Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


COVID-19-cel kapcsolatos kérdések

COVID-19 Utastájékoztató - Kanári-szigetek

 

Az alábbiakban összefoglaltuk azokat a tudnivalókat, melyek hasznosak lehetnek az utazás tervezésekor, illetve az egészségünk megőrzése érdekében. 

 

Fontos, hogy a mindennapokban, és a nyaralásunk alatt is legyünk körültekintőek, figyeljünk oda egymásra, ne vállaljunk felesleges kockázatot, és tájékozódjunk hivatalos forrásokból. 

 

Hogyan érintette a COVID-19 a Kanári-szigeteket?

A Kanári-szigetek az egyik olyan területe Európának és a világnak, melyet a legkevésbé érintett a vírus. 2020. Július 8-án a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) a Kanári-szigeteket "különösen biztonságos" úti céllá nyilvánította, köszönhetően az idejében meghozott intézkedéseknek, és az alacsony esetszámnak.

 

Az elmúlt 20 napban nem volt a koronavírussal összefüggésbe hozható haláleset, és az elmúlt két hétben mindössze 29 új esetet regisztráltak a hatóságok. 

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos adatot, és a jobb összehasonlíthatóság kedvéért mellé tettük a magyarországi adatokat is (forrás: John Hopkins Coronavirus Resource Center):

 

 

Szabadon beutazhatok-e a Kanári-szigetekre?

A schengeni térség bármely országából (így Magyarországról is) szabadon beutazhatunk a Kanári-szigetekre, korlátozások nélkül.

Az érkezést megelőzően legkésőbb 72 órával szükséges kitölteni egy online regisztrációs űrlapot, melyhez kapunk egy QR kódot, és érkezéskor ezt a QR kódot kell bemutatnunk elektronikus úton a telefonunkon, vagy kinyomtatva papír alapon. Ezt a nyomtatványt természetesen mi elkészítjük az utasainknak, így Önnek már csak ki kell nyomtatnia a QR kódot a beszállókártyával együtt, és magával kell vinnie az utazásra.

 

Számítanom kell-e valamilyen korlátozásra hazaérkezéskor?

Magyarország július 12-én a fertőzöttségi adatok alapján három csoportra osztotta az országokat: zöld, sárga és piros. A zöld országokból szabadon beutazhatunk Magyarországra, a sárga és piros országokból pedig egészségügyi vizsgálatra, és házi karanténra kell számítanunk. Spanyolország a zöld országok közé tartozik, így szabadon, korlátozások nélkül utazhatunk. 

 

Milyen biztonsági intézkedéseket kell betartanom a repülőgépen?

A repülőgépeken mind az utasoknak, mind a személyzet tagjainak kötelező arcmaszkot viselniük. Érdemes a hosszabb utakra több arcmaszkot is magunkkal vinnünk, így gyakrabban tudjuk őket cserélni. Több légitársaság is ingyenes fertőtlenítő törlőkendőt oszt az utasoknak a beszállás során, valamint a repülőgépeket is gyakrabban fertőtlenítik. A fedélzeten több járat esetében csak kártyás fizetésre van lehetőségünk.

 

Biztonságos-e a repülőgépen történő utazás?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a repülőgépeken minimális a fertőződés veszélye, hiszen a rendszer 2-3 percenként cseréli le a kabin levegőjét úgy, hogy fele részben mindig friss levegőt áramoltat, a másik felét pedig újrakeringeti. A visszakeringetett levegő minden alkalommal átmegy egy 7 rétegű HEPA-szűrőn, amely képes a benne lévő szálló részecskék, baktériumok, vírusok több mint 99 százalékának kiszűrésére. Szakértők szerint a repülőgép levegőjének tisztasága megegyezik egy steril műtő levegőjének tisztaságával. A levegőt a kabinban felülről lefelé áramoltatják, tehát a plafonból, a fej feletti szellőzőkből és a törzs szélén, az ablakok felett érkezik be, aztán a lábtérnél lévő réseken távozik, ahonnan az utastér alatti szűrőrendszerbe kerül. Itt keverik össze a friss levegővel, és kezdi meg ismételt útját a plafon felől, az alábbi ábrán látható módon:

Ezzel a felülről lefelé mozgatással érhető el, hogy a kabin különböző részein helyet foglaló utasok között minimális a fertőződés esélye, de a gyorsan cserélődő levegőnek köszönhetően a veszély az egymás mellett ülő utasok esetében is kisebb, mint bármilyen más zárt térben.

Ugyanakkor a szakértők megjegyzik azt is, hogy az egymás közelében ülő utasok megfertőzhetik egymást, akár köhögve, akár tüsszögve, tehát a maszk viselése mindenképpen indokolt a fedélzeten.

 

Mire számíthatok az érkezési repülőtéren?

Az érkezést megelőzően legkésőbb 72 órával szükséges kitölteni egy online regisztrációs űrlapot, melyhez kapunk egy QR kódot, és érkezéskor ezt a QR kódot kell bemutatnunk elektronikus úton a telefonunkon, vagy kinyomtatva papír alapon. Ezt a nyomtatványt természetesen mi elkészítjük az utasainknak, így Önnek már csak ki kell nyomtatnia a QR kódot a beszállókártyával együtt, és magával kell vinnie az utazásra.

Előfordulhat, hogy az érkezési repülőtéren megmérik a lázát és felkérik, hogy töltsön ki egy egészségügyi kérdőívet a COVID-19 járványra vonatkozóan. Emellett a reptér területén belül kötelező a maszk használata és a Kanári-szigeteki reptéri hatóságok biztonsági intézkedéseinek betartása.

 

Milyen biztonsági korlátozásokra számíthatok a Kanári-szigeteken?

A zárt terekben (így a repülőtéren is), valamint az olyan helyeken ahol nem lehetséges a 1,5 méteres távolság megtartása, kötelező az arcmaszk használata. Fontos ügyelni a gyakori kézmosásra, a kihelyezett kézfertőtlenítők használatára, a közösségi távolságtartásra, és a megszokott üdvözlési formák (pl. kézfogás) mellőzésére.

 

Milyen intézkedésekre számíthatok a hotelemben?

  - közösségi távolságtartás a recepción illetve a közös terekben,

  - ritkábban elhelyezett napozóágyak a medencénél, létszámkorlátozás a medencében,

  - a svédasztalos étkezések esetében kis adagokban kiporciózott ételek,

  - ritkábban elhelyezett asztalok (az éttermek csökkentett kapacitása miatt étkezési idősávok kerülhetnek bevezetésre),

  - szobák gyakoribb takarítása, gyakran megérintett felületek alapos fertőtlenítése,

 - ezeken kívül szállodánként további intézkedések kerülhetnek bevezetésre, erről a weboldalunkon az adott hotel leírásánál tájékozódhat. 

 

Milyen általános biztonsági szempontokra figyeljek oda az utazás során? 

  - mindig vegyük figyelembe a kihelyezett útmutatásokat, és működjünk együtt azokkal (pl. arcmaszk használata),

  - mossunk kezet rendszeresen szappannal és vízzel, és használjuk a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítőket,

  - tartózkodjunk a kézfogástól, a puszitól és az öleléstől,

  - tüsszentés vagy köhögés esetén használjunk papír zsebkendőt, és azt azonnal dobjuk ki a szemetesbe,

  - lázas beteggel kerüljük a közvetlen érintkezést.

 

Foglalással kapcsolatos tudnivalók:

 

Mi történik akkor, ha lefoglalom az utazásomat, és a légitársaság a koronavírus járvány miatt törli a járatomat?

Ebben az esetben minden utasnak lehetősége van módosítani az utazás időpontját egy későbbi dátumra, vagy teljes visszatérítést is lehet kérni. 

 

Mi a helyzet akkor, ha lefoglalt utazással rendelkezem, a járatomat nem törölték, de félek elutazni?

Ilyen esetekben lehetőség van az utazás dátumának módosítására. Ilyenkor a légitársaság és a szálloda részéről módosítási díj merülhet fel, valamint az esetleges árkülönbözetet is meg kell fizetni, ha egy drágább időpontra szeretnénk áttenni az utazásunkat. Visszatérítésre azonban ilyen esetben nincs lehetőség, hanem az utazási szerződésben szereplő feltételek az irányadók. A sztornó biztosítást ilyen esetben nem lehet érvényesíteni, csak akkor, ha az utas megbetegszik, vagy egy közeli hozzátartozó halála miatt nem tud elutazni.

 

Van-e lehetőség arra, hogy olyan utazást foglaljak, ami ingyenesen módosítható?

Bizonyos célpontok és ajánlatok esetében van ingyenes módosítási lehetőség, ezzel kapcsolatban kérünk tájékozódj a weboldalunkon, illetve az utazásszervező kollégáknál.

 

Tickair - egyedi ajánlat egyedi ajánlatot szeretnék
egyedi ajánlat
A Tickair csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tickair Csapata