Az indonéz-szigetvilág több mint 18.000 kisebb-nagyobb szigetből áll, melyek közül az Indonézia hindu kisebbségének nagyrészt otthont adó Bali a legnépszerűbb turisztikai célpont. Kifogástalan kilátást bárhol találhatunk a világban, de a szállodák ablakában csak kevés helyen hullámzik az óceán a kéknek-zöldnek ebben az árnyalatában.
Egyes partokon a hullámok elérik az 5 méteres magasságot, talán éppen ez a pazar összkép, és főleg a nagy hullámok tették pár évtizeddel ezelőtt szörfoázissá Balit, mely mára már tengernyi vízi sport és szabadidős tevékenység fellegvárává nőtte ki magát.
Mindennapos színes szertartások, impozáns templomok, zölden hullámzó rizsföldek, autentikus sziklás és homokos tengerpartok varázsolják el a szigetre érkezőket! A balinéz hiedelem szerint, az istenek a hegyekben élnek, melyeket a legszentebb helyeknek tartanak, így igyekeznek azok közelébe építeni otthonaikat.
A sziget területe 5633 km², fővárosa Denpasar, legmagasabb pontja pedig a 3142 méter magas Gunung Agung nevű aktív vulkán, amely 1963 márciusában tört ki utoljára.
- A helyi lakosok rendkívül kedvesek.
- A vízi sportok fellegvára.
- A masszázsimádók édenkertje.
- A természet impozánssága, a kultúra egyedisége, a zölden ringatózó rizsföldek szépsége, a gyümölcsök, illetve helyi specialitások bőséges íz világa kápráztat el minket.
Éghajlat, időjárás
Bali szigetén két évszakot különböztetünk meg: júniustól novemberig egy száraz, decembertől májusig pedig egy esős évszakot. A száraz évszakban meleg, száraz, napsütéses az időjárás. Július, augusztus kissé szeles, de abszolút nem zavaró. Páratartalom: 60-65%.
Az utóbbi évszakban is meleg van, sok a csapadék, de ez leginkább a hegyvidéki területekre jellemző. A sziget déli részén azonban – ahol a szállodák nagy része található – még ebben az évszakban is kevesebb a csapadék. Páratartalom: 70-95%.
Tippek:
- Mivel közel vagyunk az Egyenlítőhöz, a napsugárzás lényegesen erősebb, emiatt használjunk magasabb faktorszámú napvédő krémet, mint itthon. Fokozottan ügyeljünk rá, hogy 11:00-15:00-ig – amennyire csak lehetséges – ne tartózkodjunk a tűtő napon.
- A napszúrás elkerülése miatt, érdemes kalapot viselnünk.
- Napégés esetén, vásárolhatunk Aloe Vera levelet, melynek zselés belseje bőrünkre kenve csökkenti a gyulladást, illetve kellemesen hűsíti azt.
Bali gasztronómiája
A helyi konyha rendkívül izgalmas, különleges, ugyanakkor az ételek eredeti fűszerezése meglehetősen erős a nyugati emberek számára. Éppen ezért kevés olyan éttermet találhatunk, ahol igazán tradicionális fogásokat szolgálnak fel. Mérlegelnünk kell, inkább választjuk a ízlésesebb, nagyobb éttermeket, avagy a helyi különlegességek, azonban kevésbé dekoratív vendéglátó egységek(warung) mellett döntünk.
A világ bármely konyhájának is vagyunk szerelmesei, Balin mind fellelhető, kedvünkre válogathatunk, ráadásul a gyorséttermek kedvelőinek sem kell kétségbe esniük, hiszen ezek itt is képviseltetik magukat.
A számos rizsföldből kiindulva, ételeik alapja legnagyobb részben rizs, a fogásaik többnyire pikánsak, csípősek, ezért érdemes magunknál papír zsebkendőt tartani, az esetleges könnyek, izzadságcseppek letörlésére. Az iIndiai íz világ jellegzetes fűszereit használják, ilyen például a chili, a gyömbér, a kardamom, a kurkuma, a kókusz, a mogyoró, illetve a szerecsendió, a bors, a fokhagyma, és a bazsalikom.
A legtöbb étterem körülbelül 10% borravalót, a szállodák pedig 21% adót adnak az árhoz. (Ezt legtöbbször az étlap alján feltüntetik.)
GYOMORRONTÁS
Arra az esetre, ha az erős fűszerek kikezdik a gyomrunkat, jó, ha van nálunk Immodium, illetve egy rövid időre kerüljük a nagyon erős ételeket, fogyasszunk inkább egyszerű főtt rizst.
Súlyosabb gyomorrontás esetén forduljunk orvoshoz.
Tipp a vízfogyasztáshoz: Csapvizet nem tanácsos fogyasztani, vásároljunk inkább palackozott ásványvizet. Jeges italok esetén sincs ok az aggodalomra, hiszen a jégkockákat ivóvízből készítik.
Babi Guling
Ez a leghíresebb balinéz étel, amely nem más mint alaposan megtisztított, vágott fűszerekkel töltött, nyársra húzott, egyben sült kismalac. Tálaláskor minden alkotóelemből kerül a tányérra, melyet rizzsel, valamint valamilyen apróra vágott zöldséggel szolgálják fel, ropogós bőrrel koronázva.
Ahol a legfinomabban készítik: Warung Ibu Oka. Itt a földön ülve, alacsony asztaloknál étkezhetünk.
Cím: Jalan Tegal Sari No. 2, Ubud Tengah, Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Indonézia
Nasi Campur
Ez az étel rizsből áll (lehet fehér, sárga, vagy barna), melyhez különféle zöldségeket, illetve húsokat válogathatunk. Az ilyen fogást kínáló vendéglőkben általában a pultból, mi magunk szedjük ki a tányérunkra az ételt.
Legkedveltebb ilyen étkezde a Warung Murah,
Cím: Jl. Petitenget, Kerobokan Kelod, Kuta Utara, Kabupaten Badung, Bali 80361, Indonézia
Gado Gado
A Gado Gado egy jellegzetes indonéz saláta, pontosabban zöldségsaláta mogyorószósszal. A legtöbb étterem étlapján szerepel. A helyiek általában rákszirmot is fogyasztanak hozzá.
Pisang Goreng
Ez az olcsó, de rendkívül finom harapnivaló nem más, mint a sültbanán. Az olajban ropogósra sült panírozott banánokat általában mézzel, cukorsziruppal, vagy fagylalttal tálalják.
Black Rice Pudding v. Bubuh Injin
Az legnépszerűbb balinéz desszert, a fekete rizspuding. Édes kókuszmártással tálalják.