Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


fedezz fel egy új világot!

Törökország déli részén található Antalya tartomány, mely közvetlenül a Földközi-tenger partja mentén terül el 630 km hosszan. A tartomány székhelye Antalya, melyet gyűrűként ölel körbe a Toros-hegység, aminek különleges, szubtrópusi jellegű éghajlatát köszönheti. Így az év bármely időszakában látogatunk el ide, mindig kellemes időre számíthatunk.

A Krisztus előtti I. században II. Attalosz király elrendelte, hogy kutassák fel számára a világ legszebb táját, hogy ott építsen magának várost. Nem csoda, hogy emberei, miután rábukkantak erre a gyönyörű helyre, nem kutattak tovább, Attalosz király pedig örömmel építette ide városát, melynek az Attaleia nevet adta, ez később Adali-ra, majd a jelenlegi Antalya-ra módosult.

A tél enyhe, kevés csapadékkal, a hőmérséklet nem csökken 8-10 fok alá, a nyár hosszú, napos, meleg és száraz, a hőmérséklet elérheti a 40-45 fokot.

Kiváló időjárásának köszönhetően a turistaszezon már március-áprilisban elkezdődik és egészen október-novemberig tart.

Hasznos tudnivalók:

  • 2014. február 9. óta a magyar állampolgárok vízum nélkül léphetnek be és tartózkodhatnak Törökországban, de csak 90 napig és kizárólag turisztikai vagy üzleti célból.

 

  • Törökország hivatalos pénzneme a török líra.

 

  • A magyar időszámításhoz képest Törökországban 1 órával korábban van.

 

  • Az elektromos készülékeinkhez nem kell átalakítót vinni, azokat rá tudjuk csatlakoztatni az ottani konnektorokra.

 

  • Csapvizet ne igyunk, se olyan üdítőt ne kérjünk, melyben jég van, ha lehet, kérjük jég nélkül! Inkább fogyasszunk palackozott ásványvizet.

 

  • Csak friss gyümölcsöket együnk, alaposan megmosva, a húsokat pedig jól átsütve fogyasszuk!

 

  • Ha érzékenyek vagyunk, vigyázzunk a csípős, fűszeres ételekkel!

 

  • Ha a bazárban meghívnak egy kávéra vagy teára, csak akkor fogadjuk el, ha szándékunkban áll valamit vásárolni is, különben nagyfokú illetlenségnek veszik.

 

  • A pénztárcánkra mindig nagyon ügyeljünk, ne csak egy helyen tartsuk a pénzt, különösen a bazárokban és olyan helyeken, ahol nagy a tömeg.

 

  • Ne hagyjunk az autóban látható helyen értékeket, csomagot!

 

  • Az öltözködés tekintetében a turistákra vonatkozóan nincs külön szabály, de a szent helyeken, a vallásilag fontos épületekben és azok környékén kerüljük a rövidnadrág és ujjatlan felső viselését, mert ez illetlenségnek számít!

 

  • A török nép nagyon szeret alkudozni, a bazároknál szinte kötelező, de ahol szabott árak vannak, ott ne próbálkozzunk, és ne tegyünk megjegyzéseket az árra, egyszerűen utasítsuk vissza a vásárlást.

 

  • Nyáron a nagy hőségben igyunk elegendő folyadékot, ne fogyasszunk nehéz ételeket, és kerüljük a közvetlen napot, rendszeresen kenjük magunkat magas faktorú fényvédővel.

 

  • Törökországban dolmusok (minibuszok) szállítják az utasokat, melyek menetrend nélkül, de nagyon gyakran járnak. Az útvonal az ablakra van kiírva, a viteldíj egységes, nem drága, és a sofőrnek készpénzben kell kifizetni.

 

  • A taxik éjszaka dupla tarifával számolnak, hosszabb út esetén érdemes az árat előre kialkudni.

 

  • Ha autóval közlekedünk Törökországban, számoljunk azzal, hogy a törökök mediterrán lendülettel vezetnek, gyakran átlépve a közlekedési szabályokat, melyeket mi viszont igyekezzünk betartani, mert a rendőrök előszeretettel bírságolják a turistákat.

 

  • Készpénzt és utazási csekket csak hivatalos pénzváltóknál (döviz) váltsunk, melyek a nyári szezonban késő estig, sőt hétvégén is nyitva tartanak. A bankok általában 09:00-12:00-ig, és 13:30-17:00-ig vannak nyitva. Postán vagy szállodáknál is válthatunk, de itt nem olyan kedvező árfolyammal számolnak. A nagyobb üzletekben általában elfogadják a hitelkártyát, szinte mindenhol lehet euróval vagy dollárral is fizetni. Eurót érdemes itthonról vinni magunkkal.

 

 • A törökök sajátossága, hogy a legtöbb helyen, buszokon, éttermekben, szállodákban egy úgynevezett „Tip Box” van kihelyezve, ahova illik bedobni egy kis aprópénzt, ha igénybe vettünk valamilyen szolgáltatást. Nagyra értékelik a szállodai alkalmazottak, londinerek, ha adunk nekik is egy kis aprópénzt.

Hotelek

Az utóbbi időben Törökország egyre felkapottabb hely lett a turisták körében. Ennek köszönhetően sorra nyílnak a pazarabbnál pazarabb hotelek a part mentén és a nagyvárosokban. Nehéz dolga van annak, aki a török hotelek egyikében szeretne megszállni, mert a több ezres palettáról igen nehéz kiválasztani a kiváló szállodák közül a számunkra legkiválóbbat.

Először is az utazásunk célját és az igényeinket kell átgondolni. Vannak, akiknek egy nyaralás alkalmával az a céljuk, hogy az adott helyen minden látnivalót felfedezzenek, napközben végig úton legyenek, és tulajdonképpen csak aludni térnek a szállodába. Mások kimondottan pihenni mennek, egy kényelmes all inclusive szállodába, ahonnan adott esetben ki sem kell mozdulniuk, csak élvezik a kényelmet és a kényeztetést, maximum egy kellemes sétát ejtenek a tengerparton a gyönyörű naplementében. Az all inclusive szállodák között is néha nagy különbség van, például abban, hogy milyen szolgáltatások, mely étkezések tartoznak bele az árba, a minibárt feltöltik-e vagy sem, ezért alaposan olvassunk utána a kiválasztott hotelnél ezeknek az információknak.

A gyermekes családok előtt is lehetőségek tárháza nyílik, rengeteg stranddal és szállodával, valamint a szállodák által nyújtott csúszda- és élményparkokkal.

Az árat nagyban meghatározza többek között, hogy mennyire helyezkedik el frekventált helyen az adott szálloda, mennyire van közel a reptér, milyen szolgáltatások tartoznak az all inclusive ellátásba, valamint, hogy mennyire minőségi a szálloda és mikor foglaltuk le a szállást.

Ha baráti társasággal utazunk egy-két kellemes hetet eltölteni, az apartmanok is nagyon praktikusak lehetnek.

Számítanunk kell rá, hogy a szállodába érve, elsősorban az olcsóbb szállodáknál, de előfordulhat 4-5 csillagosoknál is, hogy a valóság más, mint amit a képek mutattak a foglaláskor, a szobák kisebbek, vagy elhasználtabb az épület.


Antalya látnivalói
Tickair - útikalauzok Tickair - utazási iroda

Antalya látnivalói

Óváros Óváros

Óváros

Kedves hangulatú hely, ahol kulturális emlékeket is megtekinthetünk, vásárolhatunk a bazárokban, vagy ha kedvünk tartja, befizethetünk egy hajókázásra.

A Köztársaság téren áll Atatürk bronzból készített lovas szobra.

Láthatunk még egy Óratornyot, mellette pedig a Mehmet Pasa dzsámit a 18. századból. Az óváros közepén található a város jelképévé vált Yivli-Minaret.

A Minarettől a part felé haladva, rövid sétával a kikötőhöz érünk, ahol lehetőségünk van a sziklás part mentén egy rövid hajókázásra.

Hadrianusz Kapu

Az Óvárostól nem messze láthatjuk a 14 m magas Hadrianusz kaput, mely egy három nyílású díszkapu, amit Hadrianusz császár bevonulásának tiszteletére építettek.

Régen ez a kapu szolgált az Óváros három bejárata közül az egyikként.

A Hadrianusz kaputól induló út, mely egy bazárba vezet, tradicionális oszmán házaival, tipikus török utcáival nagyon kellemes hangulatot nyújt. Innen ellátogathatunk a Kaleici Múzeumba, valamint a Csonka Minarethez. Itt található még továbbá az ország második legnagyobb régészeti múzeuma, az Antalyai Régészeti Múzeum.

Kaleici Múzeum

A Hadrianusz kaputól a Csonka Minaret felé haladva, félúton találhatjuk a Suna – Inan Kirac Kaleici Múzeumot. Az épület két részből áll.

Az első, egy kétemeletes oszmán ház, kertjének egy része benyúlik a ház alá, ahogy ez a tradicionális oszmán házakra jellemző. A kertben régi mozaikpadló található. Az emeleten három szobát néprajzi múzeumnak alakítottak ki, mely a XIX. sz. mindennapi életének színhelyeit mutatja be. Bepillantást kapunk a vendéglátásba, a kávé felszolgálásába, a vőlegények borotválásába, valamint a henna éjszakába, mely tevékenységek még napjainkban is jellemzőek a török kultúrára. Láthatunk rengeteg régi fotót, valamint egy tükröt, mely egy beépített kis tévén keresztül régi filmet vetít Antalyáról. Az egész emeleten kellemes hagyományos török zene szól.

A másik épület a Szent György templom, melynek érdekessége, hogy a felirat rajta görög betűkkel írott török szöveg. Az emeletre egy külső csigalépcső vezet, ahol bábukat és fényképeket láthatunk arról, hogy régen az utcai árusok hogy néztek ki, hogyan árulták a portékájukat.

Felső és Alsó Düden vízesés

Antalya legszebb vízesése ez, mely egy gyönyörű természetvédelmi parkban található, ahol egy kisebb barlangrendszeren át bejuthatunk a vízesés mögé is. A Düden vízesés a külvárosban alakult ki, Varsaknál, 10 km-re északra Antalya központjától. A 60 km hosszú folyó esése 20 m, Torosból ereszkedik alá két ágon, a Felső- és Alsó Düden-en. A Toros mészkőhegység ásványainak köszönhetően különleges türkiz színű a vize.

A parkba érve két úton indulhatunk el, az egyik a barlang felől közelíti meg, a másik pedig a Düden folyó mentén visz el a vízesésig. Az úton haladva szinte minden méter után újabb és újabb szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk, melyet érdemes megörökíteni.

A parkban több helyen padokat és asztalokat találunk, ahol piknikezhetünk, megpihenhetünk, miközben gyönyörködünk ebben a természeti csodában. A völgybe érve egy barlangrendszeren keresztül folytatódik az út. A barlangban nyirkos a levegő, a talaj csúszik, a belmagasság pedig néhány helyen kb. csak 1,5 m.

A barlang falában kis lyukak vannak, amiken keresztül a vízesést láthatjuk. Ha tovább haladunk, egészen a vízesés mögé, ott már elég sok víz esik be, ide már kevesebben merészkednek be.

Természetesen itt is találkozunk bazárosokkal, mint minden, turisták által sűrűn látogatott helyen. A bejárattól nem messze egy üzletben szuveníreket vásárolhatunk, valamint néhány étteremben hagyományos török ételeket kóstolhatunk meg.

A Felső Düden vízesés folytatása – egyben végződése is a tengerbe – az Alsó Düden, más néven Karpuzkaldiran vízesés.

Kursunlu vízesés

Ez a vízesés is egy természetvédelmi park része, Antalyától 22 km-re, egy 2 km hosszú kanyonban helyezkedik el. Rendkívül gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. Láthatunk juhar- platán- babér- szeder- és szentjánoskenyérfát, találkozhatunk mókusokkal, rókákkal, gyíkokkal, teknősbékákkal, és kacsákkal.

18 méter magasból zúdul alá a vízesés, mely hét kis tóba torkollik. Itt is lehetőségünk van piknikezni, kirándulni, a gyerekek számára pedig még játszótér is van.

A vízesés közelében egy kis házat találunk, ami Kenan Evren tábornok kedvenc helye volt, ma kávézóként üzemel.

Antalya Aquarium

Törökország legnagyobb aquáriuma, egy kétszintes épület, itt van a világ leghosszabb víz alatti akvárium-alagútja, 131 méter hosszú, és 3 méter széles. Különleges, tengeri halakat, polipot, angolnát, ráját cápát és számos más egzotikus halfajt láthatunk. Szemet gyönyörködtető és nem mindennapi érzés, ahogy felettünk úszkálnak a hatalmas cápák és más halak. Nagymértékben hozzájárul az élményhez a medencék berendezése. A dekorációt egy híres olasz szobrász készítette, van közte hajó- és repülőroncs, korallzátony, görög oszlopok, szobrok és kincsek.

Egy másik bejáraton a Snow World-nek nevezett helyiségbe léphetünk, mely egy 1500 m² nagyságú tér, -5 C°-kal. Itt igazi havazást láthatunk, amit Antalyában egyébként télen sem látnak a törökök, valamint Iglo (eszkimó ház), és a Mikulás háza is megtalálható.

Mini city

Az Aquarium mellett található az 50.000 m²-es Mini city, amit szintén érdemes megnézni, itt a török történelmi nevezetességek kicsinyített másait nézhetjük meg. A régi koroktól kezdve, az anatóliai civilizációk által épített művektől egészen a napjainkban épült érdekességekig minden megtalálható. Miután kb. 1-1,5 óra alatt körbejártuk a minivárost, kijelenthetjük, hogy az összes török látnivalót megnéztük, amit ki kell pipálni, ha Törökországban járunk.

A mini épületek az eredeti méretek 1/25-ére vannak lekicsinyítve. Többek között megnézhetjük: isztambuli Aya Sofia, trabzoni Sümela kolostor, Haydarpasa pályaudvar, safranbolu-i házak, Akdamar templom, halikarnaszosz-i mauzóleum, Yivli minaret, Szent Miklós templom, Kappadokia, Pamukkale, trójai faló, stb…, nagyjából 90 miniatúrát nézhetünk meg.

A múzeum a hét minden napján reggel 9-től este 8-ig nyitva van, nyáron pedig még hosszabb a nyitva tartása.

Homok Múzeum

A múzeum nyáron nyit, júniustól októberig fogadja az ide látogatókat a Lara Beachen. 7000 m²-es területen helyezkednek el a szobrok, több 10.000 tonna homok felhasználásával. Minden alkalommal különböző országok szobrászai készítik el remekműveiket. Minden homokszobor fesztiválnak külön témája van. Mindenképpen érdekes megnézni ezt a múzeumot, lenyűgöző, micsoda alkotásokra képesek a művészek még homokból is!Útikalauzaink felkeltették érdeklődésedet?
írj nekünk és elintézzük, hogy eljuss a legszebb helyekre a világon!
Rábukkantál arra a helyre, ahova leginkább húz a szíved? Okvetlenül részese szeretnél lenni a táj gyönyörű látványnak? Szeretnéd közelebbről is megismerni az ottani kultúrát? Mire vársz még? Kelj útra! Vedd fel velünk a kapcsolatot, Mi segítünk Neked abban, hogy gond nélkül eljuss a legszebb helyekre, legyen az bárhol a világon! Amennyiben a választott úticélod nem szerepel a listánkon, akkor se csüggedj! Írj Nekünk és Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Te mihamarabb útra kelhess!

Az ajánlatkéréshez elengedhetetlen, hogy a csillaggal* jelölt mezőket kitöltsd. A megfelelő helyre add meg Nekünk ez elérhetőségeidet (név, telefonszám, e-mail címe), majd röviden fogalmazd meg, hogy milyen szándékkal fordultál hozzánk!
Kérem a legjobb ajánlatot!


Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata