Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


TÁJÉKOZTATÁS - 2020.03.11

Kedves Utasaink!

 

Az utóbbi időszakban érthető módon sokakat foglalkoztat a koronavírus miatt kialakult helyzet.

 

Sokakban felvetődik a kérdés, hogy vajon érdemes-e most utazást foglalni. Mit tehetünk annak érdekében, hogy biztonságosan utazzunk?

 

Először is, legyünk körültekintőek. Pánikba esni ritkán jó stratégia. Felelőtlen kockázatot vállalni szintén. Hogyan lehetünk kiegyensúlyozottak?

 

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a legfontosabb tudnivalókat és kérdéseket, melyek hasznosak lehetnek ebben az időszakban.

 

Néhány tény a jelenlegi helyzetről:

 

- A Külügyminisztérium az országokat és területeket biztonsági szempontból 3 kategóriába sorolja:

- 3. kategória: "Biztonságos célpont" - Az e kategóriába tartozó országok közbiztonsági helyzete, biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere, jellemző viszonyai, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz.

- 2. kategória: „Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriája” - Ezen országokban a biztonsági helyzet nem kielégítő. Járványveszély, háborús fenyegetettség, terrorista támadások veszélye vagy más rendkívüli körülmény indokolhatja e besorolást.

- 1. kategória: "Utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriája" - Ez a legszigorúbb biztonsági figyelmeztetés. Az e kategóriába tartozó országokban válsághelyzet, fegyveres összetűzések, háborús cselekmények, zavargások, természeti katasztrófák, betegségek vagy egyéb – a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető – események tapasztalhatók.

 

- Európában jelenleg egy olyan terület sincs, amelyet az 1-es kategóriába sorolnának.


- Jelen pillanatban a koronavírusos megbetegedések miatt világviszonylatban az alábbi területek tartoznak az 1-es vagy a 2-es kategóriába:

1-es kategória (utazásra nem javasolt területek): Kína - Hupej tartomány teljes területe


2-es kategória (fokozott biztonsági kockázatot rejtő területek): Olaszország teljes területe.

 

- Budapestről a Wizz Air és a Ryanair is április 3-ig szünetelteti az összes Olaszországba közlekedő járatát.

 

- A Wizz Air bejelentette továbbá azt is, hogy március 12-től szünetelteti az összes tel-avivi és eilati járatát is az izraeli hatóságok által a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, az összes érkező utas számára kötelezően elrendelt 14 napos karantén miatt.

 

A fenti intézkedésekből jól látható, hogy a légitársaságok azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket az olyan célpontok esetében, ahová a koronavírus járvány miatt nem lenne észszerű elutazni.

 

Mit tegyünk ebben a helyzetben?

 

- Ne ess pánikba. Bár jó, ha tisztában vagyunk egy járvány terjedésével, illetve észszerű óvintézkedéseket teszünk, de ne reagáljuk túl a helyzetet a félelmeink miatt.

- Kövesd a hatóságok javaslatait és utasításait. A helyi hatóságok figyelmeztetéseket adhatnak ki vagy korlátozásokat léptethetnek életbe, hogy megvédjék az emberek egészségét. Jó, ha tájékozottak vagyunk, és együttműködünk az útmutatásokkal.

- Ügyelj a higiéniára otthon és utazás közben is. Fontos rendszeresen kezet mosnunk szappannal és vízzel vagy alkoholos kézfertőtlenítőt használnunk. Tisztán kell tartanunk az otthonunkban és utazás közben azokat a felületeket, melyeket gyakran megfogunk.

- Egészségügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy ilyen helyzetekben tartózkodjunk a kézfogástól, a puszitól és az öleléstől, hogy ne terjedjen tovább a betegség.

- Tüsszentés vagy köhögés esetén használj papír zsebkendőt, és azt azonnal dobd ki a szemetesbe.

- Lázas beteggel lehetőség szerint kerüld a közvetlen érintkezést.

 

A koronavírussal kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) további tanácsokat ad:
https://www.who.int/…/novel-coronavirus-2…/advice-for-public

 

Leggyakoribb kérdések utazásfoglalással kapcsolatban:

 

Mi történik akkor, ha lefoglalom az utazásomat, és a légitársaság a koronavírus járvány miatt törli a járatomat?

Ebben az esetben minden utasnak lehetősége van módosítani az utazás időpontját egy későbbi dátumra, vagy teljes visszatérítést is lehet kérni. Járattörlés esetén a Tickair a teljes befizetett összeget visszatéríti az utasoknak utazási csomag esetén is.

 

 

Mi a helyzet akkor, ha lefoglalt utazással rendelkezem, a járatomat nem törölték, de félek elutazni?

Ilyen esetekben lehetőség van az utazás dátumának módosítására. Ebben az esetben módosítási díjat kell fizetni, valamint az esetleges árkülönbözetet is meg kell fizetni, ha egy drágább időpontra szeretnénk áttenni az utazásunkat. Visszatérítésre azonban ilyen esetben nincs lehetőség, hiszen a sztornó biztosítás ilyen helyzetre nem vonatkozik. A sztornót akkor lehet érvényesíteni, ha az utas megbetegszik, vagy egy közeli hozzátartozó halála miatt nem tud elutazni.

 

 

Van-e lehetőség arra, hogy olyan utazást foglaljak, ami ingyenesen módosítható?

Bizonyos célpontok és ajánlatok esetében van ingyenes módosítási lehetőség, ezzel kapcsolatban kérünk tájékozódj a weboldalunkon, illetve az utazásszervező kollégáknál.

 

 

Biztonságos-e most utazást foglalni?

A légitársaságok szinte azonnal leállítják azokat a járatokat, melyek biztonsági kockázatot rejtő területre repülnek, ezért, ha az adott célpont időközben veszélyessé válna, akkor visszakapjuk a teljes befizetett összeget.

 

 

Biztonságos-e most utazni?

Minden utasunknak azt javasoljuk, hogy az utazás megkezdése előtt hivatalos forrásból tájékozódjon a célpont biztonsági helyzetéről. Az alábbi weboldalon hivatalos információt kaphatunk arról, hogy mely országok azok, amik a koronavírus miatt fokozott biztonsági kockázatot rejtenek, vagy ahová a hatóságok nem javasolják az utazást:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus

 

Ezen az oldalon pedig hivatalos információkat kaphatunk a magyarországi helyzetről, és a kormány aktuális intézkedéseiről:
https://koronavirus.gov.hu/

 

 

Mi a helyzet a Kanári-szigeteken?

Tenerifén a H10 Costa Adeje Palace****-t a tegnapi napon boldogan hagyták el azok a vendégek, akik február 25-e óta voltak karantén alá vonva a hotelben. Így most egyetlen olyan hotel sincs a Kanári-szigeteken, ami karantén alatt lenne. A hotelekben mindenhol megteszik a szükséges plusz intézkedéseket (pl. kézfertőtlenítők kihelyezése), de az élet alapvetően a megszokott mederben folyik a szigeteken.

 

 

A fentiekből látható, hogy a legtöbb nyaralóhely biztonsága megegyezik a magyarországi szinttel.

 

Tervezzük tehát bátran az idei nyaralásunkat is!

Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata