Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


A Legoland hazája

Billund város Dánia nyugati részén található, a jütlandi félszigeten. Jütland Dánia egyetlen része, amely nem sziget, így Németország északi részének egy darabja is erre a félszigetre esik. 2013-as adatok szerint Billund kisvárosának lakossága 6155 fő. Ennek ellenére itt található Dánia második legnagyobb repülőtere, amely például az Sun Air of Scandinavia központja, valamint a KLM, a Finnair, fapados légitársaságok és különböző charter járatok fontos desztinációja. 2011-ben 2,7 millió utasa volt a billundi repülőtérnek. Koppenhága után ez a kisváros mondhatja el magáról, hogy az elmúlt néhány évben a turisták száma növekvő pályán maradt. Vajon miért?

 

Billund egy tipikusan olyan város, amely egy vállalatnak köszönheti sikerét. Itt található ugyanis a LEGO cégcsoport központi hivatala, valamint egy LEGO gyár is, amely a vállalati termelés kilencven százalékát teszi ki! A LEGO-nak köszönhető tehát a város virágzása. Többek között a repülőtér is az ő érdemük, hiszen a Billund Airport kezdetben a LEGO tulajdona volt, ők építtették 1964-ben, de ma már tőlük függetlenül működik. Nem sokkal a reptér felépítése után egy újabb nagyszabású épület együttest adtak át: 1968-ban ugyanis megnyílt a világ első LEGOLAND-je, melynek neve LEGOLAND BILLUND. Nem is meglepő tehát, hogy Dánia apró városa közkedvelt turista célpont, különösen a gyermekes családoknak.

 

De nem csak a LEGOLAND miatt érdemes ide ellátogatni! A Lalandia nevű vízi élménypark, egy gyönyörű állatkert, valamint a nagyszerű hangulatú város is várja az ide látogatókat. Arról nem is beszélve, hogy a várostól 50 km-re már a tengerparton pihenhet. Jütland is megannyi attrakcióval kecsegtet: gyönyörű fjordok, korabeli kalózhajók, középkori várak, valamint “Jütland fővárosának”, Aarhusnak a rengeteg látnivalója és programja várja Önt!

 


Legoland Dánia
Billund látnivalók
Billund közlekedés
Éttermek, kávézók
Tickair - útikalauzok Tickair - utazási iroda

Legoland Dánia

Legoland

 

Dánia Legolandje, a LEGOLAND BILLUND (vagy Legoland Dánia) 1968. június 7-én nyitotta meg kapuit. A park a LEGO gyár, illetve a billundi repülőtér mellett helyezkedik el. 2011-ben a park látogatottsága közel két millió fő volt, a megnyitása óta pedig több mint ötven millióan léptek be a LEGO káprázatos birodalmába. Ezekkel az adatokkal LEGOLAND a legnagyobb Koppenhágán kívüli dán turista attrakció. A belépő ebben az élményparkban sem olcsó, azonban az egész család egy életre szóló élménnyel gazdagodik, ha ellátogat ide. Belépés után minden játék használata ingyenes. A parkban gyakran tartanak koncerteket, illetve tematikus napokat! Star Wars hétvége, Western napok, Ferrari nap, illetve tűzijáték show várja a kedves érdeklődőket! Azt is hozzá kell tennünk, hogy ilyenkor többen látogatják a parkot, tehát ha szeretné elkerülni a tömeget, javasoljuk, hogy ne ezen a napokon látogasson a LEGOLAND BILLUND parkba! Kicsiknek és nagyoknak egyaránt fantasztikus szórakozás lesz megcsodálni a több mint 50 millió LEGO kocka mesteri elhelyezését!

 

Jegyár:
– 3 év alatt: Ingyenes
– 3 év felett: 395 Dán korona

 

Nyitva tartás (2019-ben):
– március 30. – november 3.
– a park nyitása: 10:00
– zárás: változó, 17:00-tól 20:00-ig, időszaktól függően
Nyitva tartás, napokra lebontva

 

A LEGOLAND DÁNIA TEMATIKUS FELÉPÍTÉSE

 

Miniland

 

Miniland a park szívében található. Itt 1:20 méretarányban tekinthetjük meg a Dánia és egyéb városok LEGO kockákból épült híres tájait és látnivalóit! Dániából a billundi repülőtér, a Amalienborgi kastély, vagy a fiktív falu, Lilleby tájait is megcsodálhatjuk, Nem is beszélve a nagyvilág csodáiról: a norvég Bergen, Kennedy Űrállomás, Szabadság-szobor, Mount Rushmore, a Csillagok Háborúja világa, valamint az Acropolis mind-mind megépült Mini Landben. Lehet ezt még fokozni? Igen! A tökéletes kilátás érdekében a Lego Top nevű kilátóból rálátunk ezekre a remek épületekre, melyek nagyjából 25 millió LEGO kockából lettek kirakva.

 

 

Adventure Land – Kalandország

 

Nagyon izgalmas attrakciókat találhat itt is. Az egyik legjobb hullámvasút, az X-treme Racerst, valamint a Jungle Racerst is ide helyezték, amelyekre felülve biztosan nagy kalandokban lesz része. Bepillanthat az egyiptomi életbe is: a Fáraók völgye, múmia játékok és egyéb vízi csaták várják a családokat! Ezen kívül két ajándék bolt és két étterem is itt kapott helyet.

 

 

Imagination Zone – Képzelet világa

 

Legoland következő állomása a képzelet világa. Itt egy Lego stúdió található, amelyben egy 600 férőhelyes 4D-s mozi található. Nagyszerű animációkat láthat a képernyőn, fantasztikus effektekkel egy hatalmas vásznon! Egy Akvárium is található itt, ahol több mint 800 tengeri élőlény úszkál LEGO figurák és építmények között.

 

 

LEGORADO

Nem kell túl nagy kreativitás ahhoz, hogy kitaláljuk, ez a park western része. Itt kipróbálhatja a Lego Kenut, aranyat szitálhat és nagyszerű country zenét hallgathat a LEGOLDMINE nevű bányában, valamint felülhet LEGOLAND legrégebbi hullámvasútjára, a Timber Ride-ra. Egy indián faluba is bepillanthat, ahol a törzsfőnök, Chief Longears már várja Önt! LEGORADO fantasztikus! A programon kívül a mesterien berendezett táj is biztosan ámulatba fogja ejteni!

 

 

Pirate Land – Kalózok földje

 

Fantasztikusan kitalált területe ez is a dániai LEGOLAND-nek. Kalózokkal hajókázhat, remek vízi csatákat folytathat gyermekeivel, kipróbálhatja a hullámtörőt. Családosoknak, fiatalabb gyermekeknek különösen ajánljuk ezt a területet!

 

 

Duplo Land

 

Duplo Land a fiatal gyerekek számára lett kitalálva. Attrakciók és túrák várják a fiatalokat, hogy elmerüljenek a LEGO DUPLO világában. A Duplo játszóház 2-6 éveseknek készült, mely úgy lett kialakítva, mint egy mini város, hogy a gyerekek nagyon jól érezhessék magukat. Építhetnek LEGO kockákból, valamint vezethetnek játékautót és játékrepülőt is, de csúszdákat, lépcsőket és interaktív szerepjátékokat is találhatunk itt. A Duplo vonat teljesen úgy néz ki, mint ha Duplo kockákból épült volna. A Duplo autóvezetői iskolában 2-6 évesek tesztelhetik vezetői képességeiket.

 

 

Lego City

 

Nyerd meg a versenyt és legyél te a leggyorsabb tűzoltó egész LEGOLAND-ben!

 

 

Knight’s Kingdom – Lovagok Királysága

 

A Dragon coaster nevű hullámvasút egy középkori várban épült fel. A hullámvasút jelenetekkel indul, amelyben középkori LEGO figurák és egy hatalmas sárkány is megfigyelhető. A Viking’s River Splash egy olyan túra, amelyben Viking témájú jelenteket láthat, közben pedig rengeteg vizes meglepetés éri. Egy dolgot garantálunk: unatkozni senki sem fog! A végén képek is készülnek, amelyeket megvásárolhat! Utána pedig egyen egy Castle burgert, vagy egy remek barbecue-t!

 

 

Polar Land – A Legoland Dánia legújabb világa

 

A dániai LEGOLAND egyik legmodernebb területe, hiszen 2012-ben nyílt meg. Az északi és déli sark hideg világát viszi közel Önhöz! Lélegzet elállító a Penguin bay, ahol az aranyos és gyönyörű pingvinek életét csodálhatjuk meg. Emellett pedig a park legújabb hullámvasútja, a Polar X-plorer!

 

 

A LEGO ÉS A LEGOLAND TÖRTÉNETE

 

Kezdetek

 

A történet 1916-ben kezdődött, amikor egy bizonyos Ole Kirk Christiansen megvásárolt egy 1895 óta működő billundi bútor gyártó céget, Sok éven át jól működő vállalkozás volt az övé. Ám 1932-ben rosszra fordultak a viszonyok és Olénak el kellett bocsátania az embereit. Profi asztalos mester lévén egyik nap meglepte négy gyermekét egy fából készült játék kacsával. Ezután támadt az az ötlete, hogy fából fog játékokat készíteni. Az asztalos munka során megmaradt faanyag tökéletes alapanyagként szolgáltak.

 

Szépen lassan elterjedt a hír, hogy egy billundi vállalkozó gyártja a legjobb minőségű játékokat. Bár két év alatt sok játékot eladott, mégsem fogytak úgy a fa tárgyak, mint ahogy szerezze volna. Ole Kirk Christiansen arra gondolt a cégnek talán kellene egy jó név. Egy rövid szót akart ami azt sugallja, hogy játsszt egy jót. Leírta egy papírlapra, hogy leg godt, ami dánul annyit tesz: játssz jól! Így született meg a LEGO név 1934-ben. Érdekesség, hogy mikor ezt a nevet kitalálta, ő sem tudta, hogy ez a szó a latinban azt jelenti: összerakom.

 

A háború és a műanyag

 

A LEGO mottója, hogy csak a legjobb lehet elég jó (dánul: det bedste er ikke for godt, amely szó szerint lefordítva azt jelenti, hogy csak a legjobb a legjobb, de az angol úgy is fordítja, hogy a legjobb sosem lehet túl jó). Ehhez a mottóhoz már Ole is ragaszkodott és minden fa játékot nagyon gondosan készített. A 30-as évek végén a LEGO már profitot termelt és a második világháború idején is próbáltak talpon maradni. Azonban a náci megszállás idején a gyár leégett, amit Ole azonban rögtön újjáépített és rövid időn belül újraindult a fajátékok gyártása. A kis cég nemcsak visszaküzdötte magát a piacra, hanem új kihívások után nézett.

 

Ole megvásárolt Koppenhágában egy műanyag présgépet, amivel 1947-ben elkezdtek először kis műanyag játékokat, majd apró kockákat gyártani. Azonban nem volt átütő a siker. Sokan úgy érezték, hogy a műanyag sosem válthatja fel a fából készült játékokat. Ezért 1954-ben Ole Kirk Christiansen fia, Godtfred, aki már kezdetektől aktívan tevékenykedett a LEGO sikeréért, úgy érezte, hogy komoly innovációra van szükség, ha talpon szeretnének maradni. Egyrészt a kockák szétestek. Felül kellett vizsgálni ezt a problémát. Ekkor fejlesztették ki a ma is ismert típust, miszerint apró csövecskék vannak a kockákban, amellyel sokkal jobban egymáshoz tapadnak az elemek és szinte bármi elkészíthető belőlük, a hajótól a kis házig.

A másik reformot az jelentette, hogy Godtfred rendszert vitt a kockákba: egymással összefüggő játékok rendszerét kellett létrehozni. Sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy az 1958-ban gyártott építő elemek még mindig kompatibilisek a maiakkal! A gyerekek mindaddig kész megoldásokat kaptak. Ezért a céljuk egy olyan játékrendszer megteremtése volt, ami erősíti a képzeletet és a kreativitást. A terv fényesen bevált! Nőtt a forgalom és a cég is. Az újdonsült tulajdonos úgy döntött, hogy nem folytatja a fajáték gyártását, mivel a műanyag sokkal jövedelmezőbb és költséghatékonyabb is.

 

 

A LEGO felemelkedése

 

Gotfred Kirk Christiansen elhatározta, hogy építtet egy repülőteret, hogy könnyebb legyen eladni a játékokat szerte a világon. Három évvel később, 1964-ben átadták a billundi repülőteret! Ezután sok vendég és üzleti partner látogatta a céget és mindenki meg akarta nézni a modellező részleget. Lassan akkora lett a vendégjárás, hogy a munkások nem tudtak dolgozni. Nagyobb helyre volt szükség, ahol be lehet mutatni a LEGO modelleket. Ekkor született meg a Legoland Dánia terve. 1968. június 7-én megnyílt a lenyűgöző LEGO város! Első évben 300.000 látogatóra számítottak, amely sokak szerint igencsak optimista számadat volt. Azonban már az első évben ennek a számnak a kétszeresét érte el a látogatottság!

 

A LEGO cégcsoport azóta is töretlenül fejlődik. 1979-ben az elnök és vezérigazgatói állást Ole Kirk Christiansen unokája, Kjeld Kirk Kristiansen kapta meg. Ezt a szerepet 25 évig töltötte be, majd úgy döntött, hogy hátrébb lép a kamerák fókuszából és lemondott vezérigazgatói posztjáról, így ma már „csak” mint tulajdonos és igazgatósági tag irányítja a LEGO-t. Kjeld Kirk Kristiansen ma Dánia leggazdagabb embere a 7,3 milliárd dollárra becsült vagyonával. A LEGOLAND pedig töretlenül szárnyal! A Legoland Dánia után már öt mini város épült: Legoland Windsor (1996), Legoland California (1999), Legoland Németország (2002), Legoland Florida (2011) és Legoland Malaysia (2012).

Billund látnivalók

 

Sétarepülés – Billund látnivalói felülről

 

Mielőtt részletesen elemznénk a billundi látnivalókat, tekintsük meg őket felülről! A repülőtér és a LEGOLAND mellett található az úgynevezett GA Terminal, ahol a Billund Rundflyving nevű csapat sétarepülőivel nézheti felülről az Ön által választott célpontokat. Minden Önön és a pénztárcáján múlik, hiszen a 12 percestől az 1 órás repülőútig bármelyiket választhatja. Egy gépre maximum 3 felnőtt és 1 gyermek (35 kg alatt) szállhat fel.

 

Jegyár:
– repülés LEGOLAND fölött (kb. 12 perc): 695 dán korona/fő
– repülés a Givskud állatkert fölött (kb. 17 perc): 995 dán korona/fő
– repülés a LEGOLAND és a Givskud állatkert fölött (kb. 26 perc): 1395 dán korona/fő
– repülés Vejle, Vejen, Kolding, Holsted, vagy Ejstrupholm városa fölött (kb. 30 perc): 1495 dán korona/fő
– repülés a Lillebaltsbroen híd fölött és Fredericia, Herning, Ikast, Varde, Skjern, vagy Horsens városa fölött (kb. 45 perc): 2245 dán korona/fő
– repülés az a tengerparton, Silkeborg, Skanderborg vagy Haderslev városa fölött, a Fano sziget és Ringkjobing fjord fölött (kb. 60 perc): 2895 dán korona/fő

 

Hivatalos weboldal

 

 

EGÉSZ NAPOS PROGRAMOK

 

Aquapark – Lalandia Billund

 

Egy hatalmas vízi világ várja vendégeit Billund városában! A fedett fürdő részlegben élvezze a trópusi éghajlatot és a vízi sportok megannyi formáját! Szórakozás, sebesség és izgalom! Ezt ajánlja a Lalandia! A legbátrabbak próbálják ki a Tornado és az Octopus Racer nevű csúszdákat. Ez a hely rengeteg lehetőséget kínál a család minden tagjának: mini-golf pálya, bowling központ, fitness központ, izgalmas üzletek, gyerekbarát éttermek!

 

 

GIVSKUD Állatkert

 

Ez egy igazán különleges állatkert! Hogy miért? Érdekes dolog, de mégis kijelenthető, hogy a billundi látnivalók között szerepel egy afrikai szavanna. Természetesen arról van szó, hogy ebben a hatalmas kertben egy mini sivatagot rendeztek be, ahol egy igazi Safari busz viszi körbe Önt. Biztosra vehető, hogy zsiráfok és zebrák fogják keresztezni az útját. Ezután egy oroszlán verem közelében nézheti meg a hatalmas vadmacskákat.

 

A trópusi házban dél-amerikai vidrát és egyéb érdekes ragadozókat tekintet meg, vagy akár etetheti őket. Ha már etetés: a szezon nagy részében elefántokat, gorillákat és egyéb állatokat etethet!

 

Ezen kívül egy tábort is felépítettek az állatkertben, ahol a gyerekek süthetnek kenyeret és kereshetnek aranyat.

 

 

MÚZEUMOK, PARKOK

 

Billund látnivalók: Skulpturpark

 

Sétáljon végig Billund szoborparkjában, ahol ebédelő helyiek, sportolók, vagy játszó gyermekek teszi színessé a hangulatot. A parkban megannyi érdekes szobor található, amely igazán érdekes lehet azok számára, akik ez iránt a művészeti ág iránt érdeklődnek.

 

 

Karensminde – Mezőgazdasági Múzeum

 

Meglátogatni a Karensminde Múzeumot olyan, mintha átlépett volna egy másik korba, a mezőgazdasági élet fénykorába, a 18-19. századba. Az egész család számára kitaláltak érdekes programokat: szüretelhet, burgonyát áshat, megitathatja az állatokat. Időközben a fatüzelésű kályhában már készül az ebéd!
Járjon egy nagyot a múzeumban! Nézze meg, hogyan nyírják a juhokat, hogy veszik ki a tojásokat a tyúkok alól, kergessen libákat a réten! Lovagoljon, vagy játsszon a fa játékokkal a műhelyben! Egyébként pedig nem fog lemaradni semmiről! Érkezéskor egy listát kap, amelyben az összes tevékenység fel van sorolva.
A parkban dolgozó önkéntesek szívesen elmondják a munkájukat, vagy mesélnek anekdotákat a múltból. Ha nem az ebédet választja, fogyasszon egy bögre kávét és egy süteményt ebben a festői, igazán különleges környezetben!

 

Nyitva tartás: minden nap: 10:00 – 16:00

 

Billund közlekedés

Legoland

 

A low-cost légitársaságokkal történő utazás egyik velejárója, hogy általában az utas másodlagos repülőtérre érkezik, amely elég messze van a várostól. Azonban, ha Billund városába repül az ember (vagy csak átszálló utasként 5-6 órát szeretne ott eltölteni), ez nem így van. Bár a billundi repülőtér fontos fapados csomópont, nem nevezhetjük fapados repülőtérnek. Az ország második legforgalmasabb repülőtere, az Sun Air of Scandinavia központja. Létezését a dániai LEGOLAND és LEGO csoportnak köszönheti. Billund repülőtere ugyanis 1964-ben épült az akkori tulajdonos Godtfred Kirk Christiansen utasítására. A cél az volt, hogy így könnyebb legyen eladni és bemutatni a sok kis apró műanyag kockát. A terv bejött! A billundi repülőtér már nem magántulajdonban van, a repülőtér és a LEGO is hatalmas forgalmat bonyolít le. Egy napos látogatás esetén, a repülőtéri csomagmegőrzőben lehet hagyni a poggyászt, ezáltal megkönnyítve a rövid városnézést.

 

Távolságok a repülőtértől: Billund városa: 1,9 km, LEGOLAND: 1 km, Velje: 28 km, Esbjerg 61 km, Aarhus 98 km.

 

A Billund City Shuttle, ingyenesen viszi be az utasokat a belvárosba.

Éttermek, kávézók

 

Mivel Billund városa nem túl nagy, ezért a hangulatos, beülős helyek száma is kevés. Ennek ellenére nagyszerű helyeken fogyaszthatja el az ebédjét, vagy ihat meg egy kávét.

 

 

1. Cafe Bellini Ristorante Billund

 

Látogassa meg Billund központi éttermét a belváros szívében, ahol a vendégek és a minőség kiemelt helyen szerepel! Pizzák, előételek, tésztafélék, steakek és egyéb grillezett finomságok ropogós burgonyával, tzatziki mártással, vegyes salátával. Gyermek adagot is kérhet szinte minden ételből.


Nagyszerű környezetben, nyáron nyitott terasszal várja Önt Billund legjobb étterme!

 

Nyitva tartás: 11:00 – 22:00

 

 

Billund Bageri

2. Billund Bageri

 

Billund tradicionális pékségéről, cukrászdájáról és egyben kávézójáról van szó. A vállalkozás nagyon büszke a hagyományaira és a szaktudására. A pékárú igazán ízletes. Titkuk – többek között – a különleges kovász. A választék rendkívül széles a boltjukban: finom sütemények, sajtok, borok, napi ajánlatok.

 

Nyitva tartás:
– hétköznap: 05:00 – 17:30
– hétvége: 05:00 – 16:30

 

 

3. Dansk Mjod – Billundi Sörgyár

 

A mézes bor – ahogy a Viking harcosok hívták – igazán páratlan élményt nyújt. Kóstolja meg! Látogassa meg Billund Sörgyárát, ahol nagyszerű italok között válogathat: házi mustárt, nagyszerű söröket és borokat, valamint finom csokoládét is vásárolhat itt.Útikalauzaink felkeltették érdeklődésedet?
írj nekünk és elintézzük, hogy eljuss a legszebb helyekre a világon!
Rábukkantál arra a helyre, ahova leginkább húz a szíved? Okvetlenül részese szeretnél lenni a táj gyönyörű látványnak? Szeretnéd közelebbről is megismerni az ottani kultúrát? Mire vársz még? Kelj útra! Vedd fel velünk a kapcsolatot, Mi segítünk Neked abban, hogy gond nélkül eljuss a legszebb helyekre, legyen az bárhol a világon! Amennyiben a választott úticélod nem szerepel a listánkon, akkor se csüggedj! Írj Nekünk és Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Te mihamarabb útra kelhess!

Az ajánlatkéréshez elengedhetetlen, hogy a csillaggal* jelölt mezőket kitöltsd. A megfelelő helyre add meg Nekünk ez elérhetőségeidet (név, telefonszám, e-mail címe), majd röviden fogalmazd meg, hogy milyen szándékkal fordultál hozzánk!
Kérem a legjobb ajánlatot!


Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata