Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


Gran Canaria


MaspalomasGran Canaria a Kanári–szigetek névadója. Egy római uralkodó úgy gondolta, hogy a szigeten sok kutya él. Ezért adhatta a Canaria nevet, ami a kutya latin nevéből, a canisból ered. A Gran jelzőt azért kapta, mert az addig meghódított szigetek közül Gran Canaria volt a legnagyobb.

 

A Kanári–szigetek leglátogatottabb turista célpontját gyakran nevezik mini kontinensnek is, hiszen egészen káprázatos természeti adottságokkal rendelkezik. Kanyonok, hatalmas hegyek, nagyon gazdag növényvilág, valamint egészen változékony időjárás. Gran Canaria időjárása északon csapadékos, délen pedig még sivatagot is találunk.

 

A Gran Canariai útikalauzunkban szeretnénk pontos leírást adni a következőkről: Gran Canaria látnivalók fülre kattintva minden fontos nevezetességet és kihagyhatatlan attrakciótmegtalál a szigetről, amelyeket szerintünk látni érdemes. A Gran Canaria repülőtér cikkünkben a bejutásról írunk, milyen eszközökkel tudja megközelíteni a városokat, illetve ez mennyibe kerül.

 

A közlekedésről is beszélünk, ugyanis remek a tömegközlekedés a szigeten, az autóbérlés elterjedéséről nem is beszélve. És persze a sziget gasztronómiájának bemutatásáról sem feledkeztünk el.

 

Gran Canaria látnivalói
Gasztronómia
Bejutás a reptérről
Közlekedés Gran Canarián
Térkép a látnivalókról
Gran Canaria - Kanári szigetek Gran Canaria

Látnivalók Gran Canarián

 

Maspalomas városa és a dűnék

 

El Faro MaspalomasA szórakozás, éjszakai élet, strandolás és vásárlás szerelmeseinek közkedvelt helye. A sárga, durva homokkal borított partot nagyon szeretik a nyaralók.


A víz itt a legmelegebb, mert a maspalomasi öbölbe nem érnek el a hűvös tengeri áramlatok. A város, mint minden város Gran Canarián, a vízi sportok kedvelőinek minden kívánságát kielégíti. De vannak hatalmas plázák, játéktermek, vidám parkok is. A golfkedvelőknek ez a legideálisabb hely a szigeten. Éttermek, üzletek, bolhapiac és még egy sivatag is található a városban.


Az El Faro Maspalomas, azaz a maspalomasi világítótorony gyönyörű látvány. A tetejéről beláthatjuk az egész sivatagot és a várost. Segít a tájékozódásban is, hiszen a város minden pontjáról látható. A város egyik fontos buszállomása, az El Faro, a világítótoronytól kb. 150 méterre található.

 

A Riu Hotel a dűnék irányábólDűnék:


Sokan nevezik Gran Canariát „mini kontinensnek”. A sziget sokszínűségét nagyon jól példázza a déli parton 3,5 km hosszan elterülő sivatag. A homokot a szél fújta át Afrika partjairól. A dűnék folyamatosan változnak, éppen ahogy a szél fújja őket.

 

A naplemente csodálatos innen nézve, de napközben heverészni is nagyon jó élmény a sivatagban. A homokban élő apró állatokkal is számolni kell itt, tehát ne lepődjünk meg a gyíkok láttán. Mint minden sivatagban, természetesen itt is lehet tevegelni. Ez körülbelül fél órás út a dűnék között. Ajánljuk, hogy ne a legszebb ruháját vegye fel a túrára. Az is megjegyzendő, hogy a dűnék mélyén egy nudista strand terül el, ami a homoszexuálisok közkedvelt helye. Ha nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe kerülni, érdemes a helyiektől tájékozódni, hogyan lehet elkerülni ezt a részt.

 

Természetesen több irányból meg lehet közelíteni a sivatagot, de a legcélszerűbb, ha a Hotel Riu Maspalomas nevű hotelen keresztül tesszük ezt meg. Ez a parkolás szempontjából is célszerű lehet mivel a hotel utcáján és előtte a parkoló ingyenes bizonyos szakaszokon. Az összes Kanári-szigeten egységesen jelölik a parkolási lehetőségeket: ahol fehér festést látunk ott a parkolás ingyenes, ahol kék festést ott fizetni kell, ahol pedig sárgát ott tilos a parkolás.

 

Maspalomas dűnéiA dűnék megtekintésére érdemes 3-4 órát szánni. Különleges és elképesztő látvány, hogy ezen a kis szigeten még egy sivatag is található! Azt javasoljuk, hogy semmiképp ne hagyja ki!

 

Playa del Inglés

 

Playa del InglésMaspalomas egybeépült Playa del Inglés városával, ami ugyancsak a szórakozás, éjszakai élet, strandolás és vásárlás szerelmeseinek közkedvelt helye. A vásárolni vágyó nyaralóknak a Kasbah és a Cita bevásárlóközpontokat ajánljuk. A homokos part nyolc kilométer hosszan húzódik. Playa del Inglésben kevés építészeti nevezetességet tudunk ajánlani. Természetesen itt is van lehetőség különböző vízi sportok kipróbálására. A napozni,- strandolni vágyók számára is ideális partszakasz, mivel itt a víz 3-4 fokkal melegebb, mint északon, de azért itt sem mondható melegnek. Mivel Playa del Inglésben rengeteg szálloda van, érdemes lehet itt foglalnunk szállást és innen indulni a körutunkra. Hiszen ha késő este ér is vissza a városba, még rengeteg étterem és bár van nyitva, az utcák pedig nyüzsögnek.

 

Playa del Inglés városában kifejezett látnivalóról nem számolhatunk be. Azonban strandolás, vásárlás, pihenés vagy épp szórakozás szempontjából tökéletes választás.

 

 

Puerto Rico

 

Puerto RicoA Karib–tengeri szigettel azonos nevű Puerto Rico csak nemrég vált népszerű üdülőhellyé, amit feltehetően annak köszönhet, hogy a partja nagyon szépen ki van építve, valamint ez egész Spanyolország legnaposabb városa. Érdekes, hogy a város a meredek hegyoldalra épült, így az itt található szállodákat azoknak az utasainknak ajánljuk, akiket nem riaszt vissza egy kis lépcsőzés. Puerto Rico strandjára egyenesen a Szaharából importálták a homokot. Az egykori halászkikötő elsősorban vízi sport lehetőségeiről híres. A turistáknak lehetőségük nyílik a vizes sportok kipróbálására, például: vitorlázni, búvárkodni, jet-skizni, ejtőernyőzni a vízen vagy felülni egy delfinnéző hajóra. Azonban a legnépszerűbb elfoglaltság a sporthorgászat. Puerto Rico több rekorddal is büszkélkedhet. 1997-ben például itt fogták a világ legnagyobb kék nyársorrú halát, ami 448 kg-ot nyomott! Biztosan fog kapni az utcán sétálgatva olyan szórólapot, amelyen a legújabb vízi akciók szerepelnek.
Mindössze egy kilométerre található Gran Canaria legszebb strandja, a Playa de Amadores. A part hasonló, mint Puerto Ricóban, vagy Mogánban, de ez jóval nagyobb. A part gyönyörű aranysárga homokkal van feltöltve, amit ugyancsak Afrikából importáltak.

 

Puerto Rico elsősorban az angol fiatalok számára felkapott célpont. Nagyváros lévén éttermek, szórakozási és vásárlási lehetőségek is bőségesen találhatóak. Ha egy csendesebb, de hasonló hangulatú helyen szeretnénk a pihenésünket tölteni, ajánljuk Taurito városát, amely nem messze van Puerto Ricótól.

 

Puerto de Mogán – Gran Canaria „ékszerdoboza”

Puerto de Mogán Puerto de Mogán

Létezik egy városka a sziget nyugati partján, melyet „Kanária Velencéje”-ként emlegetnek. Kicsi lagúnák vannak kialakítva, balkonok, virágeső mindenhol. A bájos, mediterrán hangulatú, hófehér házak között a sétálóutcákon úgy tűnik, kötelező a jókedv és a helyiek meg is tesznek mindent, hogy a turisták jól érezzék magukat. A teraszos vendéglők, a kávéházak és az öbölben található megannyi luxushajó számából ítélve sikerrel teszik. A parton bárok, éttermek és boltok sorakoznak. Gran Canaria egyik legszebb kisvárosában vízi biciklizhetünk, kajakozhatunk, hajókázhatunk, jet-skizhetünk. Romantikus hangulatú pároknak kötelezően ajánlott egy gyertyafényes vacsora a kikötő valamelyik teraszán. Ez a hely egyike azon városoknak, amelyek a turizmus fellendülése előtt csak apró kanári falvak voltak. Így a helybeliek a tipikus kanári ember mintaképe. Azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy a helyi lakosok valószínűleg kevésbé fognak idegen nyelven beszélni, mint a nagyvárosokban.

 

Tickair tipp: Atlantida Submarine

 

Atlantida SubmarineEgy nagyon izgalmas utazásra invitáljuk Önt! Puerto de Mogánban van rá lehetőség, hogy közelebbről megnézze a víz mélyén rejtőzködő halakat és növényeket. Az Atlantida Submarine, ami egy tengeralattjáró, 40-45 perces túrákra indul mindennap. Ezalatt az idő alatt több mint 25 méteres mélységben csodálhatjuk meg az óceán mélyét. Garantáltan felejthetetlen kaland!

 

Cím: C/ Subida de los riscos, 2, A épület, 1. emelet

 

Tel.:+34 928 565 108

 

Jegyár:
– Felnőtt (13 év felett): 31.50 EUR
– Gyerek (2 -12 év között): 16 EUR

 

Hivatalos weboldal

 

Palmitos Park

 

Palmitos Park“Gran Canaria Loro Park-ja”. Így is nevezhetnénk ezt a szubtropikus oázist, a Palmitos Parkot. A park kb. 10 km-re található Maspalomastól és Playa del Ingléstől. Célja, hogy bemutasson a főbb látnivalók közül néhányat, már ami a természetet illeti: növényeket, pálmákat, kaktuszokat, és honos állatokat. Láthatunk pillangó farmot is. A show-kat pedig a delfinek és a madarak szolgáltatják. 2007-ben, egy feltehetően szándékos gyújtogatás következtében, a park jelentős része odalett. De mára már újra teljes pompájában tekinthetjük meg ezt a varázslatos parkot, amire érdemes 4-6 órát szánni.

 

Nyitva tartás: Minden nap: 10:00 – 18:00 (utolsó belépés: 17:00)

 

Bemutatók:
– Delfin show: 13:30 és 16:00
– Papagáj show: 10:30, 11:30, 14:30, 15:30 és 16:30
– Ragadozó madarak showja: 11:30 és 15:00
– Egzotikus madarak showja: 14:30

 

Jegyár:
– Felnőtt: 32 EUR
– Gyerek (5–10 év között): 23 EUR
– Mini (3–4 év között): 11 EUR
– Családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 94 EUR
– Baráti jegy (4 felnőtt): 112 EUR
– 3 év alatt: Ingyenes

 

Ha a maspalomasi Aqualandbe is szeretne elmenni, léteznek páros belépők, amelyek mind a két parkba biztosítanak belépést. A hivatalos weboldalon részletesen megtalálja a jegyárakat, valamint a fontos információkat, de mi is szívesen segítünk Önnek.

 

Sioux city

 

Sioux citySan Agustín közelében kihasználták a kedvező természet adta lehetőségeket. A völgyben patak csordogál, a sziklafalak repedéseiben bokrok és számos kaktuszfajta él. A hely tökéletes volt egy western film forgatásához. Így harminc évvel ezelőtt hozzá is fogtak egy western falu kiépítéséhez. Főutca, bank, templom, szalon, seriff iroda, a karámokban bölények és lovak legelnek. A film az 1975-ben készült Take a hard ride címmel, ami bár nem vált filmtörténeti klasszikussá, mégis maradandót alkotott. Naponta kétszer, élő szereplős kaszkadőr show szórakoztatja az idelátogatókat. Az ivóban kán-kánt táncolnak a lányok, a főutcán banditák csatáznak a seriffel és indiánok támadnak a cowboyokra. Valamint egész nap szól a country. Bár ez nem egy tradicionális látnivaló a szigeten, mégis a vadnyugat szerelmeseinek kihagyhatatlan kaland! Családosoknak különösen ajánlott!

 

Fataga

Fataga Fataga

Ha a déli partról közelítjük meg a várost, érdemes megállni a táblával jelzett kilátónál, mivel gyönyörű kilátás tárul elénk a kanyargós utakról és a magasba emelkedő sziklákról. Ezen az úton tovább haladva láthatunk egy Camel Safari Parkot, ahol van lehetőség tevegelésre.


Attól nem kell tartanunk, hogy nem ismernénk meg Fataga városát. Az „Ezer pálmafák völgyében” fekszik ez a hangulatos hegyi falu, amely a világörökség része. Nem véletlenül nevezik így ezt a völgyet, hiszen a szigetre jellemző száraz, sziklás, kaktuszos vidéket egy festői környezet töri meg, tele pálmaligetekkel, gyümölcsfákkal, virágokkal, hangulatos történelmi házakkal. Mindössze húsz percre van Playa del Ingléstől.

 

LÁTNIVALÓK A SZIGET KÖZEPÉN

Guayadeque völgy

Guayadeque völgy Guayadeque völgy

Ingenio és Agüimes között, illetve e két várostól nyugatra húzódik egy fantasztikus és igen népszerű hely. Ez nem más, mint egy izgalmas barlangfalu. Elsőre furcsa lehet ez a megfogalmazás. Képzeljünk el egy olyan települést, amelynek minden egyes épülete barlangba van beépítve. A templom, a bár, az étterem, a bolt és a lakóházak is. Nemcsak a turisták, de a helyiek is előszeretettel töltik el itt a szabadidejüket. Tehát készüljünk fel megannyi piknikező családra, valamint hosszú sorokra. Egy helyi lakos, egy hölgy, jelképes összeg ellenében beenged az otthonába, amely elénk tárja, milyen lehet a modern kori élet egy barlangban. Ha januárban érkezünk a Guayadeque szurdokba lélegzetelállító élményben lesz részünk: a mindenfelé virágzó mandulafák látványa olyan gyönyörű, hogy bűn lenne otthon hagynunk a fényképezőnket!

 

 

Roque Nublo, Pico de las Nieves

 

Pico de las NievesGran Canaria 1949 méteres csúcsához, a Pico de las Nieveshez szűk, meredek szerpentinen jutunk el. Odafelé érdemes megállni azoknál a parkolóknál, ahol egy táblát látunk, amin egy fényképező van. Ez azt jelzi, hogy ha ott megállunk, nagyszerű kilátásban lesz részünk és gyönyörű fényképeket készíthetünk. Északnak tovább haladva a GC-60-as úton érdemes megállni egy étteremnél: Mirador de Tunte. A gyönyörű kilátás mellett az ételek is nagyon finomak.


Innen már nagyon közel van a Roque Nublo ami Gran Canaria híres sziklája. Közvetlenül a sziklatömbhöz nem lehet felmenni autóval. Egy köves ösvény vezet odáig, ezért nem érdemes strandpapucsban nekiindulni az útnak. Magát a sziklát gyönyörűen lehet látni a Pico de las Nievesről is, így aki nem túrázó alkat annak inkább azt javasoljuk, hogy menjen tovább a sziget legmagasabb pontjára és onnan csodálja meg a kilátást. A tájékozódásban segít egy nagy gömb alakú építmény, mely jól látszik messziről is. A sziget legmagasabb pontjáról pedig jól látható a Roque Nublo, Bentayga és tiszta időben ellátni egészen Tenerife legmagasabb pontjáig a Teidére is.

 

 

Agüimes

 

Las Palmastól délre helyezkedik el ez a kb. 25.000 fős város, Agüimes. Régebben nem tartozott a főbb látnivalók közé, de mióta felújították az óvárosát, jelentősen megnövekedett a látogatók száma. A hangulatos macskaköves, szűk utcák lenyűgözőek. Az egyik ilyen kis utcában egy nagybőgős nő szobra látható. Ha közelebb megyünk hozzá, a szobor megszólal, méghozzá egy magyar füleknek igen szívmelengető dallamot hallgathatunk. Ha tovább haladunk a többi kis utcában, különböző szobrokat találhatunk „elrejtve”.
A város főterén egy fejkendős asszony szobrát láthatjuk, amint egy padon ül. A tér padjain egy asszony körülbelül hetven évig árulta a saját maga horgolta csipketerítőit. Halála után annyira hiányzott a helyieknek, hogy egy szobrot emeltek a néni tiszteletére. Ezt a teret úgy tudjuk a legkönnyebben megtalálni, ha megkeressük a kis fehér házak és pálmafák felé magasodó kupolát, ami a Szent Sebestyén templomé.
Ha a búvárkodást, vagy a szörfözést szeretné kipróbálni, ajánljuk Agüimes partját (Playa Vargas), valamint az attól délre elhelyezkedő Playa de Pozo Izquierdo strandját. A víz olyan nagyszerű természeti kincseket rejteget, mint barlangok, boltívek, vulkáni zátonyok, valamint a szubtrópusi halak rendkívül széles skálája tárul elénk.

Agüimes Agüimes Agüimes

 

GRAN CANARIAI NEVEZETESSÉGEK ÉSZAKON

 

A főváros: Las Palmas

Las Palmas

 

Teljes nevén Las Palmas de Gran Canaria a Kanári–szigetek legnagyobb, Spanyolország kilencedik legnagyobb városa, közel négyszázezer lakossal. Nem csak Gran Canaria, egyben a Kanári–szigetek fővárosa is megosztva azt Santa Cruz de Tenerifével.


Bár a turizmus délre, a kevésbé csapadékosabb területekre helyeződik (itt szinte mindig felhős az ég), semmiképpen sem szabad kihagyni ezt a gyönyörű várost. Las Palmast választották meg az egyik legjobb éghajlatú városnak a Földön, mivel az év minden napján kb. 25 fok van. A helyiek nagyon büszkék erre a címre. Patinás házacskái, zöld zsindelyes ablakai és igen különös formájú, kövér macskakövei biztosan leveszik majd Önt is a lábáról. A belvárosban a látnivalók egymástól csupán néhány percre vannak, ezért érdemes őket gyalog megnézni, mert nehéz parkolóhelyet találni. A város központi helyein található mélygarázsok, amikért bár fizetni kell, megkönnyítik a parkolóhely keresést.

 

A Puerto de la Luz kikötő és a Playa de Las Canteras strand között található a Santa Catalina Park, ami egy csodálatos, pálmafákkal és szökőkutakkal övezett tér. A kávéházakban Gran Canaria társadalmi életének lehetünk szem- és fültanúi. Az óceán és a Parque Santa Catalina között helyezkedik el Las Palmas egyik legfőbb buszmegállója, amit a kerületről neveztek el.

 

Ha vásárolni támad kedvünk a Triana városrészbe kell átmennünk, ugyanis itt található Las Palmas legfontosabb utcája, a Calle Mayor de Triana. Ez a legfőbb sétálóutca, egy kilométeren keresztül csak boltokkal találkozunk. Itt mindent megtalálhatunk, amire szükségünk van: ha ajándékot szeretnénk venni, ha megéhezünk, ha egy nagy áruházban szeretnénk körülnézni. Ha kedvünk lenne egy kis kultúrára, látogassunk el a város legrégebbi templomához, a San Telmo kápolnához.

 

A város ékszere, a Las Canteras strand. Kedvező fekvésének köszönhetően Las Palmas minden pontjáról pár perc alatt eljuthatunk ide. A legkönnyebben ezt úgy tudjuk megtenni, ha az autópályáról (GC-1) a Centro Comercial El Muelle nevezetű bevásárlóközpont felé térünk le, ahol parkolni is tudunk az első 3 órában ingyenesen. Onnan kb. 5 perc alatt gyalog el lehet sétálni a partra. Az oda vezető utca tele van boltokkal, kávézókkal, éttermekkel, hasonló, mint nálunk Magyarországon a Váci utca. Mivel ez a strand több mint három kilométeren keresztül fut az óceán mellett, sohasem kell félnünk attól, hogy nem lesz helyünk. Bár a környék sziklás, a strand aranyhomokos, az erős hullámoktól pedig egy sziklazátony védi meg a pihenni vágyókat. A sziklagáton túl megannyi szörfössel találkozhatunk. A víz itt 1-2 fokkal hidegebb, mint délen.

 

A tenerifei útikalauzunkban már írtunk a februárban megtartott téltemető karneválról. Ez nem csak Santa Cruzban, hanem Las Palmasban is nagyon népszerű ünnepnek számít. Ez a karnevál minden évben megrendezésre kerül, mely a Rio de Janeiro-i karnevál után a világ második legnagyobb és leglátványosabb eseménye. A mulatságon turisták és helyiek ezrei együtt, mulatságos öltözékekben szórakoznak az utcán.

 

Las Palmas - Nestor MúzeumA Doramas parkban található a város legjobb szállodája, a Santa Catalina.

 

Itt építette fel Nestor de la Torre a Kanári falut, amely bemutatja a Kanári–szigetek építészeti jellegzetességeit. Faragott balkonok, tornyos bástyák, kovácsoltvas kerítés és faragott kőkeret.

 

A téren megtaláljuk a Nestor Múzeumot (Museonde Nestor), amelyben láthatjuk az építész terveit a faluról valamint, hogy hogyan képzelte az eszményi Gran Canaria szigetét a művész.

 

A parkban népművészeti produkciókat láthatunk.

 

 

 

Casa de Colón

 

Casa de ColónLas Palmas óvárosában – amit a térképen Vegueta néven fogunk megtalálni – találhatjuk a város legszebb házát, a Casa de Colónt. Ennek az épületnek az az érdekessége, hogy nem találni rajta két ugyanolyan ajtót, vagy ablakot. Mind különbözik egymástól. Ez az épület volt a sziget első kormányzói palotája, ami a később itt is megszálló Kolombusz Kristófról kapta a nevét, ugyanis a Casa de Colón magyarul annyit tesz, hogy Kolombusz háza. Valóban ebben az épületben lakott 1492-ben, amikor meg kellett javíttatni a Pinta nevű hajóját. A Casa de Colón 1952 óta múzeumként működik, ahol a híres tengerész útjaival kapcsolatos mindenféle relikviával találkozhatunk.


Nyitva tartás:
– Hétfő – Szombat: 10:00 – 18:00
– Vasárnap és ünnepnapokon: 10:00 – 15:00

 

Zárva: Január 1, 6,  December 24, 25, 31.

 

Hivatalos weboldal

 

 

Szent Anna KatedrálisSzent Anna Katedrális

 

Az egyik legrégibb építkezés az építészeti formákon és belső bútorzaton egyaránt nyomott hagyott. Gótikus boltívek, barokk szószékek, klasszicista vonások és Juan Perez szobrai is helyet kaptak ebben a két harangtornyos templomban. Las Palmas katedrálisában lift repít fel a torony kilátó teraszára, ahonnan remek panoráma nyílik az egész városra. A lift ára kb. 2 EUR. Láthatjuk a Szent Anna Katedrális előtt álló teret, ahol a sziget névadó állataival, a canisokkal, azaz kutya szobrokkal találkozunk. A tér másik oldalán helyezkedik el a klasszicista stílusban épült Városháza, amelyet ma már csak bemutatókra, kiállításokra használnak.

 

Nyitva tartás:
– Hétfő – Péntek: 10:00 – 16:30
– Szombat: 10:00 – 13:30

 

Kanári Múzeum

 

A Kanári-szigetek őslakói a guancsok. Magas, szőke, világos szemű, európai típusú emberek. Egyesek szerint skandináv emberek lehettek, mások szerint pedig Atlantisz túlélői. Barlangokban éltek, szőrméket viseltek, halottaikat bebalzsamozták, a barlangfalra geometrikus mintákat festettek. Jean de Béthencourt 1402-ben hozzálátott a Kanári-szigetek leigázásához. Az őslakókat erőszakkal keresztény hitre térítette. Aki nem akarta felvenni az új vallást, könyörtelenül kivégeztette. 95 évig tartott, mire a konkvisztádoroknak sikerült legyőzni az utolsó guancsokat is. A kevés megmaradt őslakos fokozatosan elvegyült a főként portugál és spanyol lakossággal. Las Palmasban van a Kanári Múzeum ahol a spanyol hódítást megelőző időkből származó gazdag leletanyagot állították ki.

 

Nyitva tartás:
– Hétfő – Péntek: 10:00 – 20:00
– Szombat, Vasárnap és ünnepnapok: 10:00 – 14:00

 

Jegyár:
– Felnőtt: 5 EUR
– Diák: 3 EUR
– 12 év alatt: Ingyenes!

 

Hivatalos weboldal

 

 

Gáldar

 

GáldarGáldar az egykori guancs őslakosok fővárosa volt. Gran Canaria nagyvárosai közé tartozik a körülbelül 25 000 fős lélekszámával. Egy vulkáni hegység lábához és a lejtőire épült ez a város bízva a vulkanológusok szakértelmében, miszerint egyhamar nem fog ez a vulkán működni. Túrázóknak érdemes felkapaszkodni a hegy lejtőire: a tenger, a környező városok, valamint a megannyi banánültetvény látványa lenyűgöző, főleg naplementében! A városban áll egy tér, ahol egy neoklasszikus templomot, macskaköves utcákat és hangulatos kávézókat láthatunk. A helyiek Gran Canaria legbarátságosabb embereinek tartják magunkat, ami bizonyára így is van. Itt áll Gran Canaria egyik legrégebbi sárkányfája, amelyről 1718-ból származó írásos feljegyzéseket is találtak. Az óváros fő utcáján található piacon a helyi sajtok és az egzotikus gyümölcsök íze fantasztikus. Sajtok közül a Flor de Guía, gyümölcsök közül pedig a helyi ananász, mangó, papaya, narancs és banán, ami különösen ajánlott. A város leghíresebb nevezetessége a Cueva Pitada, magyarul Festett Barlang, a legjobb állapotban fennmaradt guancs régészeti lelőhely a szigeten.

 

 

Puerto de Las NievesPuerto de Las Nieves

 

Puerto de Las Nieves a Gran Canaria szigetén élő helyiek körében is nagyon népszerű üdülőhely. Hétköznap a település üresebb, de hétvégén a strandok megtelnek helyiekkel. Ebben a hangulatos halászfaluban kékre meszelt házfalaknak köszönhetően, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy hangulatos görögországi falucskában lennénk. A Kanári-szigetekre csupán a faragott balkonokból és a templomból következtethetünk. Ez a part a legfontosabb komp kikötő, ami Tenerife és Gran Canaria között szállít utasokat. A komp látványa nem ront a városképen, azonban a naplementét bizonyos szögekből nem tudjuk a móló miatt megnézni. De ha tovább haladunk északra, a sétányon zavartalan kilátás nyílik a nyílt tengerre. Tiszta időben a horizonton megjelenik Tenerife szimbóluma, a Teide is. A tengerpart kavicsos, rossz idő esetén pedig használjuk az ez okból létrehozott remek úszómedencéket, a sétány mellet végighúzódva.

 

Puerto de Las Nieves - Dedo de DiosPuerto de Las Nieves ikonikus szikla monolitja a Dedo de Dios, azaz Isten ujja. A tengerből kiemelkedő, ég felé nyúló sziklatömb a helyieket egy felemelt mutatóujjra emlékeztette. Sajnos egy erős vihar következtében Isten ujjából Isten ökle lett, az ujja sajnos letört. A Dedo de Dios partjánál nagyon finom tengeri ételeket kóstolhatunk meg. A sült kagyló különösen ajánlott! A város érdekessége, hogy megőrzött egy pogány hagyományt, ami az őslakosoktól, a guancsoktól származik: augusztus elején fenyőágakkal megvesszőzik az óceánt, esőért imádkozva.

 

Érdemes megjegyezni, hogy Puerto de Las Nievesben nincs lehetőség készpénz felvételre, valamint tankolásra, mivel nincsenek kihelyezett ATM-ek, valamint benzinkutat sem találunk. Legközelebb a nem messze található Agaete városában van erre lehetőség.

 

 

AgaeteAgaete

 

Agaete Puerto de Las Nieves testvér városa. Néhány perc sétával eljuthatunk az egyik településből a másikba. Ebben a városban megnézheti a tipikus, hétköznapi kanári életet. A város mögött található az Agaete völgy, spanyolul el Valle de Agaete. Ez a gyönyörű vidék nem véletlenül szerepel az útikönyvekben a top 10 Gran Canaria-i látnivaló között: tradicionális kanári házak, pálmafák, kávéültetvények, narancs, avokádó és mangófák, szőlőskertek.

 

A völgybe csak Agaete városán keresztül tudunk autóval eljutni. Ott kövessük a „Berrazales”, vagy az „El Valle” jelzéseket. Az Agaete völgyben találunk egy San Pedro nevű falucskát. Az út kb. 8 km-re Agaetétől ér véget El Saonál, 700 méteres tengerszint feletti magasságnál. Innentől gyalog vezet az út még feljebb, El Hornilloba. Ez már a völgy vége. Túrázóknak és természetbarátoknak nagyon ajánlott Gran Canaria látnivalói közül.

 

 

Arucas

 

ArucasKözvetlenül Las Palmas mellett található a sziget második legnagyobb városa, Arucas. Itt áll „Gran Canaria Notre Dame-ja”, a Keresztelő Jánosról elnevezett híres templom, az Iglesia de San Juan Bautista, mely az egész vidék jelképévé vált. A templom, mely minden egyes része arucasi kőből épült, a gótika fénykorát idézi. A sötétszürke falakról a sötét középkor juthat eszünkbe. Félhomályban vagy sötétben az épület egy kísértetkastélyhoz hasonló. A templom előtti világos tér és a Városháza nagyszerű harmóniát alkot. Arucas a banántermesztéséről is híres. A Montana de Arucas dombról nagyszerű kilátás nyílik a banánültetvényekre. Érdemes meglátogatnunk még a rumfőzdét, a Destileria Arehucast.

 

A Destileria Arehucas nyitva tartása:
– Hétfő – Péntek: 09:00 – 14:00

 

Zárva: Hétvége, ünnepnapok

 

Belépő: 3.50 EUR

 

Hivatalos weboldal

Gran Canaria-i ételek

 

papas con mojoEgy igazi különlegesség Gran Canaria szigetén a papas con mojo. Alapja a kanári krumpli, aminek az oldalára kiül a só, valamint a mojo szósz. A mojo rojo pirospaprikából és chilliből, a mojo verde pedig petrezselyemből és korianderből készül. De ne tévessze meg, mindkettő csípős. A szupermarketekben is vásárolhatunk őrölt formában. Ez tökéletes ajándék lehet az otthoniaknak.

 

Egy másik remek ajándék a Kanári só, azaz a Zelva Salt. Ez egy kis 250 g-os kiszerelésű asztali só, amit a Kanári–szigetek közeli óceánból nyernek ki. Tipikus különlegesség Gran Canaria szigetéről. Ha ezt adjuk ajándékba, biztosak lehetünk benne, hogy minden evés közben a barátunk eszébe fogunk jutni.

 

Bármilyen ételt fogyaszt is, mellé egy frissen csapolt Kanári-sört, a Tropical-t ajánljuk.

 

churros

Másik tradicionális spanyol desszert a churros. A helyiek reggel vagy délután beülnek egy újsággal a kezükben az egyik churreriába és megbeszélik az élet nagy dolgait. A ropogós édességet általában forró csokoládéba mártogatják (chocolate con churros). Különösen a frissen készített churrost ajánljuk forró csokoládéval, és nem a mirelitet. Körülbelül 4 EUR-ért kaphatunk. Bárhol járunk a szigeten, semmiképpen ne hagyjuk ki, hogy egyszer betérjünk egy churreriába.

 

Legjobb éttermek a szigeten

 

Gran Canaria szigetén rengeteg nagyszerű éttermet találunk. Ezért nem is szeretnénk mindent kiemelni, csupán azokat a különleges helyeket, ahova nagyon ajánlott betérni, legalább egy üdítőre.

 

A Guayadeque völgyben, Ingenioban semmiképpen ne hagyjuk ki a betérést a Tagoror étterembe (Cím: Montana Las Tierras 21, Ingenio) ami egy barlang étterem. Itt helyi borok és kanáriai népzenék kíséretében fogyaszthatják el az ebédjüket a vendégek. A hideggel és a pince illattal természetesen minden ide érkezőnek számolnia kell. A szurdok másik végén, Ingenio és San Bartolomé de Tirajana között található egy másik, nagyon hasonló étterem, az El Centro étterem (Cím: Barranco de Guayadeque 25, Agüimes). Az étlapon csupa olyan ételeket találunk, amik a burgonya, olívabogyó, sajt, borok, tehát a Gran Canaria-i étel különlegességeken alapulnak. A hegységben, pontosabban Santa Luciában található a La Terraza étterem ahol, ahogy a nevében is benne van, egy teraszon fogyaszthatjuk el az ételünket. A kilátás csodálatos, a hegyek és völgyek látványa ámulatba ejtő. Elsősorban a látvány miatt ajánljuk, de az ételei is finomak.

 

A spanyol gasztronómia tipikus étele a tapas. Tapast szinte mindenből lehet készíteni: tintahalból, sonkából, kenyérből és még sorolhatnánk. A Tapas Bar Capaco (Cím: C/La Palma 16, Playa del Ingles) egy hamisítatlan spanyol hely Playa del Inglésben, remek hangulattal, finom falatkákkal.

 

A fővárosban, Las Palmasban a Santa Catalina Hotel éttermét ajánljuk Önnek, ami Gran Canaria legelegánsabb éttermei közé tartozik. De ha költséghatékonyak szeretnénk lenni, érdemes inkább a déli part éttermei között válogatni.

Gran Canaria repülőtér – bejutás

 

Gran Canaria repülőtér – távolságok:

 

Las Palmas – 25 km, Playa del Inglés – 34 km, Maspalomas – 32 km, Puerto Rico – 48 km, Agaete – 37 km, Puerto de Mogán – 40 km.

 

BUSZ KÖZLEKEDÉS A SZIGETEN

 

A világoskék színű Global busztársaság járataival tudunk eljutni a Gran Canaria repülőtértől a városokba. A busztársaság hivatalos weboldalán találhatja meg a pontos menetrendet. A „Route Search” ablakban a "From" és a "To" résznél kiválasztjuk honnan indulunk és hova szeretnénk érkezni. Aztán a „Search” gombra kattintva láthatjuk, hányas számú busz közlekedik a két pont között, valamint hogy mennyibe kerül az út.

 

Jegyár:
– Las Palmas (San Telmo állomás) – Repülőtér: 2.30 EUR (60-as busz)
– Faro Maspalomas – Repülőtér: 4.05 EUR (66-os busz)

 

 

TICKAIR TIPP: AUTÓ KÖLCSÖNZÉS

 

A legjobb megoldás az autóbérlés. Mivel a Gran Canariai közlekedés nem túl átfogó (főleg a menetrend tekintetében), ezért nagyon hasznos lehet, hogy ha pár napra autót bérel. Ez jelentősen megkönnyíti az utazást.

 

Az autóbérléssel kapcsolatban a PlusCart javasoljuk, mert teljes árakat adnak meg, amire nem jön rá plusz költség (biztosítás, vagy üzemanyag trükközés). Itt tudja megnézni és lefoglalni az autókat: Pluscar weboldal.

 

Ezen a weboldalon le tudja foglalni az autót, és majd a helyszínen kell kifizetnie pontosan azt az összeget, ami fel lesz tüntetve az e-mailben küldött visszaigazoláson. Online nem kell megadni bankkártya adatokat, és nem is kell fizetni, csak majd ott. Bankkártya is elegendő, hitelkártya nem szükséges.

 

További lehetőségek: A Goldcar, ami Spanyolország legnagyobb autókölcsönzője, vagy a Europcar.

Közlekedés Gran Canarián

 

Busz hálózat

 

A világoskék színű Global busztársaság járataival tudunk eljutni a Gran Canaria repülőtértől a városokba. A busztársaság hivatalos weboldalán találhatja meg a pontos menetrendet. A „Route Search” ablakban a "From" és a "To" résznél kiválasztjuk honnan indulunk és hova szeretnénk érkezni. Aztán a „Search” gombra kattintva láthatjuk, hányas számú busz közlekedik a két pont között, valamint hogy mennyibe kerül az út.

 

Las Palmas városában a Guaguas busztársaság közlekedik. A hivatalos weboldalon megnézheti bármelyik buszjárat menetrendjét és hogy hány percenként közlekedik a busz.

 

Jegyár:
– 1 út: 1.40 EUR
– 2 út: 2.40 EUR
– 10 út: 8.50 EUR

 

Közlekedés a szigeten autóval

 

A másik (a jobb) lehetőség az autóbérlés. Így tudja a legtöbb nevezetességet elérni, amelyekről a Gran Canaria látnivalók oldalunkon olvashat. Az úthálózat nagyon jó Gran Canarián. A repülőtéren könnyedén beszerezhetünk egy térképet a szigetről vagy az információs pultnál, vagy egy kis boltban, de az is előfordulhat, hogy osztogatni fogják az érkezésből kifelé haladva.

 

Azonban közlekedésünk során fontos odafigyelni bizonyos dolgokra:

 

- Az utakon nagyon sok bérautó közlekedik, melyeket turisták vezetnek. Mivel nem ismerik az utakat, ezért előfordulhat, hogy csak az utolsó pillanatban váltanak sávot, ezért érdemes nagyobb követési távolságot tartani, esetleg lassabban vezetni.

- Ha gyalogost lát a zebráknál, mindig álljon meg! Ha kétsávos útra hajt rá, tartson jobbra.

- Ha egy autó mögött haladunk és azt látjuk, hogy balra kanyarodást jelez olyan helyen, ahol nincs lehetőség lekanyarodni, akkor ez azt jelenti, hogy meg fog állni és keresztben elenged valakit.

- A Kanári-szigeteken rövid dudaszóval jeleznek, ha meg akarnak köszönni valamit.

- Ahol az út szélén sárga csík van, ott nem lehet parkolni. Ahol fehér csík, ott ingyenes a parkolás, a kékkel felfestett részeken pedig fizetni kell. Sok parkolóház is van, de ezek is fizetősek.

 

Mivel a Gran Canaria-i tömegközlekedés nem túl átfogó, ezért nagyon hasznos lehet, hogy ha pár napra bérel autót. Ez jelentősen megkönnyíti az utazást. A Tickair három autó kölcsönzőt ajánl. Részletes leírásunkat erről a Bejutás a repülőtérről oldalunkon olvashatja el.

Térkép a látnivalókról

 

Csakúgy mint a legtöbb sziget a Kanári csoportban, így Gran Canaria látnivalói is igazán lenyűgözőek. Biztosan mindenkinek nagy álma, hogy egyszer eljusson a Kanári–szigeteknek erre a pontjára. Ám ha már ott van, nézzen meg mindent!

 

Készítettünk Önnek egy térképet, amelyben megjelöltük az összes nevezetességet, amelyet fontosnak tartunk megnézni. Ezen kívül láthatja az éttermeket is és egyéb helyekről is kaphat tájékoztatást. A Gran Canaria repülőtér is meg lett rajta jelölve, tehát bizton állíthatjuk, hogy minden fontos információt megtalál itt. Azért is más ez a Gran Canaria térkép, mert ha rákattint a kék “gombostűkre”, akkor elolvashatja, hogy épp mit jelöltünk be Önnek. Nagyítással, kinyomtatva remek térképül szolgálhat. De akár azt is megteheti, hogy az okostelefonjáról használja ezt az alkalmazást.

 

A Gran Canaria térkép megjelölt pontjai:

 1. A repülőtér
  2. Jardin Canario
  3. Arucas
  4. Firgas
  5. Teror
  6. LAS PALMAS: Santa Catalina Park, Calle Mayor de Triana, San Telmo Park, Las Canteras strand, Doramas Park, Kanári falu, Nestor Múzeum, Santa Catalina Hotel és Étterem, Szent Anna Katedrális, Casa de Colón, Kanári Múzeum
  7. Maspalomas, Maspalomas dűnéi
  8. Playa del Inglés
  9. Puerto Rico
  10. Playa de Amadores
  11. Puerto de Mogán
  12. Palmitos Park
  13. Sioux City
  14. Arguineguín
  15. Fataga
  16. Guayadeque
  17. Puerto de Las Nieves, Dedo de Dios
  18. Agaete
  19. Cenobio de Valerón
  20. Tejeda és környéke, Santa Lucia de Tirajana, Roque Nublo
  21. Pico de las Nieves
  22. Artenara
  23. Agüimes
  24. Gáldar
  25. Cactualdea Park
  26. Éttermek: Tagoror, El Centro, Tapas Bar Capaco

 

Kiemelt ajánlatokközvetlen
Cél: Gran Canaria
Indulás helye: Budapest
Las Faluas
2022-09-21 - 2022-09-28
Önellátás Önellátás
2 felnőtt és 0 gyermek 2 - 0
242.253 Ft/ fő Összesen: 484.505 Ft/ 2 fő
Bővebb információ
600 méterre a parttól Központi elhelyezkedés Kitűnő ár-érték arány
közvetlen
Cél: Gran Canaria
Indulás helye: Budapest
Jardin del Atlantico
2022-08-24 - 2022-08-31
Önellátás Önellátás
2 felnőtt és 0 gyermek 2 - 0
253.605 Ft/ fő Összesen: 507.210 Ft/ 2 fő
Bővebb információ
200 méterre a parttól Központi elhelyezkedés
közvetlen
Cél: Gran Canaria
Indulás helye: Budapest
Terraza de Amadores
2022-09-21 - 2022-09-28
Önellátás Önellátás
2 felnőtt és 0 gyermek 2 - 0
265.240 Ft/ fő Összesen: 530.480 Ft/ 2 fő
Bővebb információ
200 méterre a parttól
közvetlen
Cél: Gran Canaria
Indulás helye: Budapest
Apartamentos Canaima
2022-08-24 - 2022-08-31
Önellátás Önellátás
2 felnőtt és 0 gyermek 2 - 0
268.935 Ft/ fő Összesen: 537.870 Ft/ 2 fő
Bővebb információ
1 km-re a parttól Kitűnő ár-érték arány
közvetlen
Cél: Gran Canaria
Indulás helye: Budapest
Riu Don Miguel
2022-08-24 - 2022-08-31
Reggeli Reggeli
2 felnőtt és 0 gyermek 2 - 0
277.425 Ft/ fő Összesen: 554.850 Ft/ 2 fő
Bővebb információ
Központi elhelyezkedés Ingyenes esti show műsorok Fűtött medence
közvetlen
Cél: Gran Canaria
Indulás helye: Budapest
Green Field
2022-09-21 - 2022-09-28
Csak szállás Csak szállás
2 felnőtt és 0 gyermek 2 - 0
295.178 Ft/ fő Összesen: 590.355 Ft/ 2 fő
Bővebb információ
Központi elhelyezkedés Kitűnő ár-érték arány 400 méterre a parttól
közvetlen
Cél: Gran Canaria
Indulás helye: Budapest
Aparthotel Rondo
2022-08-24 - 2022-08-31
Félpanzió Félpanzió
2 felnőtt és 0 gyermek 2 - 0
302.515 Ft/ fő Összesen: 605.030 Ft/ 2 fő
Bővebb információ
Gyerekbarát hotel Fűtött medence Ingyenes esti show műsorok
közvetlen
Cél: Gran Canaria
Indulás helye: Budapest
Beverly Park
2022-08-24 - 2022-08-31
Reggeli Reggeli
2 felnőtt és 0 gyermek 2 - 0
305.070 Ft/ fő Összesen: 610.140 Ft/ 2 fő
Bővebb információ
100 méterre a parttól Kitűnő ár-érték arány Ingyenes esti show műsorok Fűtött medence Gyerekbarát hotel Központi elhelyezkedés
közvetlen
Cél: Gran Canaria
Indulás helye: Budapest
Hotel Europalace
2022-08-24 - 2022-08-31
Félpanzió Félpanzió
2 felnőtt és 0 gyermek 2 - 0
308.173 Ft/ fő Összesen: 616.345 Ft/ 2 fő
Bővebb információ
Közvetlenül a parton Kitűnő ár-érték arány Központi elhelyezkedés
Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata