Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


Nyaralás a Földközi-tengeren

Törökország déli részén található Antalya tartomány, mely közvetlenül a Földközi-tenger partja mentén terül el 630 km hosszan. A tartomány székhelye Antalya, melyet gyűrűként ölel körbe a Toros-hegység, aminek különleges, szubtrópusi jellegű éghajlatát köszönheti. Így az év bármely időszakában látogatunk el ide, mindig kellemes időre számíthatunk.

 

A Krisztus előtti I. században II. Attalosz király elrendelte, hogy kutassák fel számára a világ legszebb táját, hogy ott építsen magának várost. Nem csoda, hogy emberei, miután rábukkantak erre a gyönyörű helyre, nem kutattak tovább, Attalosz király pedig örömmel építette ide városát, melynek az Attaleia nevet adta, ez később Adali-ra, majd a jelenlegi Antalya-ra módosult.

 

A tél enyhe, kevés csapadékkal, a hőmérséklet nem csökken 8-10 fok alá, a nyár hosszú, napos, meleg és száraz, a hőmérséklet elérheti a 40-45 fokot. Kiváló időjárásának köszönhetően a turistaszezon már március-áprilisban elkezdődik és egészen október-novemberig tart.


Antalya látnivalói
Antalya strandjai
Török konyha
Antalyai bazárok
Hasznos tudnivalók
Hotelek a környéken
Ramadán
Tickair - útikalauzok Tickair - utazási iroda

Antalya látnivalói

 

Óváros

Kedves hangulatú hely, ahol kulturális emlékeket is megtekinthetünk, vásárolhatunk a bazárokban, vagy ha kedvünk tartja, befizethetünk egy hajókázásra.

A Köztársaság téren áll Atatürk bronzból készített lovas szobra.

Láthatunk még egy Óratornyot, mellette pedig a Mehmet Pasa dzsámit a 18. századból. Az óváros közepén található a város jelképévé vált Yivli-Minaret.

A Minarettől a part felé haladva, rövid sétával a kikötőhöz érünk, ahol lehetőségünk van a sziklás part mentén egy rövid hajókázásra.

 

Hadrianusz Kapu

Az Óvárostól nem messze láthatjuk a 14 m magas Hadrianusz kaput, mely egy három nyílású díszkapu, amit Hadrianusz császár bevonulásának tiszteletére építettek.

Régen ez a kapu szolgált az Óváros három bejárata közül az egyikként.

A Hadrianusz kaputól induló út, mely egy bazárba vezet, tradicionális oszmán házaival, tipikus török utcáival nagyon kellemes hangulatot nyújt. Innen ellátogathatunk a Kaleici Múzeumba, valamint a Csonka Minarethez. Itt található még továbbá az ország második legnagyobb régészeti múzeuma, az Antalyai Régészeti Múzeum.

 

Kaleici Múzeum

A Hadrianusz kaputól a Csonka Minaret felé haladva, félúton találhatjuk a Suna – Inan Kirac Kaleici Múzeumot. Az épület két részből áll.

Az első, egy kétemeletes oszmán ház, kertjének egy része benyúlik a ház alá, ahogy ez a tradicionális oszmán házakra jellemző. A kertben régi mozaikpadló található. Az emeleten három szobát néprajzi múzeumnak alakítottak ki, mely a XIX. sz. mindennapi életének színhelyeit mutatja be. Bepillantást kapunk a vendéglátásba, a kávé felszolgálásába, a vőlegények borotválásába, valamint a henna éjszakába, mely tevékenységek még napjainkban is jellemzőek a török kultúrára. Láthatunk rengeteg régi fotót, valamint egy tükröt, mely egy beépített kis tévén keresztül régi filmet vetít Antalyáról. Az egész emeleten kellemes hagyományos török zene szól.

A másik épület a Szent György templom, melynek érdekessége, hogy a felirat rajta görög betűkkel írott török szöveg. Az emeletre egy külső csigalépcső vezet, ahol bábukat és fényképeket láthatunk arról, hogy régen az utcai árusok hogy néztek ki, hogyan árulták a portékájukat.

 

Felső és Alsó Düden vízesés

Antalya legszebb vízesése ez, mely egy gyönyörű természetvédelmi parkban található, ahol egy kisebb barlangrendszeren át bejuthatunk a vízesés mögé is. A Düden vízesés a külvárosban alakult ki, Varsaknál, 10 km-re északra Antalya központjától. A 60 km hosszú folyó esése 20 m, Torosból ereszkedik alá két ágon, a Felső- és Alsó Düden-en. A Toros mészkőhegység ásványainak köszönhetően különleges türkiz színű a vize.

A parkba érve két úton indulhatunk el, az egyik a barlang felől közelíti meg, a másik pedig a Düden folyó mentén visz el a vízesésig. Az úton haladva szinte minden méter után újabb és újabb szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk, melyet érdemes megörökíteni.

A parkban több helyen padokat és asztalokat találunk, ahol piknikezhetünk, megpihenhetünk, miközben gyönyörködünk ebben a természeti csodában. A völgybe érve egy barlangrendszeren keresztül folytatódik az út. A barlangban nyirkos a levegő, a talaj csúszik, a belmagasság pedig néhány helyen kb. csak 1,5 m.

A barlang falában kis lyukak vannak, amiken keresztül a vízesést láthatjuk. Ha tovább haladunk, egészen a vízesés mögé, ott már elég sok víz esik be, ide már kevesebben merészkednek be.

Természetesen itt is találkozunk bazárosokkal, mint minden, turisták által sűrűn látogatott helyen. A bejárattól nem messze egy üzletben szuveníreket vásárolhatunk, valamint néhány étteremben hagyományos török ételeket kóstolhatunk meg.

A Felső Düden vízesés folytatása – egyben végződése is a tengerbe – az Alsó Düden, más néven Karpuzkaldiran vízesés.

 

Kursunlu vízesés

Ez a vízesés is egy természetvédelmi park része, Antalyától 22 km-re, egy 2 km hosszú kanyonban helyezkedik el. Rendkívül gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. Láthatunk juhar- platán- babér- szeder- és szentjánoskenyérfát, találkozhatunk mókusokkal, rókákkal, gyíkokkal, teknősbékákkal, és kacsákkal.

18 méter magasból zúdul alá a vízesés, mely hét kis tóba torkollik. Itt is lehetőségünk van piknikezni, kirándulni, a gyerekek számára pedig még játszótér is van.

A vízesés közelében egy kis házat találunk, ami Kenan Evren tábornok kedvenc helye volt, ma kávézóként üzemel.

 

 

Antalya Aquarium

 

Törökország legnagyobb aquáriuma, egy kétszintes épület, itt van a világ leghosszabb víz alatti akvárium-alagútja, 131 méter hosszú, és 3 méter széles. Különleges, tengeri halakat, polipot, angolnát, ráját cápát és számos más egzotikus halfajt láthatunk. Szemet gyönyörködtető és nem mindennapi érzés, ahogy felettünk úszkálnak a hatalmas cápák és más halak. Nagymértékben hozzájárul az élményhez a medencék berendezése. A dekorációt egy híres olasz szobrász készítette, van közte hajó- és repülőroncs, korallzátony, görög oszlopok, szobrok és kincsek.

Egy másik bejáraton a Snow World-nek nevezett helyiségbe léphetünk, mely egy 1500 m² nagyságú tér, -5 C°-kal. Itt igazi havazást láthatunk, amit Antalyában egyébként télen sem látnak a törökök, valamint Iglo (eszkimó ház), és a Mikulás háza is megtalálható.

 

Mini city

Az Aquarium mellett található az 50.000 m²-es Mini city, amit szintén érdemes megnézni, itt a török történelmi nevezetességek kicsinyített másait nézhetjük meg. A régi koroktól kezdve, az anatóliai civilizációk által épített művektől egészen a napjainkban épült érdekességekig minden megtalálható. Miután kb. 1-1,5 óra alatt körbejártuk a minivárost, kijelenthetjük, hogy az összes török látnivalót megnéztük, amit ki kell pipálni, ha Törökországban járunk.

A mini épületek az eredeti méretek 1/25-ére vannak lekicsinyítve. Többek között megnézhetjük: isztambuli Aya Sofia, trabzoni Sümela kolostor, Haydarpasa pályaudvar, safranbolu-i házak, Akdamar templom, halikarnaszosz-i mauzóleum, Yivli minaret, Szent Miklós templom, Kappadokia, Pamukkale, trójai faló, stb…, nagyjából 90 miniatúrát nézhetünk meg.

A múzeum a hét minden napján reggel 9-től este 8-ig nyitva van, nyáron pedig még hosszabb a nyitva tartása.

 

Homok Múzeum

A múzeum nyáron nyit, júniustól októberig fogadja az ide látogatókat a Lara Beachen. 7000 m²-es területen helyezkednek el a szobrok, több 10.000 tonna homok felhasználásával. Minden alkalommal különböző országok szobrászai készítik el remekműveiket. Minden homokszobor fesztiválnak külön témája van. Mindenképpen érdekes megnézni ezt a múzeumot, lenyűgöző, micsoda alkotásokra képesek a művészek még homokból is!

Antalya strandjai

 

A városban keleti és nyugati irányban egyaránt strandok húzódnak, melyek mindegyikén újabb és újabb szállodaépítkezéssel találkozhatunk.

Antalya legtöbb strandján a Kék Zászló lobog, mely a part és a víz tisztaságát jelezve csábítja a turistákat, akik a nagy hőségben örömmel mártóznak a kellemes tengerben. A szolgáltatások változatossága még vonzóbbá teszi ezeket a strandokat: szinte minden strandon lehet bérelni jet skit, ki lehet próbálni a parasailinget, vagyis ejtőernyős repülést a tenger felett, valamint vízisíelésre is lehetőségünk van. A part menti bárokban pedig kedvünkre való frissítőket ihatunk.

 

Lara strand

 

Az ország egyik leghosszabb és egyben az egyik legkedveltebb strandja, mely kb. 10 km-en terül el, Antalyától keletre. Ahogy a kezdőképünkön is látható, egész üdülőpark épült ki a Lara strandnál. Körülötte éttermek, kávézók, klubok és még vidámpark is található. A part mentén folyamatosan minibuszok közlekednek, melyek félóránként indulnak, és 45 perc alatt visznek el a strand egyik végétől a másikig.

Lehetőség van napernyők, napágyak, illetve vízisporthoz szükséges eszközök bérlésére. A strand mellett gyönyörű sétány húzódik tele hotelekkel és éttermekkel.

 

 

Kleopátra strand

 

Ez egy igazán család- és gyermekbarát strand, ahol a gyönyörű, homokos tengerpart igen sekély, így zavartalanul játszadozhatnak, pancsolhatnak, várat építhetnek a gyerekek, vagy éppen a felnőttek.

Ezen a parton szintén lehetőségünk nyílik különböző vízi sportokat is kipróbálni.

 

 

Olympos strand

 

Az Olympos strand egy nemzeti park területén belül helyezkedik el, ezért ez egy érintetlen partszakasz, mely idegenforgalmi fejlesztésektől mentes. Ebből adódóan a strand nem kiépített, nincsenek éttermek, hotelek, csupán a tiszta tenger és az apró kavicsos, homokos part, zöldbe borított hegyekkel a magasban.

 

 

Kaputas strand

 

Gyönyörű, homokos partja és a békésen morajló tenger a meredeken emelkedő sziklákkal festői képet nyújt az ide látogatóknak. Itt sincsenek éttermek, kávézók, de az árusok minden nap felállítják a standjaikat, ahonnan frissítőket kínálnak, valamint bérelhetünk tőlük napernyőket és napágyakat.

Fontos tudnivaló, hogy ezen a részen a tenger gyorsan mélyül, így nem árt óvatosnak lenni, és csak biztos úszási tudás birtokában bemenni.

 

 

 

Incekum strand

 

Ez a strand Törökország legszebbje. A gyönyörű, tiszta, áttetsző víz a kék minden árnyalatában szikrázóan ragyog, a part pedig finom, puha homokjáról híres. Tökéletes választás azok számára, akik szeretnek napokon át csak strandolni és gyönyörködni a víz tisztaságában. Itt is sekély a víz, így kedvező partszakasz a kisgyermekes családok részére is.

Lehetőség van napernyők és napágyak bérlésére, ezen kívül zuhanyzók, wc-k és öltözőkabinok is vannak a parton.

 

 

 

Konyaalti strand

 

 

Rengeteg mindenre van lehetőségünk ezen a szakaszon: aquapark, akvárium és játszótér várja a látogatókat, valamint lehetőségünk nyílik paintballozni, jetskizni, vízi ejtőernyőzni, kajakozni, szörfözni.

Este a tengerparti klubok színvonalas éjszakai szórakozóhelyekké változnak.

 

 

 

Kemer strand

 

Akik az egész napot a tengerparton szeretnék eltölteni maximális kényelemben, azok számára ideális ez a választás, hisz mindenféle létesítmény megtalálható itt, ami egy strandoló kényelmét szolgálhatja.

 

 

 

 

Belek strand

 

16 km hosszan terül el a gyönyörű fehér homokos, türkizvizű tengerpart. Lehetőségünk van kajakozni, csónakázni, vízibiciklit, napernyőt és napágyat bérelni, és van wc.

 

Ulas strand

Ezen a strandon asztalok, székek, grillsütők is a strandolók rendelkezésére állnak, így remek lehetőséget nyújt egy kellemes piknikhez a tengerparton.

 

Török konyha

 

A török konyhaművészet nem ismeretlen Európában. Magyarországon is rengeteg török étteremmel, gyros-ossal találkozhatunk, persze azért ezek nem teljesen olyanok, mint az eredeti, Törökországban lévő éttermek, de ízviláguk, fűszerezésük igen hasonló.

Leginkább használt alapanyagaik: padlizsán, paprika, hagyma, lencse, bab, paradicsom, fokhagyma és az uborka. Gyümölcsök közül a legkedveltebb a szőlő, őszibarack, sárgadinnye, citrom és füge, szeretik a magvakat, mint a dió, pisztácia, mogyoró, mandula és fenyőmag. Főbb fűszereik: köménymag, fekete bors, curry, paprika, menta, kakukkfű, fahéj és a petrezselyem, melynek a törökök csak a levét hasznosítják.

Népszerű köretük a rizs és a bulgur (összetört, megfőzött, majd kiszárított búzakása). Előszeretettel használnak olívaolajt, főleg a nyugati területeken, ahol bőven vannak olajfaligetek. Kedvelt előételük az olajbogyó.

A kenyerüket búzából, árpából és kukoricából készítik. Jellegzetes török kenyér a pita és a tandir ekmegi, mely egy szabadtéri, kerek tűzhelyben sütött kenyértészta. Nagyon népszerű kenyérféleségük a simit, melyet gyűrű alakúra készítenek, és szezámmaggal szórnak meg. Fogyasztják csak magában is, de sajttal és lekvárral is nagyon finom. Az utóbbi időben egyre többféle péksüteményt készítenek belőle különféle töltelékekkel.

A hagyományos török szokások szerint kis adagokat szolgálnak fel, viszont rengeteg kenyeret fogyasztanak az ételekhez, még a rizs és a bulgur mellé is.

A legnépszerűbb és egyben a legkedveltebb hús a bárányhús, melyet régebben főleg csupán ünnepeken fogyasztottak. A húsok nagy részét pácolják és grillezve készítik el.

 

Kebapok és szendvicsek

 

A kebap arab eredetű húsétel. Általában birkahúsból készül, és erősen fűszerezett, egyre több helyen készítik csirkehúsból is. Nyársra vagy pálcikára húzva sütik meg, legtöbbször nyílt tűzön, és úgy tálalják.

 

Döner Kebap

 

A görög gyroshoz hasonlóan a forró nyársról levágott grillezet húst jelenti, melyet zöldségekkel, salátával, szósszal meglocsolva pitába töltenek. Gyorsételnek számít.

 

Sis kebap

 

Kis pálcikákra felhúzott kocka alakú húsok, mely hasonlít a saslikra.
Számtalan formája van még a kebapnak pl.: iskender kebap, adana kebap, urfa kebap, beyti kebap, sucuk döner, dürüm. Ezek darált vagy apróra szelt húsok pitába göngyölve vagy pálcára húzva, zöldségekkel, salátával, és körettel tálalva, vagy szendvicsként elkészítve.

 

A török kávé kultúrája

 

Törökországban az első kávéházak Isztambulban nyíltak, Nagy Szulejmán uralkodása idején.
A török kávé készítése igen eltér a nálunk megszokottól. Egy hosszú nyelű rézedényben, melyet cezve-nek neveznek, a cukorral együtt felforralják az extra finomra őrölt kávét. A forráskor keletkező habból kanalaznak egy kicsit a csészékbe, majd újra felforralják a kávét, és kitöltik. A rendeléskor meg kell mondani, hogy cukorral, vagy cukor nélkül szeretnénk-e inni a kávét, mert a csészébe beleöntik a zaccot is, így miután felszolgálják, már nem szerencsés felkeverni, mert akkor a zacc is teljesen felkeveredik. Török szokás, hogy a csésze alján maradt zaccból jósolnak. A török kávé elkészítése megegyezik az eredeti görög kávééval.

 

Tea

 

A másik hagyományos török ital a tea. Egy különleges, keskeny, harang alakú üvegpohárból isszák, cukorral vagy anélkül, általában citromlét nem öntenek hozzá. Egy kétrészes kannában készítik el, melynek az alsó részében forralják a vizet, a felső részébe pedig a tealeveleket helyezik. Amikor elkészül a tea, a felső kannából egy kicsit öntenek a pohárba, attól függően, hogy a vendég mennyire szeretné erősen fogyasztani, majd felöntik a forró vízzel.

A bazárokban előszeretettel kínálnak teával vagy kávéval, de vigyázni kell, mert ha elfogadjuk, akkor valamit mindenképpen vásárolnunk is kell az árusnál!

 

Desszertek

 

Künefe

 

A Földközi-tenger menti arab országok népszerű édességei közé tartozik. Két kadayif tészta (ez a tésztaféle nagyon hasonlít a cérnametélthez, de annál jóval vékonyabb, lazább) között, puha, a sütés közben megolvadt, nyúlós sajt található. Tálalás előtt édes sziruppal leöntik, ettől lesz fényes a felülete. Tradicionálisan kis kerek, réz edényben sütik, majd melegen a sziruppal leöntve és egy tejfölhöz hasonló, kaymak nevű krémes tejtermékkel, és durvára vágott pisztáciával tálalják. Rendkívül finom és híres édesség Törökországban.

 

Baklava

 

A baklava egy nagyon kiadós, laktató édes sütemény, mely számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában is megtalálható. Magyarországon is jól ismert és igen kedvelt édesség. Rétestésztákat helyeznek egymásra vastag rétegben, majd különbőző tömény pisztáciás, diós, vagy csokis-kókuszos töltelékkel töltik, melyet eredetileg mézzel édesítenek, de sajnos mostanra a török konyhában is sokszor a cukor veszi át a méz helyét. A tetején ezt is leöntik egy édes sziruppal, amitől olyan fényes lesz.

 

Pişmaniye

 

A pişmaniye (pismánije) vagy más néven pesmek (peszmek), iráni eredetű török édesség, melyet Törökország több táján is készítenek, hazájának mégis Izmit nevezhető. Ez az édesség 4, nagyon egyszerű alapanyagból készül: vízből, cukorból, lisztből és olajból. Úgy néz ki, mintha egy mini vattacukor gombolyag lenne. Többféle ízben kapható.

 

Lokum

 

A lokum, vagy nemzetközi nevén Turkish Delight, egy keményítőből és cukorból álló édesség. Legtöbbször citrommal vagy rózsavízzel ízesítik, utóbbi rózsaszínűre színezi. Állagra hasonlít a zselés szaloncukorhoz, de annál kicsit szilárdabb zselé, gyakran ragadós. Általában kis kockákra vágva csomagolják, porcukorba vagy kókuszreszelékbe forgatva, ami megakadályozza, hogy a kockák összeragadjanak. Nagyon sokfajta ízesítésben kapható, például mogyorós, pisztáciás, fahéjas, mentás, és mindenféle gyümölcs ízű.

 

Halva

 

A jól ismert halva Indiából és Közép-Ázsiából származik. Alapvető összetétele a következő: szezámmag, méz, cukor és növényi olaj. Ez az édesség is többféle ízben készül, van mogyorós, diós, kakaós, mandulás, pisztáciás.

Ezeken kívül még rengeteg török édesség létezik, például: Tulumba, Söbiyet, saray sarması, Keskül, pestil, Revani, Hoşmerim, Hoşaf, cezerye, pekmez, zerde, paluze stb… Ezek mindegyike rendkívül tömény, cukros, mézes finomság. Ha valaki minden török édességet végig szeretne kóstolni, a fogyókúráját mindenképpen tegye félre egy időre.

Antalyai bazárok

 

A török bazároknak különös hangulata van, melyet csak akkor tudunk igazán átélni, ha ott vagyunk a hatalmas forgatagban és zsibajban. Teljesen magukkal ragadnak az igazi keleti légkörükkel, a káosszal, a hangzavarral, a keveredő illatokkal és színekkel. Antalyában két bazár van.

 

Az Óvárosi Bazár kimondottan a turistákat célozza meg, itt aztán minden megtalálható, amit egy turista szeretne hazavinni Törökországból: ruhák, souvenirek, fűszerek, különböző török specialitások, édességek, szőnyegek, ékszerek, parfümök, edények, kacatok, tényleg minden.

 

Mint mindenhol, ahol sok ember van egy helyen és főleg turisták, a pénztárcánkra nagyon ügyeljünk, a bazárok az egyik kedvenc helyei a zsebtolvajoknak!

 

Köztudott, hogy Törökország elsősorban a kézzel készített szőnyegeiről híres, melyből vásárolhatunk gyapjúból vagy selyemből készültet, miniatűrtől kezdve az egész szobát beborító méretig. Figyeljünk arra, hogy Törökországban a szőnyegre cipővel nem szabad lépni!

 

Az ékszervásárlással nem árt óvatosnak lenni. Ha nem szeretnénk bóvlit vásárolni, akkor csak olyan helyen vegyünk, ahol az eladó rendelkezik az arany ékszeres céhhez tartozást bizonyító okmánnyal.

 

A másik bazár inkább egy piacra hasonlít. Az árusok reggel 8-9 óra tájban pakolnak ki, és estig maradnak, amíg van vásárló. Ilyenkor autóval lehetetlen közlekedni, mert a szűk utcákat teljesen elfoglalják a standok. Nem ritka, hogy a gazdák egy földre terített nejlonon kínálják portékájukat.

 

Több része is van a bazárnak: zöldséges-gyümölcsös, ruha-textil, friss halat kínáló rész, élő állatokat áruló- és tejtermékes rész, ezeken kívül még háztartási eszközöket is tudunk venni. Az árusok egymást túlkiabálva ajánlanak egymás alá, hogy náluk vásároljunk. Természetesen az alkudozás kötelező. A kisebb városokban sokszor csak egy kis szűk utcácska a bazár, a nagyvárosokban viszont több kilométer hosszan elfoglalják az utcákat.

Hasznos tudnivalók:

 • 2014. február 9. óta a magyar állampolgárok vízum nélkül léphetnek be és tartózkodhatnak Törökországban, de csak 90 napig és kizárólag turisztikai vagy üzleti célból.
 • Törökország hivatalos pénzneme a török líra.
 • A magyar időszámításhoz képest Törökországban 1 órával korábban van.
 • Az elektromos készülékeinkhez nem kell átalakítót vinni, azokat rá tudjuk csatlakoztatni az ottani konnektorokra.
 • Csapvizet ne igyunk, se olyan üdítőt ne kérjünk, melyben jég van, ha lehet, kérjük jég nélkül! Inkább fogyasszunk palackozott ásványvizet.
 • Csak friss gyümölcsöket együnk, alaposan megmosva, a húsokat pedig jól átsütve fogyasszuk!
 • Ha érzékenyek vagyunk, vigyázzunk a csípős, fűszeres ételekkel!
 • Ha a bazárban meghívnak egy kávéra vagy teára, csak akkor fogadjuk el, ha szándékunkban áll valamit vásárolni is, különben nagyfokú illetlenségnek veszik.
 • A pénztárcánkra mindig nagyon ügyeljünk, ne csak egy helyen tartsuk a pénzt, különösen a bazárokban és olyan helyeken, ahol nagy a tömeg.
 • Ne hagyjunk az autóban látható helyen értékeket, csomagot!
 • Az öltözködés tekintetében a turistákra vonatkozóan nincs külön szabály, de a szent helyeken, a vallásilag fontos épületekben és azok környékén kerüljük a rövidnadrág és ujjatlan felső viselését, mert ez illetlenségnek számít!
 • A török nép nagyon szeret alkudozni, a bazároknál szinte kötelező, de ahol szabott árak vannak, ott ne próbálkozzunk, és ne tegyünk megjegyzéseket az árra, egyszerűen utasítsuk vissza a vásárlást.
 • Nyáron a nagy hőségben igyunk elegendő folyadékot, ne fogyasszunk nehéz ételeket, és kerüljük a közvetlen napot, rendszeresen kenjük magunkat magas faktorú fényvédővel.
 • Törökországban dolmusok (minibuszok) szállítják az utasokat, melyek menetrend nélkül, de nagyon gyakran járnak. Az útvonal az ablakra van kiírva, a viteldíj egységes, nem drága, és a sofőrnek készpénzben kell kifizetni.
 • A taxik éjszaka dupla tarifával számolnak, hosszabb út esetén érdemes az árat előre kialkudni.
 • Ha autóval közlekedünk Törökországban, számoljunk azzal, hogy a törökök mediterrán lendülettel vezetnek, gyakran átlépve a közlekedési szabályokat, melyeket mi viszont igyekezzünk betartani, mert a rendőrök előszeretettel bírságolják a turistákat.
 • Készpénzt és utazási csekket csak hivatalos pénzváltóknál (döviz) váltsunk, melyek a nyári szezonban késő estig, sőt hétvégén is nyitva tartanak. A bankok általában 09:00-12:00-ig, és 13:30-17:00-ig vannak nyitva. Postán vagy szállodáknál is válthatunk, de itt nem olyan kedvező árfolyammal számolnak. A nagyobb üzletekben általában elfogadják a hitelkártyát, szinte mindenhol lehet euróval vagy dollárral is fizetni. Eurót érdemes itthonról vinni magunkkal.
 • A törökök sajátossága, hogy a legtöbb helyen, buszokon, éttermekben, szállodákban egy úgynevezett „Tip Box” van kihelyezve, ahova illik bedobni egy kis aprópénzt, ha igénybe vettünk valamilyen szolgáltatást. Nagyra értékelik a szállodai alkalmazottak, londinerek, ha adunk nekik is egy kis aprópénzt.

Hotelek a környéken

 

Az utóbbi időben Törökország egyre felkapottabb hely lett a turisták körében. Ennek köszönhetően sorra nyílnak a pazarabbnál pazarabb hotelek a part mentén és a nagyvárosokban. Nehéz dolga van annak, aki a török hotelek egyikében szeretne megszállni, mert a több ezres palettáról igen nehéz kiválasztani a kiváló szállodák közül a számunkra legkiválóbbat.

 

Először is az utazásunk célját és az igényeinket kell átgondolni. Vannak, akiknek egy nyaralás alkalmával az a céljuk, hogy az adott helyen minden látnivalót felfedezzenek, napközben végig úton legyenek, és tulajdonképpen csak aludni térnek a szállodába. Mások kimondottan pihenni mennek, egy kényelmes all inclusive szállodába, ahonnan adott esetben ki sem kell mozdulniuk, csak élvezik a kényelmet és a kényeztetést, maximum egy kellemes sétát ejtenek a tengerparton a gyönyörű naplementében. Az all inclusive szállodák között is néha nagy különbség van, például abban, hogy milyen szolgáltatások, mely étkezések tartoznak bele az árba, a minibárt feltöltik-e vagy sem, ezért alaposan olvassunk utána a kiválasztott hotelnél ezeknek az információknak.

 

A gyermekes családok előtt is lehetőségek tárháza nyílik, rengeteg stranddal és szállodával, valamint a szállodák által nyújtott csúszda- és élményparkokkal.

 

Az árat nagyban meghatározza többek között, hogy mennyire helyezkedik el frekventált helyen az adott szálloda, mennyire van közel a reptér, milyen szolgáltatások tartoznak az all inclusive ellátásba, valamint, hogy mennyire minőségi a szálloda és mikor foglaltuk le a szállást.

 

Ha baráti társasággal utazunk egy-két kellemes hetet eltölteni, az apartmanok is nagyon praktikusak lehetnek.

 

Számítanunk kell rá, hogy a szállodába érve, elsősorban az olcsóbb szállodáknál, de előfordulhat 4-5 csillagosoknál is, hogy a valóság más, mint amit a képek mutattak a foglaláskor, a szobák kisebbek, vagy elhasználtabb az épület.

Ramadán

Törökország lakosságának legnagyobb része Muzulmán vallású. Legfontosabb ünnepük a Ramadán, mely az Iszlám Holdnaptár 9. hónapjának nevéről kapta elnevezését. A törököknél egy év 354 napos, és 12 holdhónapból áll. Ahogy arra a hónapok nevei utalnak (hold), az ünnep is a Holdhoz ’igazodik’, így minden évben 10-11 nappal korábbra esik az ünnep, mint az előző évben. Ebből adódóan nincs évszakhoz kötve ez az ünnep, télen vagy nyáron egyaránt lehet.

 

A Muszlim hit szerint ebben a hónapban adta át Allah Mohamednek a Koránt.

 

A hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, mely során hitük szerint a test és a lélek teljes megtisztuláson megy keresztül. A Muszlim vallású emberek a Ramadán alatt a napkelte és napnyugta közötti időszakban nem ehetnek, nem ihatnak, nem dohányozhatnak, és szexuális kapcsolatot sem létesíthetnek senkivel, tartózkodniuk kell a káromkodástól, durvaságtól, erőszaktól és a dohányzástól, valamint tiltott a hanyag öltözködés.

 

A böjt nem vonatkozik a fiatalokra, akik a pubertás kor előtt vannak, a betegekre, a terhes vagy havi bajos nőkre, szoptatós anyákra, a katonai szolgálatot teljesítőkre, illetve akik valamilyen utazáson vesznek részt. Nekik a következő évben be kell pótolniuk az elmulasztott napokat, vagy a kihagyott időszaknak megfelelően egy rászoruló étkeztetését kell biztosítaniuk kompenzációként.

 

A böjt célja az elme, a test és a lélek megtisztítása. Ilyenkor önkontrollt, családhoz való mély ragaszkodást, az élet legfontosabb értékeinek megbecsülését és a nehéz sorsúak iránti együttérzést tanulnak. Vallási okokon kívül még egészségügyi szempontból is haszna van a böjtnek, segít a vér cukorszintjét, a koleszterint, a vérnyomást és az elhízás mértékét csökkenteni.

 

A hívők naponta ellátogatnak a mecsetbe a Koránt tanulmányozni és este különböző imaszertartásokat végeznek.A böjt szociális/társadalmi szempontból is meghatározó, ugyanis naplemente után összegyűlnek a muszlim családok és barátok, hogy közösen egyék meg az Iftart, mely datolyából és egy pohár tej elfogyasztásából áll, majd imádkozás után hozzálátnak a főételekhez. A következő napfelkeltéig szabadon ehetnek bármit.

 

A ramadán végén nagy közösségi lakomát rendeznek és adakoznak a szegényeknek. Az adakozás minden muszlim számára kötelező, aki legalább egy napi élelemmel bír.

 

2014-ben június 28. és július 27. közé esett a ramadán ünnep.

 

Ha a ramadán időszakra esik török nyaralásunk, tartsuk tiszteletben a böjtölők szokásait, ügyeljünk rá, nehogy bármivel megsértsük őket.Útikalauzaink felkeltették érdeklődésedet?
írj nekünk és elintézzük, hogy eljuss a legszebb helyekre a világon!
Rábukkantál arra a helyre, ahova leginkább húz a szíved? Okvetlenül részese szeretnél lenni a táj gyönyörű látványnak? Szeretnéd közelebbről is megismerni az ottani kultúrát? Mire vársz még? Kelj útra! Vedd fel velünk a kapcsolatot, Mi segítünk Neked abban, hogy gond nélkül eljuss a legszebb helyekre, legyen az bárhol a világon! Amennyiben a választott úticélod nem szerepel a listánkon, akkor se csüggedj! Írj Nekünk és Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Te mihamarabb útra kelhess!

Az ajánlatkéréshez elengedhetetlen, hogy a csillaggal* jelölt mezőket kitöltsd. A megfelelő helyre add meg Nekünk ez elérhetőségeidet (név, telefonszám, e-mail címe), majd röviden fogalmazd meg, hogy milyen szándékkal fordultál hozzánk!
Kérem a legjobb ajánlatot!


Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata