Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


Lanzarote


Lanzarote partjaA Kanári-szigetek legidősebb tagja a lenyűgöző Lanzarote. Területe körülbelül 850 km², amellyel negyedik a szigetek sorában. Lakosainak száma 125.000. Lanzarote vulkáni eredetű, és ezáltal elképesztő természeti csodákban gazdag. A szigeten elszórt mintegy 300 tűzhányó olyan „holdbéli tájat” hozott létre az évmilliók során, amilyen csak nagyon ritkán fordul elő a Földön. Találó a „Száz vulkán szigete” megnevezés. Itt található az Atlantida alagút, amely a világ leghosszabb vulkán formálta csatornája. Lanzarotén olyan érzésünk lehet, mintha nem is a Földön sétálnánk. Emellett viszont csodálatos, fehér homokos tengerpartok is találhatóak, valamint egész évben élvezhetjük a kellemes, meleg klímát. A sziget növényvilágában 500 különféle növényfaj lelhető fel. Fedezze fel Lanzarote látnivalóit, hogy az utazása során semmiről ne maradjon le!

 

Lanzarote történelme

 

1402-ben a szigetek közül először Lanzarote adta fel a harcot, a spanyol támadásokkal szemben. Sokáig a marokkói kalózok rajtaütéseinek illetve fosztogatásaiknak célpontja volt. A rabszolga kereskedőknek, ez a hely kész „aranybánya” volt. Különösen veszélyessé vált a helyzet a 16. században, miután a brit és francia kalózok megjelentek. Az 1700-ra a sziget lakossága 300 főre csökkent. Az 1700-as évek hatalmas vulkánkitörései jórészt elpusztították a sziget élővilágát és termőföldjeit, de ez a környezet különösen alkalmas volt számos gyümölcs termesztésére. A mélyen kiásott tölcsérszerű, vulkáni tufákból kiépített védő fallal körülvett gödrökben (maceta), szőlőtőkéket (malvázai és muskotályszőlő) és alacsony fügefákat termesztenek. A sziget boraira csak az utóbbi évek folyamán kezdtek igen csak felfigyelni, bár különös ízvilága megosztja az ide látogató turistákat.

 

Látnivalók Lanzarotén
Gasztronómia
Lanzarote - Kanári szigetek Lanzarote

Lanzarote látnivalói

 

Timanfaya Nemzeti Park

 

Timanfaya Nemzeti ParkA Timanfaya Nemzeti Parkot egyedi kőzetei, és ritka növényei teszik páratlan látnivalóvá Lanzarotén. A kb. 52 km²-es terület vulkáni talajon terül el. A hegyek 1730-1736 között jöttek létre, amikor Lanzarote eddigi legnagyobb vulkánkitörését jegyezték fel. Ebben az időben több mint 100 vulkánkitörést regisztráltak. A helyet 1968-ban nyilvánították nemzeti parkká. A parkban nem engedélyezett önállóan közlekedni a vulkánok között, de lehetőségünk van egy buszos kirándulásban részt venni a nemzeti park területén, melyet a belépődíj tartalmaz. Aki szeretné, megnézheti teveháton is Timanfaya szépségeit.

 

A látogatás becsült ideje: 3 óra

 

Jegyár:
– Felnőtt: 10 EUR
– Gyermek (7-12 év): 5 EUR

 

 

El Diablo

 

Az El Diablo egy vulkán tetejére épült grill étterem. 1970-ben kezdődtek a munkálatok. Az étterem részben a helyi fekete bazaltból épült, amely tökéletesen harmonizál a környezetével. Találó a név, hiszen a tűzhányó, amelyre épült, még aktív. Persze nem kell aggódni, ez a vulkán jóideig nem fog kitörni. Különlegesség, hogy az étterem közepén egy 8 méter mély “kút” tátong. Az ebből feltörő hő felett grillezik meg a húsételeket. Az étterem közepén egy kerek üvegszekrényben kifehéredett tevecsontokat és egy száraz fügefát láthatunk, amely sohasem hozott gyümölcsöt. Ha szívesen készítene saját sütésű vulkánszendvicset a magma melegével, ne hagyja ki ezt lanzarotei látnivalót! A táj olyan, mintha a holdon lenne, de szkafander helyett megteszi egy rövidnadrág is.

