Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


útikalauzok: Azori-szigetek
Az Atlanti-óceán ékköve

Friss, üde, zöld növényzet, portugáliai hagyományokat tükröző építészeti megoldások, sziklás óceánpartok, hatalmas kráterek, lenyűgöző látványt nyújtó vulkánok, idilli falucskák, fantasztikus kilátóhelyek és nagy túrák a természetben – ezek azok, ami miatt mind-mind megéri az Azori-szigeteket választani úti célul.

 

A Portugáliához tartozó sziget vulkanikus eredetű, kilenc tagja három csoportban helyezkedik el. A szigetcsoport nyugati részén található Froles és Corvo, középen Faial, Graciosa, Pico, São Jorge valamint Terceira, São Miguel, és Santa Maria pedig keleten helyezkedik el. A nyaralóhely jellegét tekintve olyan, mint a sokak által kedvelt török riviéra vagy a Kanári-szigetek.

 

Az egyes szigetek közötti távolság sokszor meglehetősen nagy, a legkeletibb és a legnyugatibb sziget (Santa Maria és Flores) között ez 700 km-t jelent. Ebből kifolyólag, bár sétahajó közlekedik a szigetek között, ezek az utak nem mindig a legrövidebbek. Éppen ezért jó előre eldönteni, hogy melyik sziget lesz a célpontunk.

 

Hogyan válasszunk úti célt?

A legkézenfekvőbb választás a legnagyobb sziget, São Miguel. Itt található a szigetcsoport legnagyobb városa, Ponta Delgada – ahová a repülőgép is érkezik – valamint a látnivalók többsége. Ha a kultúra a fő szempont, akkor válasszuk Terceira-t. Itt még mindig nagyon elevenen élnek a középkori néphagyományok, itt található az UNESCO világörökség részét képező Angra do Herosímo, itt rendeznek leggyakrabban fesztiválokat, és ez a sziget ad otthont a tourada á corda-nak is, azaz a népszerű azori bikaviadalnak.

 

A hegymászás kedvelőinek a Pico-sziget lehet egy kiszemelt célpont. Itt találjuk a Pico Alto-t, Portugália legmagasabb hegycsúcsát, amely 2351 méter magas. Szintén az UNESCO védelme alá tartoznak a szigeten fellelhető nagy múltú szőlőültetvények, nem csoda, hogy itt terem a legjobb bor az Azori-szigeteken. A strandolni vágyóknak a legdélebben fekvő szigetet ajánljuk, Santa Mariát. Élvezhetjük a lenyűgöző, fehér homokos tengerparti strandokat, és nem utolsó szempont, hogy itt a legtöbb a napsütés. A természet rajongóinak igazi paradicsom lehet Flores, a szigetcsoport legnyugatibb tagja. Bár az időjárás itt valamivel zordabb, a növényzet ezen a szigeten zöldebb és vadabb, mint másutt. Ami az ide látogatókat fogadja: hegyi tavak, szurdokok, kanyonok, óriási zuhatagok és sebes hegyi patakok.

 

Itt található továbbá az Ilhéu do Monchique, a kis szikladarab, amely hivatalosan is Európa legnyugatibb pontjaként van számon tartva.

 

Faial-t méltán nevezhetjük a virágok szigetének, lenyűgöző hortenziamezői miatt. São Jorge-n ámulatba ejtő látványt nyújtanak sziklaformációk, meredek partszakaszok, és túraútvonalak, míg Graciosa a barlangjairól nevezetes. Található itt egy óriási kénbarlang, a híres Furna do Enxofre, melynek helyén egykor vulkanikus kráter volt. Ha pedig a civilizáció elől szeretnénk meghúzódni egy kis időre, nincs is tökéletesebb hely, mint Corvo aprócska szigete, mely összesen egy faluból áll, a Vila do Corvo-ból, melynek csupán 400 lakosa van.


São Miguel látnivalói
Ponta Delgada látnivalói
Egy kis gasztronómia
Időjárás
Tickair - útikalauzok Tickair - utazási iroda

São Miguel látnivalói

 

Ha már São Miguel szigetét választottuk fő úti célul, mindenképpen érdemes néhány helyre ellátogatnunk a Ponta Delgada-i látnivalók megnézésén kívül – csak, hogy le ne maradjunk semmiről.

 

 

Ribeira Grande

 

Ribeira Grande éden kertje a 8 ívű híddal

Népességét tekintve a második a szigeten. Az északi parton Ponta Delgada-tól mintegy 22 km-re, északkeletre fekszik ez a kicsi, de gazdag város – Ribeira Grande. A település egy vulkáni fennsíkon, a tenger szintje felett helyezkedik el festői környezetben. A hangulatos történelmi városközpont, szűk utcáival és a város kertjével szép példája a XVII-XVIII. századi építészetnek. Különösen figyelemre méltó a XVII. századi Espírito Santo plébániatemplom fényűző barokk homlokzata. Az egyes épületeknél jól megfigyelhető a már említett jellegzetes Mánuel stílus, mely a késő gótikát és a kora reneszánszt ötvöző egyedi építészeti stílus Portugáliában. Gazdag díszítés jellemzi, legfőképpen kőfaragások és tradicionális motívumok. Ebben a stílusban épült egy különleges nyolcívű híd is a XVIII. században.

 

Ami igazán magával ragadó látványt nyújt ebben a városban, és ami miatt mindenképpen érdemes ellátogatni ide, az az építészeti megoldás, amivel egy kanyont kettészelő patakot díszítettek – egy többszintes lenyűgöző, gyönyörűen karbantartott kert, amely méltón viseli a Garden of Eden nevet. A kert részeként a patakot átszeli egy szintén a Mánuel stílusban épült különleges nyolcívű híd.

 

 

Furnas

 

A városka a sziget keleti részén fekszik. A közelben található krátertavat nagy vulkanikus mező öleli körbe, ahol bizonyos helyeken kénes gáz- és gőzoszlopok, fumarolák törnek felfelé. A környéken, egyes részeken olyannyira forró a talaj, hogy a helyi lakosok nagy fazekakban ásnak le ételt, ami így gond nélkül megfő. A városban sok helyen, éttermekben is kínálják ezt a helyi fogást. Az úgynevezett Cozido das Furnas valójában rengeteg finomságot foglal magába, a marhalábszártól, a disznócsülkön, csirkecombon, hurkán és kolbászon át egészen a legkülönfélébb zöldségekig mindent. Káposzta, répa, karalábé, batáta és yamgyökér. A földbe ásva hét órán át párolják, míg el nem érik a kívánt eredményt, vagyis, hogy olyan omlós és puhává váljon az egész, hogy az evéshez már késre sincs szükség. Igazi gasztronómiai különlegességé varázsolja, hogy az ízén szinte érezni a gőzölgő, illatos földpárát. Ha már Furnasban járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a Terra Nostra parkot, ahol lenyűgöző botanikai élmény vár ránk. Található itt egy mesterséges tó, ami jellegzetes sárgás színét a magas vastartalmának köszönheti. Ha van kedvünk, akár meg is mártózhatunk benne, a hőfok is igazán kellemes, 35-40 °C körüli.

 

 

Sete Cidades

 

A falu – nevének jelentése: hét város – egy völgyben található, mely egy 3000 méter magas vulkáni hegycsúcs beszakadását követően alakult ki. A kráter ezt követően feltöltődött vízzel melynek igazán különleges türkizes színe van. Így alakultak ki a kék és zöld ikertavak, melyek az Azori-szigetek egyik legnépszerűbb természeti látnivalói, és gyakran emlegetik a szigetcsoport védjegyeként.

Sete Cidades

 

Ponta Delgada látnivalói

 

Ponta Delgada, a 65 km hosszú, 747 km² területű São Miguel sziget déli partján található. A turisták Ponta Delgada repülőterére érkeznek, és a legtöbben ezt a várost is szeretnék jobban megismerni. Az idelátogatókban a macskakövekkel kirakott, szűk kis utcák, az utcatáblák, melyek díszített csempékből vannak kirakva, az idilli parkok nyújtotta környezet valamint az egyedülálló botanikus kertek keltenek páratlan benyomást. A nem túl nagy városban a látnivalók összessége könnyűszerrel megtekinthető egy kis sétával.

 

 

Sao Bras erődSao Bras erőd

 

A Forte de Sao Bras egy a reneszánsz jegyében épült XVI. századi erőd.

 

Eredeti szerepe a város kalóztámadásoktól való védelme, tehát az erőd a parton a található, a halászkikötő közelében. Az épületben tett látogatás izgalmas program lehet.

 

Hétfői napokon zárva tart.

 

 

KikötőKikötő

 

Mivel a városban a lakosság egy része a halászatból tartja fent magát, Ponta Delgada kikötőjében a szokványos kikötők nyújtotta látvány mellett aktív halászhajókat is találni. Az óceán parti sétány egy kellemes hangulatú vízparti sétára hívogatja a turistákat.

 

 

Delfin- és bálnanézés

 

Egy kicsit talán rendhagyó „látnivaló”, de méltán sorolható Ponta Delgada nevezetességei közé. A sziget partjai körül az óceán sok delfinnek és bálnának ad otthont, így a városban rengeteg vállalkozás jött létre annak érdekében, hogy a turistákat delfin- és bálnanéző hajótúrákra vigye.

 

 

Praca Goncalo Velho CabralPraca Goncalo Velho Cabral

 

Ponta Delgada főtere, ahol a múltbeli városfalból megmaradt három boltív (The Portas da Cidade – szó szerint: a város kapui) található. Kellemes hangulatú kis kávéházak várják a főtér látogatóit.

 

A városkapu egyben a város jelképe is.

 

 

Városháza

 

A város egyik leggyönyörűbb barokk stílusú építménye, mely a XVII. században egy tehetős kereskedőcsalád lakóhelyéül szolgált.

 

 

Carlos Machado múzeumCarlos Machado múzeum

 

Az egyik legjelentőségteljesebb, legnagyobb múlttal rendelkező, több mint 100 éves múzeum az Azori-szigeteken, mely alapítójáról, Dr. Carlos Maris Machado-ról kapta a nevét. A természetbarát professzor alapította múzeum 1876-ban nyitotta meg kapuit, melyben zoológiai, botanikai, földtani és ásványtani gyűjtemények mutatják be az Azori-szigetek növény- és állatvilágát.

 

 

Emigránsok emlékműve (Monumento ao Emigrante)

 

A szobor az emigráció emlékeként készült el, amikor is a lakosság jelentős része az 1928-60-as Salazar diktatúra idején illetve a szigeteket sújtó 1958-as nagy földrengést követően az Egyesült Államokba vándorolt.

 

 

Sao Sebastiano templomSao Sebastiano templom

 

A XV. századi épület a város fő temploma. A nevezetes Mánuel portugál stílusban épült templom belső fafaragásairól híres.

Egy kis gasztronómia

 

BifanaHa gyorsan szeretnénk csillapítani az éhségünket, akkor válasszuk a bifana-t, ami az egyik leghagyományosabb, ám egyben legegyszerűbb étel. A zsömlébe frissen sütött marha hússzeletek kerülnek egy kis salátával. A lapas egy tipikus Azori-szigeteki unikum. Grillezve készül, és még gőzölög, amikor elénk teszik. Magyar néven közönséges csészecsiga.

 

Chicharro: egy tüskésmakréla-féle, olajban sütve. Leggyakrabban édes és hagyományos burgonyával kínálják együtt. Igazán finom különlegesség.

 

Egy igazi helyi specialitás a tengervízben főzött cracas, mely magyarul tengeri makk.

 

A helyi sütemények leginkább az édesszájúaknak kedveznek, ugyanis mondhatni már émelyítőek, viszont mindenképpen érdemes megkóstolni!

Mikor érdemes az Azori-szigetekre utazni?

 

Az utazást valamikor április és október között a legérdemesebb időzíteni. A táj szépsége májusban éri el „csúcsát” a virágzás nyújtotta lenyűgöző látvány miatt. Nyáron a szigetek között sokkal gyakrabban közlekedik komp, mint máskor, ami jelentősen megkönnyíti a szigetek közötti közlekedést. A legtöbbet augusztusban süt a nap, de a nyarat mégsem a tikkasztó hőség jellemzi. Legjobb esetben a tenger hőfoka akár 22-24 °C is lehet. A napi átlaghőmérséklet 19-22 °C között mozog. Télen 14-15 fokos átlaghőmérsékletre számíthatunk, tavasszal és ősszel pedig 2-3 fokkal melegebbre. Februárban 11 fokig is lehűlhet, augusztusban viszont 26 °C-t is mutathat a hőmérőnk. Esőre leggyakrabban a november és március közötti hónapokban lehet számítani, ami sajnos nem igen kedvez a kirándulni vágyóknak. Ilyenkor a tenger hőmérséklete 17-18 °C körüli.Útikalauzaink felkeltették érdeklődésedet?
írj nekünk és elintézzük, hogy eljuss a legszebb helyekre a világon!
Rábukkantál arra a helyre, ahova leginkább húz a szíved? Okvetlenül részese szeretnél lenni a táj gyönyörű látványnak? Szeretnéd közelebbről is megismerni az ottani kultúrát? Mire vársz még? Kelj útra! Vedd fel velünk a kapcsolatot, Mi segítünk Neked abban, hogy gond nélkül eljuss a legszebb helyekre, legyen az bárhol a világon! Amennyiben a választott úticélod nem szerepel a listánkon, akkor se csüggedj! Írj Nekünk és Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Te mihamarabb útra kelhess!

Az ajánlatkéréshez elengedhetetlen, hogy a csillaggal* jelölt mezőket kitöltsd. A megfelelő helyre add meg Nekünk ez elérhetőségeidet (név, telefonszám, e-mail címe), majd röviden fogalmazd meg, hogy milyen szándékkal fordultál hozzánk!
Kérem a legjobb ajánlatot!


Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata