Tickair - nyaralászervezés - Kanári szigetek
Belépés


Lanzarote, a “Száz vulkán” szigete 3. rész
Lanzarote, a “Száz vulkán” szigete 3. rész
2013-01-22

Egy kis tevegeléssel egybekötött gasztronómiai kirándulásra invitállak titeket, tartsatok velem a Churreriába, és harapjatok egy bocadillo-t…

 

Bár nem a sivatag közepén vagyunk, a táj mégis kietlen, kopár, és tevék sorakoznak a turisták szolgálatára. A Timanfaya Nemzeti Parkhoz közeledve az útról már láthatjuk is őket, de mi visszafelé iktattuk be a púpos négylábúakat. 12 euró volt tevénként az ár, tehát nem volt drága, mi többre számítottunk. Nem volt teljes az egyetértés a csapatban, az idősebb korosztály kicsit vonakodott az enyhén kellemetlen illatú állatoktól és a púpra rögzített dupla széktől, de sikerült meggyőzni őket, hogy nem lesz semmi baj, épségben “földet érünk” majd. Végül mind a 11-en beültünk a székekbe, amin még “biztonsági öv” is volt, és vártuk a fel(sz)állást. Ahol nem volt teljes az egyensúly, oda került még egy-két zsák homok vagy inkább vulkáni hamu.

Aki tevegelt már, az tudja, hogy a felállás és a leülés a legizgalmasabb része a dolognak, amikor azt érzed, hogy mindjárt orra esel. Sokan nem bírják ki sikítás nélkül,de legalább egy “jajj….jajj”-t a legtöbb ember elejt. Nos a bácsika sorban felállította a tevéket, majd elindult a karaván. Időközben eleredt a jellegzetes lanzarotei eső, elkezdett szitálni, persze mi tehetetlenül ültünk és viseltük a frissítő záport. Mire visszaértünk már el is állt.

 

Ezek után már tényleg folytatom a helyi ételekkel, italokkal, amit már két hete ígérek. Illetve, hogy mit érdemes enni, ha ellátogattok Lanzarotéra.

 

Azt hiszem a churros-szal (ejtsd:csurrosz) kezdem, ami egy spanyol édesség, általában reggelire eszik, és a hely, ahol kapható az a churreria.

Ahogy a képen is látszik, ez egy olajban sült tészta, amit forrócsokiba mártva fogyasztanak. De nem ilyen egyszerű, íme még néhány kép az elkészítésről:

A képen is látható, ahogy a churros készítő gép beleengedi a forró olajba a folyékony tésztát, amit egy fa bottal csiga alakúra forgatnak. Miután megsült az egyik oldal, megfordítja, és aztán kiveszi az olajból. Egy rácsra teszi, majd ollóval felvágja, tányérra teszi és mehet is az asztalra.