El Diablo étterem El Diablo étterem

Nyitva tartás: 12:00 – 15:45

 

 

El GolfoEl Golfo


Az El Golfo egy vulkáni maradványokkal körülvett öböl, amelyet az óceán vize tölt fel dagály idején.

 

A kráterben a strandot sötét lávahomok fedi, az algától a víz bezöldül és mindezt különleges alakú sziklák ölelik.

 

Ezek a természeti látványosságok igazán különleges hellyé teszik a Yaiza közelében található El Golfót. A tónak a sziget felé néző partját az egykori kráter 30 méter magas, meredek fala teszi ki.

 

 

Cueva de los Verdes

 

A Cueva de los Verdes, vagyis a Zöld barlang, az egyik legfőbb látnivalója Lanzarote szigetének. Mintegy háromezer évvel ezelőtt, a La Corona vulkán kitörésekor a lávafolyam alakította ki ezt a barlangot, melynek magassága és szélessége nagyjából 15 méter. Szárazföldi hossza 6 km és a tenger alatt további 1400 méter hosszan húzódik. Ebből az érdeklődők részére mindössze 2 km látogatható. A turisztikai látványt a képződmények különleges megvilágítása fokozza. A lenyűgöző természeti képződményt még csodásabbá teszi a fantasztikus kivilágítás. Gyönyörködtető színei miatt a látogatás mindenkinek kötelező. Ajánljuk, hogy a nyári szezonban a délutáni órákban látogassák a barlangot, hogy elkerüljék a tömeget. A barlangban egy hangversenyterem is található.

 

Cueva de los Verdes Cueva de los Verdes

 

A látogatás becsült ideje: 2 óra

 

Jegyár:
– Felnőtt: 9.50 EUR
– Gyermek (7-12 év): 4.75 EUR

 

Nyitva tartás: 10:00 – 17:00

 

Nyári nyitva tartás (július 15 - szeptember 15-ig): 10:00 – 18:00

 

Utolsó turnus: 1 órával zárás előtt

 

 

Jameos del Agua

 

A Los Jameos del Aguát, hasonlóan az előző barlanghoz, egy lávafolyam alakította ki. Egy lélegzetelállító kert található a bejáratnál, trópusi növényekkel. A bejáratot átlépve egy ötletes csigalépcső vezet lefelé. A barlang természetes, kristálytiszta tavában albínó és vak mélytengeri rákok élnek. Ez a faj az egész világon csak itt él. A barlangban kávézót, bárt és színházat rendeztek be. Kedden, pénteken, és szombaton délután folklór zenei előadások vannak, mely szintén érdemes a megtekintésre.

 

Jameos del Agua Jameos del Agua

 

A látogatás becsült időtartama: 2 óra


Jegyár:
– Felnőtt: 9.50 EUR
– Gyermek (7-12 év): 4.75 EUR

 

Nyitva tartás:
– Minden nap: 10:00 – 18:30

 

 

Monumento de la Fecundidad al CampesinoMonumento de la Fecundidad al Campesino

 

Ezt a 25 méter magas emlékművet nem lehet nem észrevenni. A nagyméretű, eredetileg fehér szobor kivitelezésére 1968-ban került sor a híres lanzarotei művész, Jesús Soto által. Ötlete César Manriquétől származik.

 

Az emlékművet kiselejtezett hajótest lemezeiből hegesztették össze. A közelben fellelhetünk egy hajdani gazdaságot, amely szabadtéri múzeumnak lett berendezve. Nem messze a szobortól, hangulatosan berendezett éttermet működtetnek.

 

 

Yaiza

 

YaizaAz 1404-ben alapított, 10 ezer lakosú kis, négyszögletes fehér házakból álló falu az elmúlt években többször is elnyerte a Spanyolország legszebb települése címet, így mindenképpen érdemes megemlítenünk Lanzarote látnivalói között.

 

A színes növények kavalkádja, a szépen festett famennyezet, az oltár, a fekete lávából készült keresztelőkút, valamint a fekvő Krisztus szobra egytől-egyig figyelemre méltó és vonzó benyomást kelt.

 

A Nuestra Senora de los Remedios templom is érdemes a megtekintésre. Yaiza remek választás azok számára, akik az autentikus, tradicionális és egzotikus Lanzarotét keresik.

 

 

Salinas de Janubio

 

Salinas de JanubioA Salinas de Janubio nevű bánya, az egyetlen működő sóbánya a szigeten. Vannak, akik ezt a körülbelül 2 km² felületű területet a sókertek otthonának hívják.

 

A só lepárlók sakktáblaszerűen elhelyezett, sok száz medencéjéből kiemelkedő sópiramisok impresszív látványt nyújtanak. A nagyobb medencékben a kiszivattyúzott vizet „elpárologtatják”, a sós lé azután 4 hét alatt kisebb medencékbe folyik, ahol a só kikristályosodik. A só nagy részét halászbárkákon használják fel, ahol jéggel keverve a zsákmányt konzerválják vele. Évente mintegy 10000 tonna sót nyernek itt ki.

 

Lanzarote látnivalók: Salinas de Janubio hivatalos weboldal

 

Nyitva tartás: 10:00 – 14:00

 

Jegyár:
– Felnőtt: 12 EUR
– Gyermek (6-12 év): 6 EUR

 

 

Mirador del RioMirador del Rio

 

A Mirador del Rio 1973-ban épült, korábban ugyanis egy ágyúraktárként szolgált. Ezen a helyen őrizték a Kubáért folyó háború ágyúit is. Többek között ideális hely volt, hogy hamar észrevegyék a szigetre érkező kalózhajókat. A kilátóhoz tartozó éttermet és teraszokat ügyesen rejti a kő hordalékból mesterségesen kiépített hegyoldal. Csodálatos és varázslatos kilátásban lehet részünk, mind Lanzarotéra, mind pedig az óceánra. Úgy tekinthetünk ki a meredek fal tetején lévő panoráma ablakból, mintha repülőgépen ülnénk. Nem is csoda, hiszen 479 méterrel a tengerszint felett található a kilátó.

 

Látogatás becsült időtartama: 1.5 óra

 

Mirador del RioJegyár:
– Felnőtt: 4.75 EUR
– Gyermek (7-12): 2.40 EUR

 

Nyitva tartás: 10:00 – 17:45

 

Nyári nyitva tartás (július 15 - szeptember 15-ig): 10:00 – 18:45

 

 

 

Kaktuszkert / El Jardin del Cactus

Kaktuszkert


A következő lanzarotei nevezetességben mintegy 1100 kaktuszfaj él. Mala és Guatiza városai között találjuk ezt a kertet, ami csodálatos példája egy integrált építészeti beavatkozásnak a természetbe. A kaktuszkerttől nem messze lévő felújított szélmalom, a vulkáni kőzet, a fémszobrok, és a kaktuszok igen csak gyönyörködtetőek és érdekes kontrasztot alkotnak. Kanyargós, macskakövekkel burkolt utak és lépcsők kötik össze a különböző területeket a kertben. Itt is ajánljuk a nyári szezonban (július, augusztus és szeptember) a délutáni látogatást, hogy elkerüljék a látogatók tömegét.

 

A látogatás becsült időtartama: 1.5 óra

 

Jegyár:
– Felnőtt: 5.80 EUR
– Gyermek (7-12): 2.90 EUR

 

Nyitva tartás: 10:00 – 17:45

 

Nyári nyitva tartás (július 15 - szeptember 15-ig): 09:00 – 17:45

 

 

ArrecifeArrecife


A sziget keleti részén található az 56 ezer lakosnak otthont adó Arrecife, amely 1852 óta Lanzarote fővárosa. Emellett a sziget legfontosabb kikötővárosa, mivel ez köti össze a szigetet Afrikával, és több európai szigettel is. Arrecife igazán tele van élettel. Érdekes történelmi épületekkel találhatjuk szembe magunkat, és persze gyönyörű tengerpartja is van, a Playa el Reducto.

 

Nagyon csinos és hangulatos város. Vendéglők és éttermek sokasága csábítja a megfáradt turistákat. A fővárosi karnevál az egyik legismertebb és legjobban várt fesztivál a Kanári-szigeteken.

 

 

Los Hervideros

Los Hervideros Los Hervideros

 

Szeretne tanúja lenni egy csodálatos természeti látnivalónak Lanzarotén? Los Hervideros garantáltan az. Ennél a partszakasznál a bazalt jellegzetes oszlopos struktúráját figyelhetjük meg, valamint az üregeket is, amelyeket a víz kimosott, és amelyek felett természetes hidak vezetnek. A hullámok drámai erővel a sziklának csapódnak, így olyan, mintha a víz forrna, fortyogna. A területet turistaösvényeken járhatjuk be. A környéken gazdagon fellelhető egy vulkáni eredetű ásvány, az üveges, zöld színű olivin. Amikor az Atlanti-óceán megduzzad, a víz félelmetes hangokat ad ki. Nagyon érdekfeszítő látvány!

 

 

Puerto del CarmenPuerto del Carmen

 

Ez a település Lanzarote leglátogatottabb, és legnagyobb nemzetközi üdülő helye.

Az egykori halászkikötőn mintegy 30.000 szállodai férőhelyet számolhatunk. Ezenkívül három sűrűn látogatott strandja is van.

 

Az új városban több étterem, üzlet, kávézó, és egy kaszinó is található, melyek remekül visszaadják a sziget hangulatát.

Éjszakánként több szórakozóhelyen is alkalom nyílik a kikapcsolódásra. Ugyanakkor Puerto del Carmenben lehetőség van a békésebb, csendesebb üdülésre is.

 

 

Tias

 

TiasTias egy viszonylag fiatal település, amely több szétszórt tanyából áll a sziget déli részén. A város 4 km-re fekszik a déli parttól, és 10 km-re nyugatra a sziget fővárosától, Arrecifétől. Az állandó lakossága körülbelül 4000 fő. Viszont mivel Lanzarote egyik legnépszerűbb üdülőhelye, a szám máris 10.000-re ugrik, ha a látogatókat is beleértjük.

 

A szinte korlátlan békét és a nyugalmat biztosító tanyák éles ellentétben állnak a tőlük nem messze lévő, derűs hangulatú Puerto del Carmen nyüzsgő bárjaival, éttermeivel, és diszkóival szemben. Tias több gyönyörű stranddal is rendelkezik, továbbá a vízi sportok kedvelőinek is lehetőségük van szörfözni és jetski-zni. Érdemes a megtekintésre a kis San Antonio plébániatemplom, továbbá az 1875-ben újjáépített Nuestra Senora de la Candelaria templom, amelyben egy 16. századi Madonna-szobor van kiállítva.

 

 

Costa TeguiseCosta Teguise

 

Costa Teguise Lanzarote legérdekesebb kisvárosa, amely az állandó kalóztámadások veszélye miatt épült meg, a sziget belsejében. A város 1852-ig püspöki székhely és a sziget fővárosa volt. A korai spanyol gyarmati stílusú épületek ódon hangulatúvá teszik a települést.

 

Ha Teguisében sétálgatunk, érdemes megfigyelni azokat a faragott bejárati ajtókat, amelyeken jellegzetes kémlelőnyílások találhatók, amiknek a segítségével szemügyre vették a kopogtatókat és a ház előtt elhaladó járókelőket. A város kiemelkedő iparága a „timples” néven ismert régi, húros hangszerek készítése.

 

 

Haria

 

HariaHaria ismert a gyönyörű kilátásáról valamint a pálmafák tömkelegéről, így hihetetlenül népszerű a turisták és hegyi kerékpárosok számára.

 

A falut és a környékét éppen ezért az „ezer pálma völgyének” szokták hívni. Emiatt, a többi várossal vagy faluval ellentétben, a település sokkal inkább emlékeztet egy oázisra, mint a Marsra.

 

A pálmafák ültetéséhez egy hagyomány kötődik, mi szerint régebben a gyermekek születésének napján pálmát ültettek.

 

Kettőt, ha fiú, egyet, ha lány a gyermek. Figyelemre méltó még Borges Linares impozáns Krisztus-szobra.

 

 

La Graciosa

 

La Graciosa

A következő lanzarotei látnivaló kilóg a sorból, ugyanis az nem a szigeten található. A bájos La Graciosa szigetét ésszerű egy egész napos kirándulás keretében felkeresni.

 

Az út során Orzolából, egy halászfaluból induló komppal lehetőségünk van átkelni az El Rio tengerszoroson Caleta del Sebóba. Viszont bizonytalan időjárási viszonyok esetén szüneteltethetik a kompforgalmat.

 

A leginkább homokkal borított szigeten több vulkán is található.

 

A legmagasabb (266 m) az Agujas Grandes. Mellette található az Agujas Chicas. A békés, csendes szigeten kitűnő fürdőzési és búvárkodási lehetőségeink vannak. Az északnyugati részen egy csodálatos, finomszemcsés homokkal borított strand áll, a Playa de las Conchas.

 

 

Playa Blanca


Playa BlancaLanzarote legújabb üdülőhelye Playa Blanca, mely 37 km-re fekszik a fővárostól, és 33 km-re a repülőtértől. Összesen négy csodálatos strandja van.

 

A Playa Blanca jelentése „fehér strand”. Ez jellemző is a városra, ugyanis egy 9 kilométer hosszú öbölben terül a város fehér homokos partja.

Lanzarote ételei

 

A Patatas Canarias a Kanári-szigetek legegyszerűbb és legkülönlegesebb étele, melyet mojo szószokkal tálalnak. A mojo rojo pirospaprikából és chilliből, a mojo verde pedig petrezselyemből és korianderből készül. De ne tévesszen meg minket, mindkettő csípős. A Patatas Canarias a nevét a Kanári-szigeteken termesztett krumpliról kapta. Kiváló köretként vagy akár önmagában is.

 

Papas con mojoAz apró krumplikat héjában főzik meg, mégpedig eredetileg tengervízben vagy nagyon sós vízben. Félbevágva vagy egészben tálalják a sótól fehérlő burgonyát a híres spanyol mojo szósszal. Az éttermekben megszokott, hogy előételként hoznak friss péksüteményt, és a két féle mojo szószt, esetleg vajat. Vigyázzunk nehogy jól lakjunk vele, mert nagyon finom!

 

Érdemes megkóstolni a lanzarotei bort is! Kisebb csoda, hogy ilyen talajon sikerül bort termeszteni! A tövek nem sorban vannak ültetve, hanem 1-2 méter mély gödörben, a szélirány felől pedig kövekkel van kirakva, hogy a szél ne vigye el a vulkáni hamut. A hamu apró kavicsokból áll. Jó tulajdonsága, hogy a hajnali párát megköti és átengedi a növényeknek. Ahol művelik a földet, ott ezzel van leszórva a talaj. Ez azért fontos, mert kevés a csapadék arrafelé.

 

Kihagyhatatlan étel a paella, mely a leghíresebb spanyol étel. Széles, lapos, kétfülű edényben készítik el, a rizst pedig sáfránnyal színezik sárgára. Általában nyúlhússal, vagy a tengeri állatokkal tálalják.

Lanzarote - bor Lanzarote - bor

Spanyolországban nagyon nagy hagyománya van a bároknak, ahol az italok mellett frissen készített bocadillokat, azaz szendvicseket is lehet fogyasztani. Érdemes az utunk során legalább egyszer ellátogatni egy ilyen bárba, hogy megízleljük a hétköznapi spanyol emberek életét és temperamentumát.

 

ChurrosTradicionális spanyol desszert a churros. A helyiek reggel vagy délután beülnek egy újsággal a kezükben az egyik churreriába és megbeszélik az élet nagy dolgait. A ropogós édességet általában forró csokoládéba mártogatják (chocolate con churros). Különösen a frissen készített churrost ajánljuk forró csokoládéval, és nem a mirelitet. Körülbelül 3 euróért kaphatunk. Bárhol járunk a szigeten, semmiképpen ne hagyjuk ki, hogy egyszer betérjünk egy churreriába.

 

Bármilyen ételt fogyaszt is, mellé egy frissen csapolt Kanári-sört, a Tropical-t ajánljuk.


Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata