Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


Anglia fővárosa

Ki ne ismerné Londont? Ki nem látott volna még piros, emeletes autóbuszt, régi fekete taxit, vagy piros, londoni telefonfülkét? Kinek nem jutnak eszébe Londonról az egyenruhás, sisakos gárdisták? Ki ne hallott volna az évszázados hagyományokat őrző londoni pubokról, ahol egykor Shakespeare, vagy Churchill is megfordult?

Londont mindenki ismeri, és a város hangulata ma is olyan megbízhatóan ódon és brit, hogy megfelel valamennyi várakozásunknak.

 

A londoni kalauzban szeretnénk pontos leírást adni London látnivalóiról, a közlekedési hálózatról, valamint, hogy hogyan tudunk bejutni a leggyorsabban és legegyszerűbben a repülőterekről. Egy térképet is talál, ami összefoglalja a leírtakat. Jó böngészést kívánunk!


London látnivalók
London nevezetességei
London közlekedés
London repülőtér
A londoni fish and chips
London kártya
London térkép
Tickair - útikalauzok Tickair - utazási iroda

London látnivalók

 

Londoni kalauzunkban szeretnénk minden lényeges tudnivalót leírni Önnek, amire szüksége lehet az utazása során. A város nagyszerű attrakcióinak száma oly sok, hogy úgy éreztük az átláthatóság érdekében két oldalra, a London látnivalók valamint aLondon nevezetességei oldalra helyezzük el őket. A London látnivalók oldalon az általunk legfontosabbnak tartott látványosságokat írtuk le, a London nevezetességei oldalon pedig a lenyűgöző, ám talán az előbbinél kevésbé fontos londoni látnivalókról lesz szó. Természetesen ez minden egyes turistánál más és más, a mi mérlegelésünk is szubjektív volt. Azonban ha kevés napot tölt Anglia fővárosában, mi a következő londoni látnivalókat ajánljuk elsősorban a figyelmébe:

 

 

Westminster-palota, Big Ben

 

Az országház Westminster-palotaként is emlegetett, neogótikus épülete 287 méter hosszúságban húzódik a Temze partján, területe több mint 3 hektár, 11 udvara, 100 lépcsője és 1100 irodája van. A tűzvész után, az 1830-as években kezdték az építését, ami magában foglalja a régi Westminster Hallt, ami az épület legrégebbi része (1097), és a Szent István kápolna megmaradt részeit, köztük a kriptát. A régi palota is több súlyos tűzkárt szenvedett és ezt az épületet sem kímélte a 2. világháború. A brit parlament alsó- és felsőházra tagozódik (Houses of Parliament). Az utóbbit Lordok házának is nevezik. Az üléseket turisták is látogathatják. Az épület három tornya közül a legmagasabb a 120 méteres Viktória torony, legismertebb a Big Ben. Azért különösen fontos ez a hely London látnivalói közül, mert ez a torony Anglia egyik legmeghatározóbb jelképe, valamint a parlamentáris demokrácia szimbóluma. Érdemes megjegyezni itt egy apróságot. A Big Ben nem az óratorony, de nem is az óra beceneve. A torony másfél tonnás, hatalmas harangjáé, mely e nevet Sir Benjamin Hallról kapta.

 

– Felnőtt: 20 £
– 6-16 év között: 9 £
– 60 év felett, és érvényes diákigazolvány felmutatásával: 17 £

 

Eljutás:
– Jubilee, Circle és District vonal: Westminster megálló
– Northern vonal: Embankment megálló

 

 

Tower híd

 

A Tower Bridge az idők folyamán London szimbólumává vált, így az egyik legfontosabb látnivaló Londonban. A híd lábánál elhelyezkedő Towerről kapta a nevét, de történelmileg nincs kapcsolat közöttük. Felépítését csak azzal a feltétellel engedélyezték, ha harmonizál a Tower épületeivel. Ezt az építők olyan sikerrel oldották meg, hogy az 1894-ben átadott hidat mindenki öregebbnek gondolja koránál. Köszönhető ez annak, hogy gyönyörű gótikus tornyai és kapui a középkori szokást idézik, mikor is a hidakon házak és templomok épültek. A híd 244 méter hosszú.

 

A Tower híd érdekessége, hogy a két, egyenként 1000 tonnás csapóhídját fel lehet húzni, hogy nagyobb tengerjáró hajók is elférjenek alatta. A felnyitást harangszó jelzi. Ilyenkor csak a gépjárműforgalom áll le. A gyalogosok a két torony között feszülő rácsos gyaloghídon szabadon közlekedhetnek. Itt egyúttal lehetőségünk van megtekinteni egy kiállítást a híd történetéről, többek között egy multimédiás bemutató segítségével, azonban már pusztán a kilátás miatt is érdemes felmenni.

 

Nyitva tartás:
– Április – Szeptember: 10:00 – 18:30 (utolsó belépés: 17:30)
– Október – Március: 09:30 – 18:00 (utolsó belépés: 17:00)

 

Zárva: December 24-26 között

 

Jegyár:
– Felnőtt belépő: 9 £
– Kedvezményes belépő: 6.30 £ (60 év felettieknek és diákoknak diákigazolvánnyal)
– 5-15 év között: 3.90 £
– 5 éves kor alatt ingyenes

 

Eljutás:
– District és Circle Line vonal: Tower Hill megálló
– Jubilee és Northern vonal: London Bridge megálló

 

 

Londoni Tower

 

A londoni látnivalók közül a legrégebbi és a legnagyobb történelmi múlttal rendelkező épület a Londoni Tower. Volt királyi rezidencia, erőd, börtön, fegyvertár és pénzverde, sőt állatkert is. Ma múzeum és kincstár. Itt őrzik 1303 óta az angol koronázási ékszereket. Királyként először Hódító Vilmos lakott itt, utoljára pedig I. Jakab. Közvetlenül a Temze partjára épült. A belső várfal valamennyi tornyának neve van. Ezek a nevek önmagukban is beszédesek: véres torony, kova torony, íjász torony, kormányzó torony. A Tower története egybe forrt London és Anglia hosszú és izgalmas történetével, a római hódítástól, a normannokon át, a rózsák háborújáig.

 

A várfalakon belül két jelentős épület található: a fehér torony, mely egykor királyok lakhelye volt, és a laktanya melyben a kincstárat rendezték be. Korhű ruhába öltözött idegenvezetők élményszerű előadása segít eligazodni a múlt eseményei között. A királynő testőrségéből válogatott maroknyi alakulat és a gárdisták őrzik a kincstárat, ahol az uralkodó, ünnepi alkalmakkor viselt ékszereit tartják. A gyűjtemény tartalmazza Szent Edvárd és Viktória királynő koronáját, valamint az állami kardot, az országalmát, és a világ egyik legnagyobb gyémántját az 530 karátos, Afrika Csillagát magában foglaló jogart. Erzsébet királynő koronája, az Imperial State Crown 1937-ben az édesapja számára készült: 2868 gyémánt, 17 zafír, 11 smaragd és 5 rubin ékesíti. Számos uralkodó fordult meg itt: volt, aki koronázására indult innen, volt aki kivégzésére. Ma is látható az egykori vesztőhely, a múzeumban pedig a tőke és a bárd is megvan. a fegyverkiállítás mellett a királyok páncélruháit, sőt a királyi lovak életnagyságú bábuit is megcsodálhatjuk.

 

A királynő házának nevezett épületcsoport előtt is medvebőrkucsmás gárdisták strázsálnak, akárcsak a Buckingham Palota előtt. Itt is van őrségváltás, bár itt nem olyan látványos.

 

Nyitva tartás:
– Március – Október: 09:00-17:30. Vasárnap, és hétfőn: 10:00 – 17:30
– November – Február: 09:00-16:30. Vasárnap, és hétfőn: 10:00 – 16:30

 

Zárva: December 24-26. és Január 1.

 

Jegyár:
– Felnőtt belépő: 24.50 £
– Kedvezményes belépő: 18.70 £ (60 év felettieknek és diákoknak diákigazolvánnyal)
– 5- 16 év között: 11 £
– 5 éves kor alatt ingyenes

 

Eljutás:
– District és Circle Line vonal: Tower Hill megálló
– Jubilee és Northern vonal: London Bridge megálló

 

 

Buckingham Palota

 

A St. James’s Park és a királyi magánkert zöld területei között magasodik a királynő rezidenciája, a Buckingham Palota, mely építtetőjének nevét viseli. A herceg 1703-ban emeltette az épületet, melyet 60 évvel később családja eladott III. Györgynek. Igazi királyi palotává Viktória királynő tette. Talán ezért is áll az ő márványból készült emlékműve a palota előtti körtéren. Akár Albert herceg emlékművét, ezt is márványból és bronzból készült, illetve aranyozott szobrok díszítik. A kerítésen át jól lehet látni az őrségváltást, és más királyi eseményeket. A Buckingham Palota 1993-ban megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Ez azt jelenti, hogy kora ősszel, mikor a királyi család elutazik vakációzni, néhány hétig látogatható. Az épület 661 részéből 19 látogatható. A kastély előtti téren megtekinthetjük a látványos őrségváltást, májustól júliusig mindennap fél 12-kor, míg más hónapokban minden másnap, ugyanebben az időpontban. A hétvégi őrségváltások látványosabbak. A gárdisták a közeli Wellington kaszárnyából érkeznek, míg a lovas testőröknek el kell lovagolniuk a yorki herceg emlékoszlopa előtt. A királyi palota a világ egyik legismertebb épülete, fogadások, ebédek, vacsorák, és királyi kerti partik színhelye.

 

Jegyár:
– Felnőtt: 20.50 £
– Kedvezményes belépő: 18.80 £ (60 év felettieknek, és diákoknak)
– 5 – 17 év között: 11.80 £
– 5 éven aluliaknak ingyenes

 

Nyitva tartás: 09:45 – 18:30 között (utolsó belépés: 16:00)

 

Eljutás:
– Jubilee, Piccadilly és Victoria vonal: Green Park megálló
– Circle és District vonal: St. James’s Park megálló
– Victoria, District és Circle vonal: Victoria megálló

 

 

London Eye

 

A Millennium tiszteletére épült az egyik legújabb épület a London látnivalók közül, a London Eye. A látványát a helyieknek legalább olyan nehéz volt megszokni, mint annak idején a párizsiaknak az Eiffel tornyot. Ez volt a világ legnagyobb óriáskereke a maga 135 méterével, de 2006 májusában a kínai Nancsang Csillaga megelőzte. a London Eye 30 db, egyenként 25 főt befogadó légkondicionált üvegkapszulát emel a magasba. Egy út, a ki és beszállást is beleértve, fél óráig tart. A fényviszonyok miatt, inkább délelőtt érdemes felülni rá. Tiszta időben akár 40 km-re is elláthatunk. Az óriáskereket évente 3,5 millió ember látogatja, amivel Anglia legnépszerűbb turistalátványossága. Távcsövet, kamerát, fényképezőt érdemes magunkkal vinni. A panoráma lenyűgöző.

 

Jegyár:
– 16 év felettieknek: 23 £ (online vásárolva: 19.35 £)
– 60 év felettieknek: 20 £ (online: 16.65 £), Július és Augusztus hétvégéin nem vehető igénybe
– 4-15 év között: 17 £ (online: 13.95 £)
– 4 éven aluliak számára ingyenes

 

Nyitva tartás:
Szeptember – Március: 10:00 – 20:30
Április – Június: 10:00 – 21:00
Július – Augusztus: 10:00 – 21:30

 

Eljutás:
– Jubilee, Circle és District vonal: Westminster megálló (1-es kijárat: Westminster Pier)
– Jubilee, Northern, Bakerloo vonal: Waterloo megálló

 

 

Piccadilly Circus

 

London egyik legforgalmasabb közlekedési pontja, az ide látogatók kedvenc tere a Piccadilly Circus.

Innen indul a Soho szórakoztató negyed is, melynek épületei (mozik, színházak, mulatók) és azok zajai még éjjel is igen nagy hangzavart okoznak a közelből. A tér nemcsak a leghíresebb a London látnivalók közül, de talán a világ legismertebb látványosságai közé is tartozik, a minden fotón szereplő, 1910 óta itt álló neonreklámaival.

A tér közepén a szerelem istenének, Erosnak a szobra áll.

A tér alatt London legnagyobb metrómegállójában nézhetünk körül.

 

Eljutás: Piccadilly és Bakerloo vonal: Piccadilly megálló

 

 

Trafalgar tér

 

A Trafalgar Square a londoniak kedvenc tere, így nem véletlenül tettük a főbb London látnivalók körébe. A híres tengeri csatáról kapta a nevét. A 44 méter magas oszlop tetején a győztes Nelson admirális szobra áll, aki megakadályozta, hogy Napóleon flottája partra szálljon Angliában. A Trafalgar téren több hadvezér szobra törpül el a 4 hatalmas bronzoroszlán árnyékában. A tér földrajzilag is London középpontja, innen mérik az egyes városok távolságát. Velencéhez hasonlóan itt is szokás a galambok etetése. A szökőkutak víz permete különösen nyáron esik jól. De épp ily hangulatos a hófödte tér télen, amikor a karácsonyi és újévi ünnepségeket tartják itt. A National Gallery, azaz a Brit Nemzeti Galéria, a tér egész északi szélét elfoglalja. A korinthoszi oszlopokkal díszített kupolás épület a XIX. század derekától, a világ egyik legnagyobb képzőművészeti gyűjteményének otthona. A térnél három metró is rendelkezik megállóhellyel, így nagyon egyszerű eljutni oda.

 

Eljutás: Bakerloo, Jubilee, és Northern vonal: Charing Cross megálló

 

 

British Múzeum

 

A British Múzeumot, mely nevével ellentétben korántsem csak angol tárgyakat mutat be, 1753-ban létesítették. Ez volt a világ első nyilvános nemzeti múzeuma, melynek megtekintése ma is ingyenes. 1823-ban építettek egy ión oszlopos timpanonos palotát, de azóta is folyamatosan bővítik az épületet. Az udvar közepén emelkedik a kör alakú, kupolás könyvtár, ahol a nagy klasszikusok mellett olyan népszerű könyvek is találhatóak itt, mint Conan Doyle kéziratai. A British Múzeum számos rendkívüli kincs otthona, mégis legértékesebb talán az egyiptomi gyűjteménye. A mumifikált szent macskától, a gízai szfinx szakállán át, II. Ramszesz tébai gránitszobráig hihetetlenül gazdag leletanyag található itt. Leghíresebb mégis a rosette-i kő, mely i. e. 196-ból származik és a Nílus mentén találták 1799-ben. Egy rendelet szövege van rajta, hieroglifák, egyiptomi demotikus írással és görög fordításban. E három szöveg összevetésével oldotta meg egy francia régész a hieroglifák rejtélyét. Így vált a rosette-i kő az egyiptológia mérföldkövévé. Ugyancsak gazdag leletanyaggal is találkozhatunk a görög korból, de talán még érdekesebb az asszír korból származó leletanyagok. Érdemes egy egész napot szentelni a körbejárására.

 

Jegyár: A belépés ingyenes!

 

Nyitva tartás: 10:00 – 17:30. Péntekenként 20:30-ig

 

Zárva: December 24 – 26. és Január 1.

 

Eljutás:
– Central vonal: Holborn, Tottenham Court Road megálló
– Piccadilly vonal: Holborn, Russell Square megálló
– Northern vonal: Tottenham Court Road megálló

 

 

Madame Tussauds Panoptikum

 

Jellegzetes londoni látnivalók egyike Madame Tussaud Panoptikuma is. A francia hölgy XVI. Lajos udvarában élt, és a forradalom alatt lefejezett hírességekről készített viaszmásolatokat. Első londoni kiállítása 1835-ben nyílt meg. A viaszbábuk múzeuma azóta egyre gyarapodik politikusok, sportolók, zenészek és más hírességek élethű figuráival. A múzeum zónákra van felosztva így külön témákra épülnek fel a különböző termek. A Pitt-Jolie sztárpár, Will Smith-szel, Tom Cruise-zal és sok más színész társával egy teremben foglal helyet, míg a kultúrteremben találkozhatunk Einsteinnel vagy Newtonnal. A zene zónában a mai sztárokon kívül, mint például Justin Timberlake, Robbie Williams vagy Beyoncé, olyan legendás zenészeket is láthatunk, mint Jimi Hendrix, a Beatles vagy a halhatatlan örök kedvenc Freddie Mercury. Folyamatos bővüléssel a kiállító rendszeresen állít ki új embereket, lépést tartva ezzel az új sztárok érkezésével. Számíthatunk a hosszú sorokra, de érdemes várni.

 

Jegyár:
– Felnőtt: 33 £
– 4-13 év között: 28 £

 

Nyitva tartás: Változó, a hivatalos oldalon megtalálja

 

Eljutás: Bakerloo, Circle, Jubilee, Metropolitan és Hammersmith & City vonal: Baker Street megálló

London nevezetességei

London látnivalók oldalon bemutattuk az általunk legfontosabbnak vélt London nevezetességeit. Természetesen ez a rangsorolás szubjektív, nem szeretnénk törvényt felállítani, hogy melyik londoni nevezetességeket kötelező megnézni. Azonban a Tickair Ügynökség úgy véli, hogy a most következő London nevezetességeit csak a korábban említett látványosságok után tekintse meg. Ebből a két oldalból is látni fogja, hogy mennyi fantasztikus látványossággal vár minket Anglia.

 

 

Sherlock Holmes Múzeum

 

Minden idők legnagyobb mesterdetektívjének, Sherlock Holmesnak a figuráját egy angol orvos, Sir Arthur Conan Doyle teremtette meg, miután praxisa rosszul ment és unatkozott rendelőjében. A mesterdetektív olyannyira népszerű lett, hogy nagyon sok színdarab, képregény és még napjainkban is újabb és újabb film feldolgozások követik egymást. A legújabb Sherlock Holmes Guy Ritchie nevéhez köthető, aki Robert Downey Jr. személyében egy teljesen más típusú karaktert adott az éles eszű nyomozónak. Érdekesség, hogy az egyik regényben Sherlock Holmes, Moriarty professzorral való küzdelme során lezuhan egy vízesésbe (ahogyan a legújabb, Árnyjáték alcímet viselő filmben is láthatjuk) és meghal. A londoniaknál azonban ez akkora felháborodást keltett, hogy Doyle „feltámasztotta” a következő művében, mondván, hogy átélte a zuhanást. Kevés fantázia szülte hős kapott múzeumot világszerte. A Sherlock Holmes Múzeum ezek egyike, a jól ismert címen, Baker Street 221/b. Mivel olyan jellegzetesen angol, felkerült a szinte kötelező jellegű londoni nevezetességek listára. A múzeumban korabeli tárgyak és viaszfigurák idézik az akkori kort, míg a földszinten egy ajándékboltot találunk.

 

Zárva: Karácsonykor

 

Jegyár:
– Felnőtt belépő: 15 £
– Kedvezményes belépő: 10 £ (16 év alatt)

 

Eljutás:
– Bakerloo, Circle, Jubilee, Metropolitan és Hammersmith & City vonal: Baker Street megálló

 

London nevezetességek: A Sherlock Holmes Múzeum hivatalos weboldala

 

 

Hyde Park

 

London legnagyobb területű, és talán legszebb zöld területe, a Kensington Parkkal egybefüggő Hyde Park. A Kensington Park déli részén, a Royal Albert Hallal szemben magasodik Albert herceg emlékműve. A talapzat sarkainak négy szoborcsoportja Európa, Ázsia, Amerika és Afrika népeit jeleníti meg. Feljebb a boltíves pavilonban Albert herceg aranyszobra ül, kezében az 1851-es londoni világkiállítás katalógusával. A hozzávetőleg 250 hektáros Hyde Park valamikor királyi vadaskert volt, de tartottak itt lóversenyeket, kivégzéseket, álarcosbálokat és párbajokat.
A Serpentine nevű mesterséges tavat a Temze táplálja. A tóban horgászni, csónakázni és fürdeni is lehet, a tó körül pedig sportolni és piknikezni, vagy csak üldögélni és élvezni a jó levegőt, a csöndet a nagyváros szívében. A Hyde Park kapuja a Marble Arch. Eredetileg a Buckingham Palotával szemben álló diadalív volt, mivel azonban szűknek és alacsonynak bizonyult a királyi hintók számára, ezért Viktória királynő áthelyeztette a kivégzések terére.

 

Eljutás:
– District és Circle vonal: High Street Kensington megálló
– Central vonal: Marble Arch megálló
– Piccadilly vonal: Hyde Park Corner megálló

 

 

Westminster Apátság

 

A Westminster Abbey építészetileg és történelmileg az egyik legjelentősebb londoni nevezetesség. Ez volt a legtöbb angol uralkodó koronázási és temetkezési helye. Itt őrzik az 1300 körül faragott koronázási széket és a Scone követ, mely a skót függetlenség jelképe. Számos királyi sír mellett jutott hely a költőknek is. Itt van eltemetve a Canterburyi mesék hallhatatlan szerzője Geoffrey Chaucer, valamint Browning, Tennyson, T. S. Eliot és Lord Byron. A székesegyház mellet szinte eltörpül a Szent Margit templom, noha csak mérete kisebb, jelentősége nem. 1189-ben alapították, itt tartotta esküvőjét Milton, majd évszázadokkal később Churchill.

 

Jegyár:
– Felnőtt: 20 £
– Diákoknak (érvényes igazolvány felmutatásával) és 60 éven felülieknek: 17 £
– 6-16 év között: 9 £
– 5 éven aluliaknak ingyenes

 

Nyitva tartás: Változó, itt megtekinthető

 

Eljutás: Jubilee, Circle és District vonal: Westminster megálló

 

 

Szent Pál Székesegyház

 

Nemcsak egyszerű nevezetesség Londonban, hanem vallástörténeti szempontból egész Európában meghatározó épület a Szent Pál Székesegyház, melynek 1675-ben kezdődött meg az építése és 1710-ig tartott. A hatalmas kupolája 31 méter átmérőjű, ezzel a Szent Péter Bazilika után a második legnagyobb a világon. Nemcsak a kupola, az egész épület jelentősen hasonlít a római bazilikára. Akkor érezzük meg igazán mekkora épületről van szó, ha belépünk a belső térbe. A katedrálisban található körfolyosó neve az ismert Suttogó folyosó. Nem nehéz kitalálni, hogy miért: bármilyen halkan igyekszünk is mondani valamit a mellettünk állónak, azt még a másik oldalon is jól érthetően hallják. A Szent Pál Székesegyház nemzeti kegyhely, akárcsak a Westminster apátság. Számos művész és jó néhány hadvezér nyugszik itt, többek között Nelson és Wellington. A XIX. században olyan tökéletes bűntény történt a Székesegyházban, melyre azóta sem találtak magyarázatot. Kifosztották Szent Pál kincsestárát, melyet nyolc ajtón keresztül lehet csak elérni. Másnap a nyomozók a kifosztott kincstár valamennyi ajtaját zárva találták. Ez aztán a Sherlock Holmesnak való eset.

 

Jegyár:
– Felnőtt: 18 £
– Kedvezményes belépő: 16 £ (60 év felettieknek és diákoknak diákigazolvánnyal)
– 6-18 év között: 8 £

 

Nyitva tartás: 08:30 – 16:00

 

Eljutás: Central vonal: St. Paul’s megálló

 

 

Soho, Oxford Street, Chinatown

A Soho, a Piccadillytől nem messze elterülő városrész. Egykor vadászterület volt. A lakatlan vidéken előszeretettel telepedtek le a különböző menekültek. Laktak itt franciák, aztán olasz és lengyel zsidók települtek ide, majd olasz és görög üldözöttek. Laktak itt emigráns forradalmárok, mint Jean-Paul Marat és Marx Károly, művészek, mint Shelley és Mozart, életművészek, mint Casanova. Számos szórakozóhely, kocsma, night club, mozi és lokál található itt. A londoniak a pubokban minden este leöblítik a munkát. A hangulat kitűnő, messze a feszes, brit stílustól. Itt alakult ki a nem túl nagy, de annál érdekesebb kínai negyed. A Soho az a hely, ahol minden külföldi úgy érzi, megismerte az igazi Londont. Nem messze található Európa legforgalmasabb bevásárló utcája, az Oxford Street. Ha szeretnénk valamit vásárolni, a több mint 300 üzlet egyikében biztosan megtaláljuk. A nagy bevásárló központtól a kis üzletig, a méreg drágától az olcsóig, mindenféle boltba bemehetünk. A karácsonyi kivilágításban gyönyörű végigsétálni ezen a fantasztikus úton.

 

Eljutás:
– Victoria, Bakerloo és Central vonal: Oxford Circus megálló
– Northern és Central vonal: Tottenham Court Road megálló
– Bakerloo és Piccadilly vonal: Piccadilly Circus megálló
– Northern és Piccadilly vonal: Leicester Square megálló

 

 

Globe Színház

 

Az első, fából épült Globe 1613-ban égett le. Utódját egy év alatt építették fel, azonban az angol kormány, mint az összes akkori szórakozóhelyet, 30 évvel később bezáratta, majd lebontották. Ennek mintájára épült fel a jelenlegi, korabeli anyagokat használó színház, mely 1995-ben nyílt meg. Múzeuma a 17. századi színházi életet tárja elénk metszetek és makettek segítségével. Megismertet Shakespeare, Ben Jonson, Marlowe és kortársaik életével. A színház teraszáról hosszan elnézhetjük London nevezetességeit, a Temzét és a Temze part forgalmát is.

 

Jegyár:
– Felnőtt: 15 £
– 60 év felett: 13.50 £
– Diák (érvényes diákigazolvánnyal): 12.50 £
– Gyermek (5-15 év között): 9 £
– 5 éves kor alatt: Ingyenes

 

Nyitva tartás: a túrák fél óránként indulnak

 

Kiállítás: Minden nap: 09:00 – 17:30

 

Globe Színház Túra: 09:30 – 17:00 (a túrák fél óránként indulnak)

 

Zárva: Matiné idején, Karácsonykor

 

Eljutás: Jubilee és Northern vonal: London Bridge megálló

 

London nevezetességei: Globe színház hivatalos weboldala

 

 

Golden Hinde

 

A Pickfords Wharf régebben egy elhanyagolt dokk volt. A teaház terasza melletti dokkban azonban egy szép régi vitorlást, az 1577-ből származó Golden Hinde nevű hajót állították ki, komoly restaurálás után. Ez nem csak egy egyszerű középkori nevezetesség Londonban. Ugyanis Sir Francis Drake ezzel a hajóval kerülte meg másodszor a Földet! Valamint I. Erzsébet ennek a hajónak a fedélzetén ütötte őt lovaggá. Lehetőségünk van belépni a fedélzetre is. A hajót rendezvények céljára is bérbe adják!

 

Jegyár:
– Felnőtt: 7 £
– Kedvezményes belépő: 5 £ (4 – 16 év között)

 

Nyitva tartás: 10:00 – 17:30

 

Zárva: előre lefoglalt rendezvények idején

 

Eljutás: Jubilee és Northern vonal: London Bridge megálló

 

Golden Hinde hivatalos weboldal – Londoni nevezetességek

 

 

Tate Modern

 

Ez az érdekes épület London Pompidou központja. Természetesen a brit hűvösségre jellemző, hogy sokkal visszafogottabb, mint francia társa, azonban ez is egy modern művészeti múzeum. Az épület eredetileg egy erőműnek adott otthont, azonban az 30 évvel ezelőtt leállt. A millenniumi évben nyitották meg a helyiek és az idegenek nagy nagy örömére. A harmadik és ötödik emelet az állandó gyűjteményeknek ad helyet, az időszaki tárlatok pedig a második és negyedik emeleten tekinthetők meg. Olyan nagyszerű művészek munkáit láthatja itt, mint Francis Bacon, Salvador Dali, Pablo Picasso, vagy éppen Claude Monet.

 

Jegyár: Ingyenes!

 

Nyitva tartás:
– Vasárnap – Csütörtök: 10:00 – 18:00
– Péntek, szombat: 10:00 – 22:00

 

Zárva: December 24 – 26.

 

Eljutás:
– Jubilee vonal: Southwark megálló
– District és Circle vonal: Blackfriars megálló

London közlekedés

 

A londoni közlekedést kissé megnehezíti a város zónákra bontása, valamint a sokféle jegy. A hagyományos metrójegy 2012-ben 4,30 £-ba került. A busz, és villamosjegy pedig 2,30 £. De ha több zónán utazunk keresztül, akkor az ár emelkedik. Sajnos gyűjtőjegy nincs, olcsóbb buszozás Oyster Carddal, vagy buszbérlettel lehetséges. Egy metrójeggyel korlátlan az átszállások száma, azonban a buszjeggyel nem.

 

11 éven aluliaknak ingyenes a tömegközlekedés (a metró, és vasutak esetében ehhez felnőtt kíséret szükséges), 11-15 évesek pedig fél áron vehetnek napi Travelcard-ot, valamint készpénzes (nem Oysteres) jegyeket. 1 napnál hosszabb idejű, félárú Travelcard-hoz, illetve Oysteres félárú vonaljegyhez viszont csak Oyster Photocard birtokában juthatnak a 11-15 évesek.

 

A londoni metrótérkép zónákra bontva

 

Jegyár: A londoni tömegközlekedés hivatalos weboldalán az összes típusú jegyárat megtalálja!

 

Tickair tipp: Oyster Card és Travelcard

 

Oyster Card vásárlásával tudunk a legkedvezményesebben tömegközlekedni. A kártyának köszönhetően a metrójegy pl. 4.80 £ helyett 2.30 £ (maximális napi limit 6.4 £, tehát ennél több semmiképpen sem kerül a kártyáról levonásra, még ha több mint 4 utazásra is használjuk), a buszjegy pedig 1.50 £ (maximális napi limit 4.40 £).

 

Oyster Card a legtöbb metróállomáson vásárolható, és külön árusító helyek is vannak. Fontos, hogy az Oyster Cardot nem csak felszálláskor, hanem akkor is érvényesíteni kell, ha elhagyjuk a metró területét. Ennek hiányában kártyánk a maximális díjjal lesz megterhelve. Az Oyster Cardra Travelcard is tölthető.

 

Az Oyster Card 5 £-os díját, és a rá feltöltött összegből esetlegesen fel nem használt pénzt a visszaváltásnál visszatérítik.

 

Ha Travelcardot vásárolunk, akkor a metró, busz, villamos és egyéb londoni vasutak is ingyenesen használhatóak lesznek (kivéve a Heathrow Express, Gatwick Express). Vásárolni tudunk napi, heti, havi, és éves Travelcard-ot. Ezek a kártyák különböző zónákra szólnak és csak abban a zónában érvényesek.

 

7 napos, és havi Travelcardot kizárólag Oyster Cardra lehet tölteni, napi Travelcard ugyanakkor Oyster Card hiányában is vásárolható. Kivétel még a papíralapú Travelcard, amely vasútállomásokon vásárolható, és birtoklásával egyet fizet, kettőt kap kedvezményeket biztosít számos londoni látnivalóhoz.

 

A Travelcardok ára attól függ, hogy melyik zónára vesszük. Egészen a 9-es zónáig bezárólag lehet Travelcardokat vásárolni. A főbb londoni látnivalók megtekintéséhez általában elég 1-2-es zónára szólót beszerezni. Fontos információ, hogy a buszok esetében nincs zónás felosztás! Tehát ha csak 1-2-es zónára szóló Travelcardot veszünk is, azzal akár az 5-ös zónában is buszozhatunk. Egy 7 napos Travelcard az 1-es zónába 32.10 £.

 

Off-Peak Travelcard-ot csak akkor vegyünk, ha hétköznap csak 09:30 után szándékozunk utazni. Szombaton, vasárnap, és ünnepnapokon egész nap érvényes. Csak napi létezik az Off-Peak Travelcard-ból.

 

Jegyár: A londoni tömegközlekedés hivatalos weboldalán az összes típusú jegyárat megtalálja!

London repülőtér

Bármelyik repülőtérről könnyen be tudunk jutni a londoni városközpontba busszal, vonattal, taxival, vagy a légitársaságok transzfer járataival. London repülőterei messze találhatóak a várostól, ezért fontos áttekinteni a lehetőségeket.

 

1. London repülőtér: Luton

 

Távolság London központjától: 50 km

 

Vonat

A Luton Airport parkway vasútállomásra ingyenesen tudunk eljutni a repülőtérről, buszok segítségével. Onnan a Thameslink vasúttársaság vonatával tudunk eljutni a King’s Cross állomásra. Vonatjegy itt foglalható, a vasútállomáson is megvásárolható, és természetesen irodánk is készséggel áll rendelkezésére a tickair@tickair.hu alatt.

 

Jegyár: 14 £

 

Menetidő: kb. 35-40 perc

 

 

Busz

 

Green Line 757-es járat indul a Victoria felé és a következő megállókat érinti: Brent Cross, Finchley Road Station, Baker Street /metró/, Marble arch /metró/. A másik lehetőség az Easybus.

 

Jegyár: 15 £, de online foglalva akár 2 £-ért is lehet jegyet venni.

 

Menetidő: 65 perc

 

 

Taxi

 

A dugók miatt érdemes érdeklődni a menetidőről. Magán taxival és jelzés nélküli taxival lehetőség szerint ne utazzunk.

 

Jegyár: kb. 60 £-tól

 

Menetidő: min. 60 perc

 

 

2. London repülőtér: Heathrow

 

Távolság London központjától: 25 km

 

Vonat

 

Heathrow Express-el tudunk a leggyorsabban bejutni a városba. Mindegyik terminálnál megáll a vonat, ami a belvárosi Paddington állomásig közlekedik reggel 5 óra és éjjel fél 12 között.

 

Jegyár: 21.5 £, oda-vissza 35 £

 

Menetidő: kb. 15-20 perc

 

Jegyek itt foglalhatók: www.heathrowexpress.com

 

 

Metró

 

Piccadilly line (kék jelzésű metró) közlekedik a város és a repülőtér között. 05:00 és 23:45 között 5 percenként közlekedik (vasárnaponként 5.50 és 22.50 között).

 

Jegyár: 5.7 £

 

Menetidő: kb. 50 perc

 

 

Busz

 

National Expressz járatai a Victoria buszpályaudvarra, London egyik központi pályaudvarára futnak be, ahol kedvezőek a csatlakozási lehetőségek.

 

Jegyár: 6 £

 

Menetidő: kb. 60 perc

 

 

Taxi

 

A terminál előtt a népszerű fekete taxik várják az utasokat. A menetidőt előre kérdezzük meg, nehogy nagy dugóba keveredjünk. Magán taxival és jelzés nélküli taxival lehetőség szerint ne utazzunk.

 

Jegyár: 45-50 £-tól

 

Menetidő: min. 35 perc

 

 

3. London repülőtér: Gatwick

 

Távolság London központjától: 48 km

 

Vonat

 

Csúcsidőben 15 percenként indulnak Gatwick Expressvonatok a reptérről a Victoria állomásig, éjszaka óránként. Jó választás a beutazáshoz.

 

Jegyár: 19.90 £, gyerekeknek: 9.95 £, de online olcsóbban lehet hozzájutni.

 

Menetidő: kb. 30 perc

 

 

Busz

 

National Express óránként közlekedik. A South Terminalról indul. A busz a Victoria buszpályaudvarra érkezik, ahol át tudunk szállni metróra a belvárosi közlekedéshez.

 

Jegyár: 10 £

 

Menetidő: 1 óra 45 perc

 

Az easybus-szal a North Terminal-tól tudunk utazni. A végállomás a Fulham Broadway.

 

Jegyár: 6-7 £

 

Menetidő: 1 óra 25 perc (20 perces járatsűrűség)

 

 

Taxi

 

A terminál előtt a népszerű fekete taxik várják az utasokat. A menetidőről érdemes előre tájékozódni az aktuális forgalom függvényében. Magán taxival és jelzés nélküli taxival lehetőség szerint ne utazzunk.

 

Jegyár: 60 £-tól

 

Menetidő: min. 60 perc

 

 

4. London repülőtér: Stansted

 

Távolság London központjától: 60 km

 

Vonat

 

Stansted Express-szel lehet a leggyorsabban eljutni Londonba. A vonat reggel 6 órától 23.59-ig közlekedik. Csúcsidőben 15 percenként (hétfőtől péntekig reggel 8 és délután 5 között), azon kívül pedig 30 percenként indul, végállomása a Liverpool Street Station, London látnivalóitól nem messze.

 

Jegyár: 21.50 £, gyerekeknek: 10.75 £

 

Menetidő: kb. 45 perc

 

 

Busz

 

A London-Stansted repülőtérről, az easybus transzferbuszaival lehet London központjába jutni, online foglalva 2, a buszon vásárolva 10 £-ért. A buszok a Baker Street-re érkeznek. A másik lehetőség a National Express, de ez a legtöbbször drágább megoldásnak számít.

 

Jegyár: 2-10 £

 

Menetidő: kb. 90 perc

 

 

Taxi

 

A terminál előtt a népszerű fekete taxik várják az utasokat. A menetidőt előre kérdezzük meg, nehogy nagy dugóba keveredjünk. Magán taxival és jelzés nélküli taxival lehetőség szerint ne utazzunk.

 

Jegyár: 60 £-tól

 

Menetidő: min. 70 perc

Gasztronómia: a londoni fish and chips

 

London látnivalói között nem felejthetjük el Anglia legismertebb ételeit. Közéjük tartozik a beef steak (sült marhahús), amit általában vasárnap fogyasztanak. A sült húst sült burgonyával, zöldségekkel és egy olyan mártással tálalják, amit húsléből, húslevesből készítenek és liszttel sűrítenek be.

 

Anglia legnépszerűbb gyors étele minden bizonnyal a „fish and chips”, ami sült halat jelent hasábburgonyával. Az első fish and chips boltok a 19. században jelentek meg, akkoriban még ezt az ételt újságpapírból fogyasztották az emberek. A halat általában tőkehalból vagy lepényhalból készítik, amit megforgatnak lisztből, tojásból és vízből álló tésztában, majd megsütik. A halat forró zsírban sült hasábburgonyával tálalják.

 

Tickair tipp:

 

Londonban a legjobb fish and chips-et a Rock & Sole Plaice-ben kapjuk! Ez a hely London legrégebbi fish and chips boltja, 1871 óta működik.

 

Cím:
47 Endell Street
Covent Garden
London

 

Nyitva tartás:
Hétfő – Szombat: 11:30 – 23:30
Vasárnap: 12:00 – 22:00

 

Eljutás: Metró: Covent Garden, Holborn

London kártya

London Pass

 

A London Pass egyfajta turista bérlet London legérdekesebb nevezetességihez. Igazán kedvezményes áron nyújt ingyenes belépést sok-sok látnivaló esetén. A kártyával 57 turista látványosságot lehet ingyen megtekinteni.

 

Lista a megtekinthető londoni látnivalókról.

 

A London Pass hivatalos weboldala.

 

Jegyár:
– 1 napos felnőtt: 55 £
– 1 napos gyerek (5 – 15 év): 37 £

 

Létezik még 2, 3 és 6 napos London Pass is. Az árakat itt nézheti meg, valamint meg is vásárolhatja a kártyát.

 

London Pass + Travelcard

 

Kedvezményes belépés London látnivalóihoz + Kártya a tömegközlekedési eszközök használatához az 1-6 zónában (magában foglalja a Heathrow- és a City Airport repülőterekhez az összeköttetést). A kártya érvényessége alatt ingyen és kötöttségek nélkül utazhatunk a drága londoni tömegközlekedésen, ezáltal teljesen leegyszerűsítve a zónák és jegyárak közti eligazodást.

 

Jegyár:
– 1 napos felnőtt: 68 £
– 1 napos gyerek (5- 15 év): 43 £

 

Létezik még 2, 3 és 6 napos London Pass with Travel is. Az árakat itt nézheti meg, valamint meg is vásárolhatja a kártyát.

London térkép

 

Szeretnénk Önnek részletes tájékoztatást adni minden lehetséges látnivalóiról és a számos londoni repülőtérről a bejutás elősegítése érdekében. Ezért egy London térképet állítottunk össze.

A repülőterek, London nevezetességei, fantasztikus londoni fish and chips éttermek is találhatóak a térképen. A kék nyilakra kattintva megtudhatja, éppen melyik aktuális helyet jelöltük be Önnek. Nagyítással és kicsinyítéssel megtalálja az összes helymegjelölést. Remek térképül szolgálhat a túra során.


Útikalauzaink felkeltették érdeklődésedet?
írj nekünk és elintézzük, hogy eljuss a legszebb helyekre a világon!
Rábukkantál arra a helyre, ahova leginkább húz a szíved? Okvetlenül részese szeretnél lenni a táj gyönyörű látványnak? Szeretnéd közelebbről is megismerni az ottani kultúrát? Mire vársz még? Kelj útra! Vedd fel velünk a kapcsolatot, Mi segítünk Neked abban, hogy gond nélkül eljuss a legszebb helyekre, legyen az bárhol a világon! Amennyiben a választott úticélod nem szerepel a listánkon, akkor se csüggedj! Írj Nekünk és Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Te mihamarabb útra kelhess!

Az ajánlatkéréshez elengedhetetlen, hogy a csillaggal* jelölt mezőket kitöltsd. A megfelelő helyre add meg Nekünk ez elérhetőségeidet (név, telefonszám, e-mail címe), majd röviden fogalmazd meg, hogy milyen szándékkal fordultál hozzánk!
Kérem a legjobb ajánlatot!


Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata