUR

53.75 EUR

65.80 EUR

 

4-12 év között a kártya fél áron kapható.

 

Párizs tömegközlekedés: A kártya online lefoglalása itt (a helyszínen megvásárolva kb. 10%-al olcsóbb).

 

Párizs tömegközlekedési térképe utcanevekkel, látnivalók megjelölésével (pdf)

Párizs repülőtér – amit jó tudni indulás előtt

Jelenleg három párizsi repülőtér működik a város környékén. Fapados, hagyományos, illetve olyan reptér is működik, ahová mind a kettő típusú légitársaság szállít utasokat. Könnyen megközelíthető mindhárom Párizs repülőtér a központból. Mielőtt utazik, hasznos lehet Önnek, ha információkat szerez a bejutási lehetőségekről, illetve az áraikról. Itt bőséggel talál ilyen adatokat!

1. Párizs repülőtér: Beauvais (BVA)

A Beauvais repülőtérről szóló leírásunkat megújult tartalommal áthelyeztük! Itt találhat részletes tudnivalókat: Párizs Beauvais repülőtér és útikalauz.

 

2. Párizs repülőtér: Orly (ORY)

 

Távolság Párizs központjától: 15 km

A belvároshoz közeli Orly repülőtér remek választás, hiszen fapados légitársaságok is szállítanak utasokat ide Budapestről. Tömegközlekedéssel is el lehet jutni a belvárosba, amely jelentős költségmegtakarítást jelent, hiszen szemben a Beauvais repülőtéren legolcsóbbnak számító 16 euróval, az Orly-ról ez a költség akár 2 euró is lehet.

 

 

7-es villamos

A Tramway 7-es vonala, más néven T 7, 8-15 percenként közlekedik 05:30 – 00:30 között. A villamos a Porte de l’Essonne állomásról érkezik és a Villejuif-Louis Aragon végállomás felé tart. A Villejuif-Louis Aragon állomásról a 7-es metróval lehet tovább utazni.

Jegyár: 1.80 EUR (sima vonal, vagy T+ jegyet kell vásárolni)

Menetidő: kb. 45 perc

Bejutás 183-as busszal a Párizs Orly repülőtérről

A buszok a Párizs Orly repülőtér Sud termináltól indulnak, a Porte de Choisy metróállomásra (7-es vonal), ahonnan metróval közelíthető meg a város. A buszok 30 percenként közlekednek.

Jegyár: 2 EUR

Menetidő: kb. 40 perc

Orly Bus

A járatok az Orly Sud H és Ouest D kijáratoktól (érkezési szint) indulnak a Denfert-Rochereau állomásig. A 4-es és 6-os metróvonalnak, valamint a RER B vonalnak is van itt megállója. A buszok a Párizs Orly repülőtérről 10-20 percenként közlekednek reggel 06:00 – 23:30 között, vissza pedig 05:35 és 23:05 között (Pénteken, Szombaton 00:05-ig).

Jegyár: 7.70 EUR

Párizs repülőtér: Orly Bus jegyfoglalás (Online foglalva a jegy ára: 8.50 EUR)

Menetidő: 35-50 perc

Taxival az Orlyról

Párizs központjába 60-70 EUR-ért juthatunk el, a menetidő 25-35 perc.

Bejutás vonattal

Az OrlyVal egy vezető nélküli, automatikus metró. Megáll a Párizs Orly repülőtér mind a két terminálján, és ezután a RER vonalának Antony megállójába érkezik csupán 8 perc alatt. Itt a RER B (párizsi agglomerációs vasút) vonalon közvetlenül Párizs központjába lehet eljutni, ahol a Chatelet Les Halles állomáson számos metró és RER vonalra tudunk átszállni. Az OrlyVal járatok reggel 6 és este 11 óra között 4-7 percenként közlekednek. Ez a párosítás (ORLYVAL+RER B) a leggyorsabb megoldás.

OrlyVal + RER B jegyár:
– Felnőtt: 12.05 EUR
– 10 év alatt: 6 EUR

Menetidő: 35 perc

Párizs repülőtér: OrlyVal jegyfoglalás (Online foglalva a jegy ára drágább)

 

3. Párizs repülőtér: Charles de Gaulle (CDG)

 

Távolság Párizs központjától: 15 km

A Charles de Gaulle Párizs repülőterei közül a központi reptér. Főleg a hagyományos légitársaságok szállítanak ide utasokat. Csakúgy mint az Orly repülőtéren, innen is megoldható a bejutás tömegközlekedéssel, azaz néhány euróért már az Operánál is találhatja magát. A központi Párizs repülőtér viszonylag közel van a városhoz, tehát vonattal negyed óra alatt is be lehet jutni.

Busz közlekedés a repülőtérről

 

Éjszakai busz

A buszok (Noctilien) a Gare de l’Est elől indulnak, illetve oda érkeznek. A kétféle éjszakai busz közül az N143-ra szálljunk, mert az egy órával gyorsabb, mint az N140-es.

 

Roissybus

A Roissybus a Párizs Opera (belváros) és a Párizs Charles de Gaulle repülőtér között szállít utasokat. Párizsból a repülőtérre 05:45 – 23:00 között 15-30 percenként közlekedik. A repülőtérről Párizsba pedig 06:00 – 23:00 között 15-20 percenként.

 

Jegyár: 11 EUR

Menetidő: 60 perc

 

Párizs repülőtér: Charles de Gaulle – Roissybus jegyfoglalás.

 

TICKAIR TIPP: Vonat

A Párizs Charles de Gaulle repülőtér termináljai között közlekedik a CDGVal nevű sofőr nélkül működő metró, amely ingyenesen szállít utasokat a legnagyobb párizsi repülőtér termináljai között. A Párizs Charles de Gaulle repülőtér T1, vagy T3 termináljára érkezve a RER B, vagy “Paris by train” nyilakat követve a CDGVal járataival pár perc alatt eljut a RER B két repülőtéri megállója közül valamelyikre (az egyik a végállomás). Ezzel a vonattal közvetlenül lehet bejutni a belvárosba.

Menetrend:
A párizsi Charles de Gaulle repülőtérre az első RER B szerelvény a belvárosból 4:53-kor indul a Gare du Nordról. A járat körülbelül 10 percenként közlekedik, az út pedig 20-30 percet vesz igénybe, a megállók számától függően, ugyanis minden vonat máshogy közlekedik. Van olyan “sebes” vonat, ami egy helyen sem áll meg, de van “személy” vonat, amely az összes megállón. Időben nem sok a különbség, azonban Párizs elővárosai nem számítanak jó környéknek, ezért ha az utastájékoztatón minél kevesebb a megálló, annál jobb. Az első vonat a reptérről 4:56 és 23:56 között közlekedik hasonló gyakorisággal.

Jegyár:
– 9.50 EUR
– az ár átszállást is tartalmaz Párizs belvárosában

Ingyenes: Párizs Visite kártyával

Párizsi Tickair tippek, tanácsok

 

Párizs! Ki ne vágyna a fények városába, a szerelem városába és még sorolhatnánk, hogy miknek a városába! Egy azonban biztos: ez a turisták városa is! Valóban: évente 30 millió ember nem tévedhet. Rengeteg látnivaló, remek turista attrakciók, nagyszerű hangulat.

Az oldalainkon bizonyára olvasott a Párizs Disneylandről, a repülőtérről való bejutásról, vagy éppen a Párizs tömegközlekedésről.

Ezen az oldalon igyekeztünk összeállítani olyan hasznos ötleteket, tippeket, amelyek mind-mind apró darabonként hozzájárulnak ahhoz, hogy tökéletes utazása legyen!

Öt párizsi Tickair tipp a tökéletes utazás érdekében

 

1. tipp: Szállás foglalás, elhelyezkedés

 

Két dolgot biztosan megígérhetünk Önnek:
– 1. felejthetetlen élményben lesz része, ha ellátogat Párizsba
– 2. nagyon sok kilométer fog gyalogolni ezalatt az idő alatt
Ebből az okból kifolyólag elengedhetetlen a megfelelő szállás választás!

Elhelyezkedés szempontjából az 1. tömegközlekedési zónán belüli területet ajánljuk. Ezen belül a Montmarte és az észak-keleti terület számít veszélyesebbnek. Ezek inkább éjszaka kevésbé biztonságosak, de ha egy nagyobb társasággal közlekedik, akkor ez este sem jelent problémát. Ha teheti, minél inkább a belvároshoz közelítsen a szállása. Az is rendkívül fontos, hogy a szállás egy tömegközlekedési ponthoz közel helyezkedjen. Ugyanis nagyon kellemetlen tud lenni egy átgyalogolt nap után az, ha például egy metró megállótól 10-20 percet kell gyalogolni a szállásig.

Szállás választásnál nyilvánvalóan az igények is fontosak. Ugyanis a 2 csillagos szállodáktól az 5 csillagosig hatalmas a különbség. Egy városnéző turista számára azonban egy 2 csillagos szálloda is elég lehet.

Sőt! Léteznek olyan weboldalak, ahol ott élő párizsi személyek lakását lehet kibérelni. Lefoglalja a weboldalon a szállást, elmegy a címre, a tulajdonos átadja a lakáskulcsot és majd csak akkor találkoznak újra, mikor vissza kell adni az utazás végén. Ezek jelentősen olcsóbbak egy szállodánál. Fontos a körültekintés azonban! Olyan tulajdonost válasszon, aki a hozzászólásokban jó kritikát kapott. Nézze meg a lakás címét, hogy minél frekventáltabb legyen az elhelyezkedése!

 

2. tipp: Közbiztonsággal kapcsolatos tanácsok

 

A Párizs szó hallatán sok ember gondolhatja úgy, hogy a közbiztonság hagy némi kívánni valót maga után a városban. Azonban ez téves! Párizs semmivel sem veszélyesebb, mint egy ehhez hasonló nagyságú város. A szokásos óvintézkedéseket azonban meg kell tenni. A zsebtolvajokra figyeljen oda! Éjszaka a Montmarte, Sacre Coeur, Moulin Rouge környékén sétálhatnak furcsa emberek. A sötét sikátorokat is érdemes kerülni. Esténkét nagyobb társasággal közlekedjen, vagy olyan helyeken, ahol sokan járnak.

 

3. tipp: 26 éven aluliaknak szóló kedvezmények

 

Ha 26 éven aluli Európai Unióban élő lakos vagy, Párizs a te városod! Ugyanis ennek köszönhetően olyan nagyszerű látnivalókat tekinthetsz meg ingyen, mint a Louvre, a Versailles-i kastély, Hadtörténeti Múzeum, Invalidusok Dómja és még sorolhatnánk. A Párizs látnivalók oldalunkon minden nevezetességnél leírjuk, hogy melyik tekinthető meg ingyenesen, illetve melyik nem. Mindössze elegendő a személyi igazolvány felmutatása ezeknél a látványosságoknál. Sok helyen elkerülhető a sorban állás, hiszen nem kell 0 eurós jegyet váltani, elég felmutatni a személyit a beléptető kapunál. Bővebb információkat a már említett pdf dokumentumban talál, amelyet a nálunk történő repülőjegy foglalást követően azonnal küldünk Önnek!

 

4. tipp: Étkezés, vásárlás

 

Párizs városa drágának mondható. A kisboltok, éjjel-nappalik árai meglehetősen magasak. A mindennapi bevásárláshoz a szupermarketeket ajánljuk. A Dia, Leader Price, Auchan, G20 nevű szupermarketek kínálatai jó áron kaphatók. Természetes drágább, mint itthon, de nem olyan jelentős, mint egy francia éjjel-nappali esetében.

 

Párizsi Tickair tippek

5. tipp: Párizsi gasztronómia – amit kötelező megkóstolni

 

Kezdjük a reggelivel! Természetesen a francia pékáru egyenesen kihagyhatatlan. Egy jó pékségben vásárolt bagett, croissant remek reggeliként szolgál egy igazi francia kávé mellett.

Ebédre a latin negyed éttermeit ajánljuk, amelyek viszonylag alacsony áron kínálnak finom ételeket.

Ha igazi tradicionális francia ételt szeretne enni, menjen tradicionális francia étterembe! A Pompidou központ környéki szűk utcákban például remek éttermeket lehet találni. Az áraik nem kiemelkedően magasak és mindent meg lehet találni, amelyet ki szeretne próbálni, kezdve a csigától, egészen a békacombig!

Párizs kártya típusok, használatuk

 

Párizs nagyszerű város, tökéletes turista célpont! Azonban amilyen szép, olyan költséges is. A múzeumi belépőjegyek drágának mondhatók, azonban nagy élményt nyújtanak, tehát érthető az ár. Különböző Párizs kártya típusok léteznek azért, hogy kicsit csökkentse a költségeit. Attól függően, hogy milyen attrakciók vonzzák, milyen utazási formát választ, illetve hány napot tölt a városban, választhat a Párizs kártyák között! Íme néhány!

Megjegyzés: Amennyiben Ön 26 év alatt van, nem érdemes ilyen kártyát váltania. A Párizsi Tickair tippek, tanácsok oldalunkon elolvashatja, hogy miért.

Museum Pass – Párizs kártya

Ez a típusú Párizs kártya ingyenesen “juttat be” minket Párizs leghíresebb múzeumaiba.

Az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza a Museum Pass típusú Párizs kártya:

– az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenes és korlátlan látogatása (az időszakos kiállításokat nem tartalmazza)
– 2 és 4 napos változatban kapható, a napok egymást követő naptári napokat jelentenek
– a legtöbb párizsi múzeumban a fiataloknak 26 éves korig ingyenes a belépés
– 60 múzeumba és emlékműbe biztosít belépést
– a Museum Pass Párizs kártyához információs füzet tartozik
– a bérlet tulajdonosának nem kell a kasszánál sorban állnia!

Párizs kártya – Museum Pass jegyár:
– 2 napos: 48 EUR
– 4 napos: 62 EUR

A Museum Pass hivatalos weboldalán megnézheti, hogy melyik múzeumokba érvényesa kártya. Hivatalos weboldal.

TICKAIR TIPP:

Paris Pass – ha látványosságokra és tömegközlekedésre is érvényes Párizs kártyát szeretne

A Paris Pass egy elektronikus, plasztik Párizs kártya, amelynek köszönhetően soron kívül, ingyenesen tudunk belépni kb. 70 párizsi látnivalókhoz. A Panthéon, a Versailles-i kastély, a Notre-Dame, a Louvre mind-mind ingyenesen tekinthető meg ezzel a Párizs kártyával. A Paris Passal  a tömegközlekedési eszközöket is ingyenesen használhatja. Az 1-3. zónán belül (Párizs központja) ingyenesen használhatja a következőket: a párizsi metró, a RER hálózat, a buszok, villamosok, az SNCF Overland vonatok és a Montmartre Sikló. Ennek a Párizs kártyának a megvásárlásakor kap egy útikönyvet, amely tartalmazza Párizs nevezetességeit, nyitva tartási idejét és megközelítését.

Párizs kártya – Paris Pass jegyár:
Napok                          Felnőtt                    12 – 17 év között                       4 – 11 év között
– 2 napos                        129 EUR                     79 EUR                                 44 EUR
– 4 napos                        189 EUR                   105 EUR                                 55 EUR
– 6 napos                        229 EUR                   121 EUR                                 72 EUR

Párizs kártya, Paris Pass: Hivatalos weboldal és rendelés.

 

Megjegyzés: Bár a Párizs kártya megvételekor előnyként tüntetik fel a sorban állás nélküli belépést, azonban ez nem teljesen helyes. A jegy megvásárlásért valóban nem kell sorban állni, egyből mehet a kapukhoz. Azonban a biztonsági ellenőrzésen át kell esnie egy Párizs kártya tulajdonosnak is. Igazából ez a hosszú idő, nem a jegyekért való sorban állás. Versailles-nél, vagy épp a Louvre-nél akár másfél órás sorban állás is lehetséges a biztonsági ellenőrzés előtt. Ezért akár Párizs kártya tulajdonos, akár nem, figyeljen oda, hogy időbe érkezzen az attrakciókhoz.

A Paris Visite nevű Párizs kártya információkat a Párizs tömegközlekedés oldalunkon találja meg.

A megadott információk tájékoztató jellegűek. A pontos információkért, kérjük látogasson el a hivatalos weboldalakra.

Párizs látnivalók térképen

Itt minden fontos helyet megtalál!

 

Párizs városa káprázatos és lenyűgöző! Felmérések szerint aki egyszer ellátogatott oda, azoknak a turistáknak a 95 százaléka vissza vágyik a fények városába. Valóban! Fantasztikus város. Egyik előnye például az, hogy a látnivalóiról azt mondhatjuk, hogy egészen közel helyezkednek el egymáshoz. Bár némelyik messzebb található meg, gyalogosan szinte az összes bejárható. Tömegközlekedésre legfőképp az Eiffel-torony, a Sacré Coeur / Moulin Rouge, illetve természetesen a Párizs Disneyland és Versailles eléréséhez van szükség, ahogyan az a térképen is látszódik. Ezen a Google térképen igyekeztünk megjelölni minden lényeges nevezetességet. Ha rákattint a nyilakra, rögtön meglátja, hogy melyik látványosságot jelöltük meg. Nagyítással remek térképül szolgálhat a túra során. Egy Párizs városában még nem járt személynek biztosan komoly segítségül lesz ez a térkép.

 

Útikalauzaink felkeltették érdeklődésedet?
írj nekünk és elintézzük, hogy eljuss a legszebb helyekre a világon!
Rábukkantál arra a helyre, ahova leginkább húz a szíved? Okvetlenül részese szeretnél lenni a táj gyönyörű látványnak? Szeretnéd közelebbről is megismerni az ottani kultúrát? Mire vársz még? Kelj útra! Vedd fel velünk a kapcsolatot, Mi segítünk Neked abban, hogy gond nélkül eljuss a legszebb helyekre, legyen az bárhol a világon! Amennyiben a választott úticélod nem szerepel a listánkon, akkor se csüggedj! Írj Nekünk és Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Te mihamarabb útra kelhess!

Az ajánlatkéréshez elengedhetetlen, hogy a csillaggal* jelölt mezőket kitöltsd. A megfelelő helyre add meg Nekünk ez elérhetőségeidet (név, telefonszám, e-mail címe), majd röviden fogalmazd meg, hogy milyen szándékkal fordultál hozzánk!
Kérem a legjobb ajánlatot!


Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata